Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

Έρχεται η πράσινη ανάπτυξη για τα νοικοκυριά, μέσω του Προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»

Έρχεται η πράσινη ανάπτυξη για τα νοικοκυριά, μέσω του Προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»

Ήδη, μπήκαν οι απαραίτητες υπογραφές των αρμοδίων Υπουργείων για να τρέξει το σχετικό πρόγραμμα στο επόμενο χρονικό διάστημα



  Η εποχή της πράσινης ανάπτυξης που ευαγγελίζεται η σημερινή κυβέρνηση φαίνεται πως αποκτά πολλούς οπαδούς. Η αγωνία για το περιβάλλον διαρκώς μεγαλώνει, γι’ αυτό, εξάλλου, δεν είναι λίγοι οι συνάνθρωποί μας που επιλέγουν τις πιο φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές, για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Για παράδειγμα οι περισσότεροι επιλέγουν την ηλιακή ενέργεια ως αντίβαρο στην ηλεκτρική, όχι μόνον επειδή είναι πιο συμφέρουσα από οικονομικής απόψεως, αλλά γιατί συμβάλει παράλληλα στην προστασία του περιβάλλοντος.

  Τα πράσινα σπίτια και κτίρια αποτελούν μία εικόνα του κοντινού μας μέλλοντος. Ήδη, υπάρχουν σκέψεις να τρέξουν σχετικά προγράμματα που προάγουν μια τέτοια εξέλιξη. Τρανταχτό παράδειγμα το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», που υπογράφτηκε πρόσφατα από τους συναρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας και Περιβάλλοντος, ώστε να ενεργοποιηθεί.

  Η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων που θα αποκτήσουν πράσινη ταυτότητα, θα σημαίνει μια εύρυθμη λειτουργία που θα βασίζεται σε πρακτικές, οι οποίες δε θα βλάπτουν το φυσικό περιβάλλον.

  Όπως πληροφορούμαστε, το ενδιαφέρον των ιδιωτών να κάνουν πράσινο “λίφτινγκ” στα σπίτια τους είναι μεγάλο, για λόγους που αναφέρθηκαν πιο πάνω.

  Το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ οίκον, που αναμένεται να έχει μεγάλη απήχηση στον κόσμο, θα παρέχει άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια, καθώς και επιδοτήσεις της τάξης των τετρακοσίων εκατομμυρίων ευρώ στα ενδιαφερόμενα νοικοκυριά.

  Με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομίας αναφέρει, ότι για την χρονική περίοδο 2010-2012 το πρόγραμμα θα τρέξει μέσω κρατικών κονδυλίων, αλλά και της συμμετοχής ιδιωτικών φορέων. Οι δημόσιοι πόροι του προγράμματος, ύψους 396 εκ. ευρώ για το 2010, θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ. Ενώ, το ποσόν που θα διατεθεί για τους συμμετέχοντες του προγράμματος θα φτάσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. 

  Για την υλοποίηση του προγράμματος θα συσταθεί ειδικό ταμείο με την επωνυμία «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» υπό την διαχείριση του ΤΕΜΠΜΕ.

  Παράλληλα, αναμένεται να δημοσιευθεί ανοιχτή προκήρυξη-πρόσκληση προς τις ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες, για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ως συν-επενδυτές και διαχειριστές των σχετικών κονδυλίων.

  Οι επιλογή των αιτήσεων θα κρατήσει δύο μήνες περίπου. Ενώ, αυτοί που θα επιλεγούν ως τελικοί δικαιούχοι θα είναι αυτοί που θα συμβάλλουν στην μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας.