Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Σε ελεύθερη πτώση ο Τζίρος στην αγορά, μύθος η τόνωση λόγω εκπτώσεων

Σε ελεύθερη πτώση ο Τζίρος στην αγορά,
μύθος η τόνωση λόγω εκπτώσεων

Γιάννης Αλεξιάδης, Πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης:
«Δεν ξέρω, πως θα γίνει να βρεθεί αυτή η χρυσή τομή, έτσι ώστε να πέσουν χρήματα στην αγορά, τουλάχιστον στους υγιείς επιχειρηματίες, ώστε να κρατηθεί ζωντανός ο εμπορικός κλάδος των μικρών επιχειρήσεων τα δύο επόμενα, δύσκολα χρόνια που θα ακολουθήσουν»

Βουτιά έχει κάνει ο τζίρος των επιχειρηματιών του εμπορικού ιστού της πόλης για την περίοδο των φετινών εκπτώσεων. Κάθε πέρσι και καλύτερα, επισημαίνουν οι επιχειρηματίες της Ξάνθης, που συνειδητοποιούν, ότι ο καταναλωτής έχει αποφασίσει να μην δελεαστεί από τις, ομολογουμένως, χαμηλές τιμές που υπάρχουν, για την περίοδο που διανύουμε.
«Οι εκπτώσεις τελειώνουν στο τέλος Αυγούστου και δυστυχώς, ως τώρα, δεν έχουμε φτάσει ούτε στα περσινά επίπεδα. Ο τζίρος, δηλαδή, είναι μικρότερος. Ο κόσμος μπορεί να βγαίνει στην αγορά, όσο του επιτρέπει ο καιρός, αλλά αγοράζει φθηνότερα προϊόντα ή δεν αγοράζει καθόλου» αναφέρει με έμφαση ο Πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης, κύριος Γιάννης Αλεξιάδης.
Σε ερώτηση της εφημερίδας μας, αν η δημιουργηθείσα κατάσταση οφείλεται αποκλειστικά και μόνον στην καταρρακωμένη ψυχολογία του καταναλωτή, ο οποίος βομβαρδίζεται σε καθημερινή βάση με δυσοίωνες ειδήσεις για την εθνική οικονομία ή όντως ο τελευταίος αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, που δεν του επιτρέπουν περιττά έξοδα, ο κύριος Γιάννης Αλεξιάδης αναφέρει πως:
«Από ένα σημείο και μετά σταματάμε να μιλάμε για την ψυχολογία του καταναλωτή. Μιλάμε, πλέον, για την μείωση του εισοδήματος. Είχαμε πρόσφατα αυξήσεις σε πετρέλαια και βενζίνες και γενικά σε βασικά αγαθά, είτε λόγω αύξησης του ΦΠΑ, είτε λόγω μειώσεων ορισμένων μισθών. Το μεγάλωμα του πληθωρισμού έχει μειώσει την αγοραστική δύναμη του καταναλωτή, οπότε έχουμε πτώση του τζίρου».
Ερωτηθείς, για το εάν θεωρεί, πως η κατάσταση θα αλλάξει μέχρι το τέλος του μήνα, οπότε τελειώνουν οι εκπτώσεις, ο κύριος Γ. Αλεξιάδης τονίζει πως «Όχι, θα ήθελα να το ελπίζω, αλλά όχι. Ούτε μέχρι το τέλος του μήνα θα βελτιωθεί η κατάσταση και πολύ φοβάμαι, ότι θα αργήσει πάρα πολύ να βελτιωθεί.
Δυστυχώς, δεν βλέπουμε να έχει πάρει τα μέτρα της η κυβέρνηση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αυτό που ακούμε τις τελευταίες μέρες, ότι δηλαδή θα έχουμε ύφεση 5%. Θα μειωθεί δηλαδή 5% το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν μας. Αυτά δεν είναι καλά μηνύματα».
Σε ερώτηση, αν γνωρίζει για κάποιο αναπτυξιακό μέτρο της κυβέρνησης που ενδεχομένως να συμβάλει στην αναζωπύρωσης της αγοραστικής ικανότητας του καταναλωτή, ο κύριος Γ. Αλεξιάδης επισημαίνει ότι «Δυστυχώς όχι. Η ανεργία χτυπάει κόκκινο, δεν μπορούμε να την πατάξουμε. Και μέχρι το 2011 θα είμαστε σε πολύ ασφυκτικό οικονομικό κλοιό. Ψάχνουν να βρούνε χρήματα από φόρους, τα οποία τραβάνε από την αγορά. Αυτό δημιουργεί ένα κλίμα ασφυξίας.
Ένα τελευταίο μέτρο που άκουσα, ότι προωθεί η κυβέρνηση είναι να δώσει στις τράπεζες είκοσι πέντε δις ευρώ ως δάνειο και τα οποία θα διατεθούν στην αγορά. Αυτά είναι ως δάνειο. Οι τράπεζες φοβούνται να τα διοχετεύσουν στην αγορά, λόγω της επισφάλειας. Είναι ήδη σε δύσκολη θέση αρκετές τράπεζες. Δεν ξέρω, πως θα γίνει να βρεθεί αυτή η χρυσή τομή, έτσι ώστε να πέσουν χρήματα στην αγορά, τουλάχιστον στους υγιείς επιχειρηματίες, ώστε να κρατηθεί ζωντανός ο εμπορικός κλάδος των μικρών επιχειρήσεων τα δύο επόμενα, δύσκολα χρόνια που θα ακολουθήσουν.
Όσον αφορά τον κλάδο μας προτάσεις υπάρχουν χιλιάδες. Το θέμα είναι να είναι βιώσιμες. Το σίγουρο είναι ότι μας φεύγει το χαμόγελο».