Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Σημαντικές ελλείψεις στην ελληνική αγορά φαρμάκου

Σημαντικές ελλείψεις στην ελληνική αγορά φαρμάκου



 -Αιτία η κατακόρυφη μείωση στα δελτία τιμών των φαρμάκων με απόφαση της κυβέρνησης



Νίκος Λεοντής, Πρόεδρος του συλλόγου Φαρμακοποιών Ν. Ξάνθης:

«Με την επικοινωνιακή πολιτική και την τακτική της πομφόλυγας, η κυβέρνηση επιδίδεται σε έναν αγώνα “εντυπωσιοθηρίας” παρά ουσίας.

Ο μέσος όρος ζωής του Έλληνα θα μειωθεί επικίνδυνα σε βάθος χρόνου, αν λάβουμε υπόψη και τα φαινόμενα που έχουν σημειωθεί σε χώρες, όπου ανέλαβε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο»



  Δυσμενείς είναι οι εξελίξεις στον χώρο του φαρμάκου, όσον αφορά την ελληνική αγορά, σύμφωνα με δηλώσεις φαρμακοποιών της χώρας. Όπως αναφέρουν οι τελευταίοι, η πολιτική της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της οριζόντιας μείωσης στα δελτίων τιμών των φαρμάκων συνέβαλε στην εξαφάνιση σημαντικών φαρμακευτικών σκευασμάτων από την ελληνική αγορά φαρμάκου, με αποτέλεσμα οι ελλείψεις να μεγαλώνουν μέρα με την ημέρα, δημιουργώντας προβλήματα σε ασθενείς που τα έχουν ανάγκη.

  Το θέμα βέβαια είναι γνωστό και έχει απασχολήσει τον Τύπο ουκ ολίγες φορές. Όταν, όμως, πριν λίγο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση υποσχέθηκε να αλλάξει πολιτική, αφού διαπίστωσε πως η τακτική μείωσης στις τιμές των φαρμάκων έχει αποτρέψει πολλές φαρμακευτικές εταιρείες να εισάγουν και να διοχετεύσουν στην ελληνική αγορά γνωστά φάρμακα που είναι απαραίτητα σε κάποιες ομάδες ασθενών, οι φαρμακοποιοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για αυτή την εξέλιξη, ευελπιστώντας σε μια ορθολογική προσέγγιση των τιμών στα φάρμακα.

  Σήμερα, παρόλο που ακούστηκε ότι ανακοινώθηκαν τα νέα, εξορθολογισμένα δελτία τιμών στα φάρμακα, οι φαρμακοποιοί καταγγέλλουν ότι δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Τα προβλήματα συνεχίζουν να υφίστανται όπως τα ξέραμε και πριν λίγο χρονικό διάστημα.

  «Μετά την οριζόντια μείωση των τιμών των φαρμάκων παρουσιάστηκαν προβλήματα ελλείψεων σε φάρμακα. Φοβάμαι πως και με την φημολογούμενη απόπειρα εξορθολογισμού του τιμολογίου των φαρμάκων, όπως λέει η κυβέρνηση, τα προβλήματα θα οξυνθούν. Πολλά φάρμακα θα εκλείψουν από την ελληνική αγορά, μιας και οι φαρμακευτικές εταιρείες δε θα έχουν κανένα ιδιαίτερο συμφέρον για να τα εισαγάγουν και να τα προωθήσουν στην ελληνική αγορά» τονίζει με έμφαση ο Πρόεδρος του συλλόγου Φαρμακοποιών Νομού Ξάνθης, κύριος Νίκος Λεοντής και συνεχίζει λέγοντας πως «Θεωρούμε, ότι το πρόβλημα των Ελλήνων ασθενών σε ότι αφορά την κάλυψη των αναγκών, θα οξύνεται. Αυτή την στιγμή υπάρχει ένας έντονος ανταγωνισμός μεταξύ εταιρειών και κυβέρνησης. Ενστάσεις επί ενστάσεων στις τιμές που προτίθεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση. Ο όγκος της συνταγογράφησης δεν έχει ελεγχθεί, ο όγκος των γραφομένων φαρμάκων δεν έχει περιοριστεί. Ακριβώς προς αυτές τις κατευθύνσεις όφειλε να κινηθεί η κυβέρνηση. Ατυχώς, όμως, με την επικοινωνιακή πολιτική και την τακτική της πομφόλυγας επιδίδεται σε έναν αγώνα “εντυπωσιοθηρίας” παρά ουσίας».

  Και καταλήγεις πως «εκείνο που κυρίως μας απασχολεί είναι να υπάρχει επάρκεια του αγαθού που μας έχει επιφορτίσει η Πολιτεία να διαχειριστούμε. Να είμαστε σε θέση να καλύπτουμε άμεσα τις ανάγκες των ασθενών μας. Θεωρούμε, ότι με την πορεία που έχει πάρει το θέμα, εκείνο που κατά κύριο λόγο πλήττεται είναι η δημόσια υγεία. Ο μέσος όρος ζωής του Έλληνα θα μειωθεί επικίνδυνα σε βάθος χρόνου, αν λάβουμε υπόψη και τα φαινόμενα που έχουν σημειωθεί σε χώρες, όπου ανέλαβε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».