Με σταθερή πορεία προς το Ναδίρ
οδεύουν τα Ξενοδοχεία στην Ξάνθη
Από το κακό στο χειρότερο πάνε τα ξενοδοχεία του Νομού, με την πληρότητά τους να φτάνει το 30 με 40% όλες τις ημέρες του χρόνου
Απόστολος Αγκόρτσας, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης:
«Δεν είχαμε ούτε μια διανυκτέρευση που να προέρχεται από τις Γιορτές Νέστος. Δεν υπάρχει συνεργασία με την πολιτεία, όσον αφορά την τουριστική προβολή με αποτελέσματα στο Νομό»
Σύμφωνα με σχετική έρευνα που έχει γίνει στο εξωτερικό, αποδεικνύεται ότι οι περισσότεροι τουρίστες ανά τον κόσμο προτιμάνε να μένουν σε ξενοδοχεία, τα οποία φέρουν οικολογική ταυτότητα. Δηλαδή, αυτά που εξοικονομούν ενέργεια στα πρότυπα φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών, παραδείγματος χάρη χρήση ηλιακής ενέργειας. Ο λόγος για τα περιβόητα “πράσινα” ξενοδοχεία. Η βιομηχανία του τουρισμού, έχοντας συνειδητοποιήσει την σημαντική αυτή παράμετρο, που έχει δύο σκέλη. Από την μία εξοικονόμηση κονδυλίων και από την άλλη μεγαλύτερη απήχηση στους τουρίστες, επενδύει σε αυτή ακριβώς την “πράσινη” εξέλιξη.
Επειδή το θέμα παρουσιάζει ενδιαφέρον από κάθε άποψη, απευθυνθήκαμε με σχετική ερώτηση προς τον Αντιπρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης, κύριο Απόστολο Αγκόρτσα. Κατά πόσο, δηλαδή, υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά των Ξανθιωτών ξενοδόχων να εφαρμόσουν παρόμοιες πρακτικές, ώστε να προσελκύσουν περισσότερους τουρίστες στα ξενοδοχεία τους. Με δεδομένο και το ότι, υπάρχει πρόγραμμα με την χαρακτηριστική ονομασία Green key (πράσινο κλειδί), το οποίο παρέχει μια τέτοια δυνατότητα σε έναν ενδιαφερόμενο ξενοδόχο.
«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον σχετικά με το θέμα. Οι περισσότεροι ξενοδόχοι έχουν ενδιαφερθεί, ψάχνοντας για το πρόγραμμα στο διαδίκτυο» σημειώνει ο κύριος Α. Αγκόρτσας, προσθέτοντας δε, πως «η εταιρεία που διαχειρίζεται το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ιδιωτικών συμφερόντων, με αποτέλεσμα να μην συμφέρει κάποιον ξενοδόχο να δηλώσει συμμετοχή, λόγω της οικονομικής επιβάρυνσης που απαιτείται».
Όπως εξηγεί στην συνέχεια ο κύριος Α. Αγκόρτσας, η εν λόγω εταιρεία εξετάζει ένα ξενοδοχείο που θέλει να πάρει πιστοποίηση ως οικολογικό έναντι χρηματικής αμοιβής, η οποία ανέρχεται στο ποσόν των τεσσάρων με πέντε χιλιάδες ευρώ. Από την άλλη, όποιο ξενοδοχείο περάσει την εξέταση και πάρει την πιστοποίηση, δηλαδή την διαφήμιση ότι έχει την πράσινη ταυτότητα, δεν μπορεί να πάρει την επιδότηση του 12% από το Υπουργείο Εργασίας, το οποίο όπως τονίζει ο κύριος Α. Αγκόρτσας έχει να πληρωθεί από τους δικαιούχους του από το 2008.
Σύμφωνα με αυτά που αναφέρει ο τελευταίος «όλα αυτά τα προγράμματα είναι κοροϊδία, τελικά».
Σε ερώτηση της ΦτΞ, κατά πόσο αυξήθηκε η πληρότητα των ξενοδοχείων του Νομού, στα πλαίσια της επισκεψιμότητας που υπήρξε τις τελευταίες ημέρες λόγω των Γιορτών Νέστος, ο κύριος Α. Αγκόρτσας δηλώνει με έμφαση, πως «δεν είχαμε ούτε μια διανυκτέρευση που να προέρχεται από τις Γιορτές Νέστος. Αν δεν βρεθεί κανένας επίσημος τουριστικός φορέας, για να καταθέσει προτάσεις, σχετικά με το πώς μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, δε θα γίνει τίποτα. Δεν προσκλήθηκε κανένας μας από τους διοργανωτές των Γιορτών Νέστος, ώστε να υπάρξει ένας τέτοιος διάλογος».
Αναφορικά με την πληρότητα των ξενοδοχείων του Νομού, ο κύριος Α. Αγκόρτσας, επισημαίνει πως αυτή κυμαίνεται σταθερά, όλες τις ημέρες του χρόνου, στο επίπεδο του 30 με 40%.
«Δεν υπάρχει συνεργασία με την πολιτεία, όσον αφορά την τουριστική προβολή με αποτελέσματα στο Νομό» καταλήγει ο κύριος Α. Αγκόρτσας.