Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Δημοτικό Συμβούλιο με αισθητή την απουσία της Ειρήνης Δαλάτση

Δημοτικό Συμβούλιο με αισθητή
την απουσία της Ειρήνης Δαλάτση

Κοινόχρηστος χώρος για εκμίσθωση, ο χώρος νοτίως της οδού Πινδάρου, σύμφωνα με την κατά πλειοψηφία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης

Ενώ, αναμένεται η έγκριση της απόφασης από την Περιφέρεια, για να ξεκινήσουν οι σχετικές αιτήσεις των ενδιαφερόμενων ενοικιαστών

Σε βαρύ κλίμα εξαιτίας του πρόσφατου χαμού της δημοτικής συμβούλου, Ειρήνης Δαλάτση, συνεδρίασε το βράδυ της Δευτέρας το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης.
Η συνεδρίαση του σώματος ξεκίνησε με αναφορές δημοτικών συμβούλων γύρω από το έργο και την προσωπικότητα της εκλιπούσης.
Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος, κύριος Μιχάλης Στυλιανίδης, ήδη δόθηκε στην δημοσιότητα σχετικό ψήφισμα, το οποίο αποτυπώνει και εκφράζει ανάγλυφα την βαθιά θλίψη και οδύνη του σώματος προς τα μέλη της οικογένειας της Ειρήνης Δαλάτση για τον αδόκητο θάνατό της. Ενώ, ο συγκινητικός λόγος συναδέλφων της αναφορικά με την κοινωνική δράση που προωθούσε, μαρτυρά το κενό που έχει δημιουργήσει ο χαμός της στα δημοτικά θέματα της Ξάνθης. Ύστερα μάλιστα και από πρόταση του κυρίου Θ. Ξυνίδη, αποφασίστηκε να πάρει το όνομά της, το Κέντρο Φροντίδας Φτωχών Οικογενειών με παιδιά στο οικισμό του Δροσερού.
Στα πλαίσια των εκτός ημερήσιας διάταξης θεμάτων, υποβλήθηκε ερώτημα της Δημοτικής Παράταξης, “Πολίτες για την Ξάνθη”, σχετικά με την τσουχτερή τιμή, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, των εισιτηρίων για τις θεατρικές παραστάσεις, οι οποίες έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα των γιορτών Παλιάς Πόλης.
Συγκεκριμένα, όπως υπογράμμισε με έμφαση, μέσα από σχετικές δηλώσεις του ο κύριος Νίκος Ανταμπούφης, επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης “Πολίτες για την Ξάνθη”, είναι ιδιαίτερα υψηλό το κόστος παρακολούθησης μια τέτοιας θεατρικής παράστασης για μια μέση οικογένεια Ξανθιωτών.
Από την άλλη, έθεσε το ζήτημα της ασύστολης αφισορρύπανσης, που έχουν ως αποτέλεσμα οι θεατρικές παραστάσεις στα πλαίσια των γιορτών Παλιάς Πόλης.
Άμεση υπήρξε η τοποθέτηση επί του ζητήματος του Προέδρου της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης, κυρίου Μανώλη Φανουράκη. Όπως δήλωσε μάλιστα ο τελευταίος, «άλλος είναι ο ρόλος του μεσίτη και άλλος ο ρόλος του διαμεσολαβητή» διευκρινίζοντας με αυτό τον τρόπο, πως η τιμή του εισιτηρίου δεν καθορίζεται από τον Δήμο. Πρόσθεσε δε, πως «δεν μπορεί κανένας μας, να στερήσει από τους Ξανθιώτες αυτές τις θεατρικές παραστάσεις».
Από την άλλη, έκανε σαφές πως η αφισοκόλληση βαραίνει αποκλειστικά και μόνον τις διαφημιστικές καμπάνιες που προωθούν τις συγκεκριμένες παραστάσεις και όχι τον Δήμο. Ενώ, διευκρίνισε στην συνέχεια, πως ο Δήμος Ξάνθης δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ για την προβολή αυτών των θεατρικών παραστάσεων, εισπράττοντας με αυτό τον τρόπο δωρεάν τουριστική προβολή της πόλης σε πανελλαδικό επίπεδο.
Παράλληλα, έθεσε το ζήτημα δημιουργίας θεάτρου στην Ξάνθη, με δεδομένο το γεγονός, πως το δημοτικό αμφιθέατρο που υπάρχει, δεν εξυπηρετεί πολλές φορές τις ανάγκες που προκύπτουν.
Το θέμα που απασχόλησε για πολύ ώρα το σώμα, με εισηγήσεις και τοποθετήσεις από όλες της πλευρές, αφορούσε τον χαρακτηρισμό ως πρασίνου ή πρασίνου κοινόχρηστου, του χώρου νοτίως της οδού Πινδάρου. Όπως δήλωσε ο κύριος Ν. Ανταμπόυφης, ο συγκεκριμένος χώρος λειτουργεί παράνομα με τον τρόπο που έχει διαμορφωθεί από την εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΕ, καθώς, όπως συμπλήρωσε στην συνέχεια, «δημιουργεί προβλήματα στην προσπέλαση της Παλιάς Πόλης, ενώ γίνεται και καταπάτηση του δρόμου».
Κατόπιν αναλυτικής συζήτησης και αφού η Δημοτική Κίνηση “Πολίτες για την Αλλαγή” αποφάσισε την αποχή από το θέμα, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία, να παραχωρηθεί ο συγκεκριμένος χώρος προς ενοικίαση. Καθώς, όμως, οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου αποτελούν κανονιστικές πράξεις, για να είναι έγκυρες θα πρέπει να πάρουν την σχετική έγκριση από την Περιφέρεια. Ο εν λόγω δηλαδή χώρος δύναται για μίσθωση στους ενδιαφερόμενους που θα υποβάλλουν τις σχετικές αιτήσεις, αφού πρώτα εγκριθεί η προκείμενη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου από την Περιφέρεια. Να σημειωθεί, ότι τα υπόλοιπα θέματα που εγκρίθηκαν αφορούσαν στο μεγαλύτερο σύνολό τους, θέματα της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου.