Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Από σήμερα τίθεται σε εφαρμογή ο Νόμος για την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους

Από σήμερα τίθεται σε εφαρμογή ο Νόμος

για την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους



Δημ. Πασσαλής, Πρόεδρος Café-bar και Νυχτερινών Κέντρων Διασκέδασης Ν. Ξάνθης:

«Μας έδωσαν μια βόμβα στα χέρια και τρέχουμε κάθε μέρα. Ήδη, πολλά καταστήματα λειτουργούν στο ”κόκκινο”. Πολλά έχουν κλείσει και θα κλείσουν και άλλα. Μας έχουν πάρει ακόμη και την “πέτσα”»



Για δύσκολες μέρες κάνουν λόγο οι Ιδιοκτήτες Κέντρων Διασκέδασης και συναφών επαγγελμάτων



  Από σήμερα, με απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου Υγείας, τίθεται σε εφαρμογή ο Νόμος για την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους της χώρας. Να σημειωθεί δε, πως παράταση οκτώ μηνών παίρνουν τα Κέντρα Διασκέδασης με χρήση μουσικών οργάνων, καθώς τα Καζίνο και τα Μπουζούκια, ώστε να έχουν ένα περιθώριο, για να προσαρμοστούν καλύτερα στα δεδομένα του εν λόγω Νόμου.

  Η απόφαση αν και έφερε πολλές αντιδράσεις από την πλευρά των καπνιστών και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται κυρίως στον χώρο των Κέντρων Διασκέδασης, από σήμερα αποτελεί Νόμο του κράτος σε ισχύ.

  Σχετικά με το θέμα τοποθετείται στην ΦτΞ ο Πρόεδρος των Café-bar και Νυχτερινών Κέντρων Διασκέδασης του Νομού Ξάνθης, κύριος Δημήτρης Πασσαλής. Όπως τονίζει πολύ χαρακτηριστικά ο τελευταίος αναφορικά με την εφαρμογή του συγκεκριμένου Νόμου, «μας έδωσαν μια βόμβα στα χέρια και τρέχουμε κάθε μέρα», επισημαίνοντας με αυτό τον τρόπο, πως οι επαγγελματίες πρέπει να προσαρμοστούν στην νέα τάξη πραγμάτων που γεννά ο νέος αυτός Νόμος, μέσα από τις δυσκολίες που προκύπτουν.

  Όπως αναφέρει στην συνέχεια ο κύριος Δημ. Πασσαλής, στα πλαίσια της εφαρμογής του Νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος, οι επαγγελματίες του κλάδου, οφείλουν να έχουν σήμανση στα καταστήματα και να κάνουν συστάσεις σε αυτούς που πάνε να ανάψουν τσιγάρο.

  Με πικρία αναφέρει από την άλλη, ότι στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες που εφαρμόστηκε ο ίδιος Νόμος, για να μετριαστούν οι ζημίες των επαγγελματιών, το κράτος τους παραχώρησε αντικίνητρα μέσω της μείωσης του ΦΠΑ, κάτι που δεν έγινε στην Ελλάδα.

  «Ο καπνός και το αλκοόλ φέρνουν ζεστό χρήμα στο κράτος μέσω της φορολογίας. Τουλάχιστον ας περίμεναν να περάσει η περίοδος της κρίσης και μετά ας εφάρμοζαν τον Νόμο για την απαγόρευση του καπνίσματος» τονίζει ο κύριος Δημ. Πασσαλής  και συνεχίζει λέγοντας πως «ήδη, πολλά καταστήματα λειτουργούν στο ”κόκκινο”. Πολλά έχουν κλείσει και θα κλείσουν και άλλα. Μας έχουν πάρει ακόμη και την “πέτσα”».

  Αναφερόμενος στις συζητήσεις που είχαν οι εκπρόσωποι του κλάδου με το αρμόδιο Υπουργείο σχετικά με τον Νόμο για την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος, ο κύριος Δημ. Πασσαλής επισημαίνει ότι «πετύχαμε ελάχιστα πράγματα. Το σημαντικότερο που πετύχαμε είναι ότι σε περίπτωση παραβίασης του σχετικού Νόμου θα τιμωρείται πρώτα ο πελάτης και μετά ο καταστηματάρχης και όχι το αντίθετο, όπως υπήρχε η σκέψη να γίνεται. Αν δηλαδή ο επαγγελματίας έχει κάνει όλα τα προβλεπόμενα, σήμανση, ενημέρωση, συστάσεις, δεν μπορεί να φέρει ευθύνη για την παραβίαση του Νόμου από κάποιο πελάτη του».

  Σε ερώτηση της εφημερίδας μας, με ποιον τρόπο θα διαπιστώνεται αν τηρείται ο Νόμος ή όχι, ο κύριος Δημ. Πασσαλής αναφέρει πως «θα συσταθεί ένα σώμα ελεγκτών γι’ αυτό το σκοπό. Η δημοτική αστυνομία, η αστυνομία και το λιμενικό θα καταγράφουν τις παραβάσεις. Ενώ, η αρμόδια αρχή που θα επιβάλει τα σχετικά πρόστιμα, τα οποία σημειωτέων θα καθορίζονται ανάλογα με τον πληθυσμό του κάθε Δήμου, είναι το Υγειονομικό».