Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Μεγάλη η απήχηση του κόσμου, Ξανθιωτών και ξένων επισκεπτών, στο Φεστιβάλ μπύρας που ξεκίνησε με μεγάλη επιτυχία στην πόλη μας

Μεγάλη η απήχηση του κόσμου, Ξανθιωτών και ξένων επισκεπτών, στο Φεστιβάλ μπύρας που ξεκίνησε με μεγάλη επιτυχία στην πόλη μας
Beer festival
in xanthi

Σαράντα τρεις γεύσεις βαρελίσιας μπύρας σε πολύ χαμηλές τιμές προσφέρονται προς τους λάτρες της ποιοτικής μπύρας

Στα πλαίσια των γιορτών Παλιάς Πόλης ο σύλλογος μπύρας Βορείου Ελλάδος, με την χαρακτηριστική ονομασία το «Περιζυθίον», με έδρα την πόλη της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιεί φεστιβάλ μπύρας στην Ξάνθη.
Σε έναν όμορφα διαμορφωμένο χώρο με βάση ευρωπαϊκά πρότυπα, στο πάρκινγκ του ξενοδοχείου Elisso, πραγματοποιείται το φεστιβάλ μπύρας, με μεγάλη απήχηση από πλευράς του κόσμου. Κυρίως συμπολίτες μας της μέσης ηλικίας, μεταξύ σαράντα και εξήντα χρόνων, είναι αυτοί που δείχνουν σημαντικό ενδιαφέρον για το φεστιβάλ. Ενώ, δεν λείπουν και πολλοί νεολαίοι, κυρίως φοιτητές, που έχουν αγκαλιάσει θερμά την γιορτή μπύρας που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στην πόλη μας.
Ο σύλλογος «Περιζυθίον» είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο περίπου. Ξεκίνησε αρχικά για τα καταστήματα μπύρας στην Θεσσαλονίκη και επεκτάθηκε αργότερα σε όλη την Βόρειο Ελλάδα. Μέλη του συλλόγου μπορούν να γίνουν όλες οι μπυραρίες της περιοχής.
Βασικός σκοπός της λειτουργίας του είναι η προβολή της ελληνικής μπύρας, όπως είναι η Βεργίνα, η Μάγκνους, η Φίξ και άλλες, μεταξύ των υπολοίπων ξένων μπυρών που είναι ευρέως γνωστές.
Πρέπει να υπογραμμιστεί με έμφαση, πως το φεστιβάλ μπύρας στην Ξάνθη δεν έχει είσοδο. Με τρεισήμισι ευρώ ο καταναλωτής μπορεί να απολαύσει βαρελίσια μπύρα της αρεσκείας του. Ενώ, η γιορτή διεξάγεται υπό τους ήχους live μουσικής. Με αυτό τον τρόπο συμβάλει σημαντικά στην αναβάθμιση του θεσμού των γιορτών Παλιάς Πόλης, καθώς συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον και από την πλευρά των ξένων επισκεπτών. Παράλληλα, ενισχύει την προβολή της Ξάνθης. Πρόκειται για μια εναλλακτική λύση στα πλαίσια των γιορτών που διανύουμε, που σαν ιδέα γνωρίζει μεγάλη απήχηση και συμμετοχή του κόσμου.
Στον χώρο διεξαγωγής του φεστιβάλ μπύρας λειτουργεί περίπτερο, από όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να προμηθευτεί ποτήρια μπύρας και λοιπά σουβενίρ που έχουν σχέση με την μπύρα.
Στα διάφορα σταντ που έχουν στηθεί στα πλαίσια του φεστιβάλ, οι λάτρες της μπύρας μπορούν να δοκιμάσουν διάφορες γεύσεις βαρελίσιας μπύρας. Για την ακρίβεια σαράντα τρεις γεύσεις βαρελίσιας μπύρας, ελληνικής και ξένης, προσφέρονται προς τους καταναλωτές. Το προσωπικό που εξυπηρετεί τους καταναλωτές αποτελεί πολύ καλούς γνώστες του αντικειμένου, οι οποίοι μπορούν παράλληλα να πληροφορήσουν και να συμβουλεύσουν τους ενδιαφερόμενους για όλα τα θέματα που αφορούν την μπύρα.
Δεν ήταν λίγοι μάλιστα αυτοί που εξέφρασαν την επιθυμία τους στους διοργανωτές, το φεστιβάλ μπύρας να συνεχιστεί και άλλες χρονικές περιόδους στην πόλη μας, εξελίσσοντας, γιατί όχι, ακόμη και σε θεσμό.
Να προσθέσουμε από την άλλη, πως στις είκοσι δύο Σεπτεμβρίου παρόμοιο φεστιβάλ μπύρας θα πραγματοποιηθεί στο νομαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης, γεγονός που αποδεικνύει την σημαντικότητα της εκδήλωσης, αφού ο ίδιος ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης επιλήφθηκε προσωπικά το ζήτημα με τον χώρο, όπου θα φιλοξενηθεί το φεστιβάλ.
Αναφορικά με το θέμα μιλάνε στην εφημερίδα μας δύο ιδρυτικά μέλη του συλλόγου που ζουν και δραστηριοποιούνται στην πόλη μας, ο κύριος Παναγιώτης Ανδρικόπουλος και ο κύριος Γρηγόρης Παπαδόπουλος.
Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην λειτουργία και την δράση του συλλόγου, ο κύριος Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, επισημαίνει μέσα από σχετικές δηλώσεις του τα ακόλουθα:
«Είναι ένας σύλλογος, ο οποίος ιδρύθηκε με πρωτοβουλία ορισμένων καταστημάτων που πουλάνε μπύρα στην Θεσσαλονίκη και προσπαθεί να επεκταθεί σε όλη την Βόρειο Ελλάδα, με έδρα βέβαια την Θεσσαλονίκη. Σκοπός του συλλόγου είναι η προβολή της μπύρας. Εκτός από τις ξένες μπύρες παρουσιάζουμε και τις ελληνικές, όπως είναι η Βεργίνα, η Ιωνική από την Κέρκυρα, η Μάγκνους από την Ρόδο, η Φίξ, που είναι και αυτή μια καινούργια μπύρα στην αγορά» και συνεχίζει αναφερόμενος στην διεξαγωγή του φεστιβάλ μπύρας στην πόλη μας, τονίζοντας με έμφαση τα κάτωθι:
«Φεστιβάλ Μπύρας γίνονται εδώ και χρόνια από διάφορες εταιρείες, που βάζουν εισόδους και τα σχετικά. Εμείς σαν σύλλογος το παρακάμψαμε. Φέτος κάνουμε δύο φεστιβάλ. Το ένα πραγματοποιείται τώρα στην Ξάνθη και το δεύτερο στις 22 Σεπτεμβρίου στην Νομαρχία Θεσσαλονίκης. Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, μας παραχώρησε την αυλή του Νομαρχιακού Μεγάρου, για να γίνει αυτό το φεστιβάλ και τον ευχαριστούμε γι’ αυτό.
Το φεστιβάλ μπύρας στην Ξάνθη ξεκίνησε προχθές και θα διαρκέσει, όσο διαρκέσουν οι γιορτές Παλιάς Πόλης.
Δεν έχουμε σκοπό ούτε να κερδίσουμε, ούτε να βλάψουμε κανέναν. Απλώς, κάνουμε κάτι διαφορετικό. Ο σύλλογος ξόδεψε πάρα πολλά χρήματα, διότι φτιάξαμε πολύ ωραίες εγκαταστάσεις. Θεωρούμε, ότι με αυτή την παρουσία αναβαθμίζουμε και τις γιορτές Παλιάς Πόλης. Είναι ίσως μια επιθυμία όλων των Ξανθιωτών, οι γιορτές να συνεχιστούν, αλλά να μην είναι μονότονες. Να υπάρχουν και κάποιες εναλλαγές. Αυτή την στιγμή, πιστεύω, ότι εμείς προσφέρουμε την εναλλακτική λύση».
Ενώ, ο κύριος Γρηγόρης Παπαδόπουλος από την πλευρά του ανέφερε τα κάτωθι:
«Δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στην παρουσίαση της ελληνικής μπύρας. Βέβαια, αν παρουσιάζαμε μόνον τις ελληνικές μπύρες, ο κόσμος, ενδεχομένως, να μην το έβλεπε θετικά. Ενώ, με τον τρόπο που κάνουμε την παρουσίαση, η ελληνική μπύρα προβάλλεται μέσα από τις ξένες. Αξίζει να προωθήσουμε τις ελληνικές μπύρες, περισσότερο στην εποχή που ζούμε.
Στόχος μας είναι να παρουσιάσουμε, οπωσδήποτε, την ελληνική μπύρα. Το μικρό ελληνικό ζυθοποιείο, το οποίο έχει ανάγκη να επιβιώσει. Σε αυτή την ποικιλία βάζουμε και τις ξένες, που τις ξέρουμε και τις δουλεύουμε, γιατί είναι άξιες μπύρες. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να πείσουμε τον Έλληνα καταναλωτή, ότι οι ελληνικές μπύρες έχουν την ίδια αξία. Από και πέρα, ο καταναλωτής μόνος του πρέπει να αποφασίσει τι πρέπει να στηρίξει.
Εγώ σήμερα θα στήριζα οπωσδήποτε τις ελληνικές μπύρες. Υπάρχουν μικρά ελληνικά ζυθοποιεία, τα οποία είναι ποιοτικά στημένα, ώστε να υποστηριχθούν από μας.
Το πιο σημαντικό είναι ότι θέλουμε να δείξουμε κάτι διαφορετικό στα πλαίσια των Γιορτών Παλιάς Πόλης. Ήταν μια μεγάλη ευκαιρία να το κάνουμε. Βέβαια, στοίχησε πάρα πολύ για να στηθεί όλη αυτή η προσπάθεια, καθώς πλησιάζει ευρωπαϊκά στάνταρ».
Σχετικά με το ενδιαφέρον που συγκέντρωσε το φεστιβάλ μπύρας κατά την εναρκτήρια ημέρα διεξαγωγής τους, ο κύριος Γ. Παπαδόπουλος υπογραμμίζει πως «υπήρξε πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την πρώτη μέρα. Μιλάμε για κόσμο, ο οποίος μας παρακάλεσε να συνεχίσουμε το φεστιβάλ σε οποιαδήποτε μορφή.
Όλοι πρέπει να καταλάβουν, ότι εμείς δεν δουλεύουμε για να βγάλουμε κέρδος. Με μεγάλο ρίσκο πραγματοποιούμε όλη αυτή την προσπάθεια.
Νομίζω πέτυχε, πως πετύχαμε τον στόχο μας, αυτό τουλάχιστον συμπεραίνουμε από την απήχηση που είχε το φεστιβάλ. Αν οι σύλλογοι μας λέγανε παιδιά μην το κάνετε, γιατί θα χάσουμε χρήματα, δε θα το κάναμε. Ίσια-ίσα οι σύλλογοι είδανε θετικά το θέμα. Από κει και πέρα δεν βλέπω κανένα πρόβλημα. Νομίζω, ότι κάναμε μια σωστή κίνηση» και καταλήγει «Η Θεσσαλονίκη διαφημίζει ήδη αυτό το φεστιβάλ. Καθορίζει την τιμή της μπύρας και επιβάλει είσοδο. Εμείς δεν λειτουργούμε έτσι. Σαν μπυραρίες Βορείου Ελλάδος με την παρουσία μας αναβαθμίζουμε τις Γιορτές Παλιάς Πόλης και δεν βάζουμε εισόδους. Στην σημερινή εποχή με τις αυξήσεις και τους πολλούς μεσάζοντες, ένας σύλλογος με κάποια μέλη μπορεί να ασκήσει πίεση προς τον προμηθευτή, με αποτέλεσμα όσο το δυνατόν χαμηλότερη τιμή για τον καταναλωτή. Ο σύλλογος βγάζει δικό του περιοδικό, που διανέμεται δωρεάν στα μαγαζιά που είναι μέλη του, π.χ. Beer house. Τονίζουμε πολύ το σλόγκαν της Νομαρχίας -Ξάνθη Ζήσε τις διακοπές σου-, γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η προβολή της πόλης μας. Αυτό επιδιώκουμε και αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε μέσα από την δράση μας».