Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Εκπτώσεις και οικονομική ανάσα της αγοράς: Μια πραγματικότητα που έγινε Μύθος

Εκπτώσεις και οικονομική ανάσα της αγοράς:

Μια πραγματικότητα

που έγινε Μύθος



Βουτιά έκανε ο τζίρος των περισσότερων επαγγελματιών για τις καλοκαιρινές εκπτώσεις που ολοκληρώθηκαν εχθές



Γιάννης Αλεξιάδης, Πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης:

«Μετά από μια έρευνα που κάναμε, σαν εμπορικός σύλλογος, μπορούμε να πούμε, ότι οι καλοκαιρινές εκπτώσεις είναι πτωτικές, από 20 έως 30% στα περισσότερα είδη»

Σωτήρης Τσιακίρογλου, Πρόεδρος της ΟΕΒΕΞ:

«Ο απολογισμός των εκπτώσεων είναι αρνητικός. Δεν κινήθηκαν οι εκπτώσεις στα επίπεδα που αναμενόταν από πλευράς εμπόρων. Παρατηρήθηκε μια απραξία και έλλειψη τζίρου στην αγορά. Αυτό αποτελεί απόρροια της συρρίκνωσης του εισοδήματος των καταναλωτών»



  Ολοκληρώθηκαν εχθές οι καλοκαιρινές εκπτώσεις και όπως αναφέρουν επαγγελματίες της πόλης μας, η πτώση του τζίρου σε σχέση με προηγούμενες χρονιές υπήρξε σημαντική.

 Η δραματική συρρίκνωση του εισοδήματος, ατόνησε στο ελάχιστο την αγοραστική ικανότητα του καταναλωτή, με αποτέλεσμα οι καλές τιμές που παρατηρήθηκαν για την περίοδο των φετινών εκπτώσεων, να μην προσελκύσουν το ενδιαφέρον του.

  Αναφορικά με το θέμα, ο Πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Ξάνθης, κύριος Γιάννης Αλεξιάδης, επισημαίνει μέσα από σχετικές δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, τα ακόλουθα:

  «Μετά από μια έρευνα που κάναμε, σαν εμπορικός σύλλογος, μπορούμε να πούμε, ότι οι καλοκαιρινές εκπτώσεις είναι πτωτικές, από 20 έως 30% στα περισσότερα είδη. Υπάρχουν βέβαια είδη που χάσανε λιγότερο και είδη που χάσανε πολύ περισσότερο.

  Οι τιμές στην Ξάνθη αυτό το διάστημα είναι πάρα πολύ καλές. Έχουμε δηλαδή μια αγορά ανταγωνιστικότατη και η πλειονότητα των επαγγελματιών έχει πολύ καλές τιμές όλο τον χρόνο. Ο κράχτης των προσφορών, δηλαδή, αν βλέπουμε συνέχεια μπροστά μας ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ - ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ, θα χάσει το νόημά του. Καλό θα ήταν να είμαστε όλοι συγκρατημένοι. Να έχουμε καλές τιμές όλο τον χρόνο, προσιτές για τον καταναλωτή και φυσικά σωστή ποιότητα. Το μεγαλύτερο μέρος των επαγγελματιών της πόλης μας ακολουθούν, ακριβώς, αυτό το σκεπτικό. Θα ήταν καλό να προσέχει αυτό και ο καταναλωτής, δηλαδή σωστή τιμή και ποιότητα».

  Ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΞ, κύριος Σωτήρης Τσιακίρογλου, από την πλευρά του, σημειώνει για το ίδιο θέμα πως «Ο απολογισμός των εκπτώσεων είναι αρνητικός. Δεν κινήθηκαν οι εκπτώσεις στα επίπεδα που αναμενόταν από πλευράς εμπόρων. Παρατηρήθηκε μια απραξία και έλλειψη τζίρου στην αγορά. Αυτό αποτελεί απόρροια της συρρίκνωσης του εισοδήματος των καταναλωτών.

  Από την άλλη, έχει δημιουργηθεί ένα αρνητικό ψυχολογικό κλίμα για την κατανάλωση, που είχε σαν αποτέλεσμα το βούλιαγμα της αγοράς. Όλα αυτά, δυστυχώς, δημιούργησαν μια πολύ αρνητική κατάσταση στην αγορά. Αναμένουμε από Σεπτέμβρη και μετά, πολύ άσχημες καταστάσεις για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις».