Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Με υπεράνθρωπες προσπάθειες θετική η εξέλιξη στην ρυθμιστική για την θήρα

Από τις 20 Αυγούστου μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου η νέα κυνηγετική περίοδος
Με υπεράνθρωπες προσπάθειες θετική
η εξέλιξη στην ρυθμιστική για την θήρα
Ξεκίνησε η θεώρηση αδειών 2010-2011

Λοΐζος Σερραίος, Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης:
«Κυνήγι, η λύση του περιβαλλοντικού προβλήματος»

Από τις είκοσι του τρέχοντος μηνός ξεκινάει η νέα κυνηγετική περίοδος, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 28 Φεβρουαρίου του επόμενου έτους. Να σημειωθεί δε, πως η ρυθμιστική για την νέα κυνηγετική σαιζόν, η οποία υπογράφηκε πριν από λίγες μέρες, είναι σχεδόν η ίδια με την περσινή. Παρόλο δηλαδή που υπήρξε μια έντονη ανησυχία των κυνηγετικών συλλόγων, αναφορικά με τις εξελίξεις που θα πάρει το θέμα με το παραδοσιακό κυνήγι στην χώρα, μετά την στάση που υιοθέτησε το νέο Υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο έδειχνε να στρέφεται κατά του κυνηγιού, το θέμα διευθετήθηκε με τον καλύτερο τρόπο. Αξιοσημείωτος βέβαια είναι ο αγώνας των κυνηγετικών συλλόγων, οι οποίοι απέδειξαν ότι έχουν κάνει τρόπο ζωής τους το κυνήγι, στηριζόμενοι στις επιστημονικές μελέτες τις οποίες χρηματοδοτούν τα μέλη τους.
Σχετικά με το ζήτημα μιλάει μέσα από την ΦτΞ, ο Πρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου Ξάνθης, η «Άρτεμης», κύριος Λοΐζος Σερραίος, τονίζοντας τα ακόλουθα:
«Η νέα κυνηγετική σαιζόν ξεκινάει με το κυνήγι του ορτυκιού και του τρυγονιού, όπως επίσης της φάσας, του αγριοπερίστερου κ.τ.λ.».

Εξάμηνος αγώνας των κυνηγετικών συλλόγων για το δικαίωμά τους στην θήρα
«Έξι μήνες ασχοληθήκαμε με την νέα ρυθμιστική και τις προθέσεις του νέου Υπουργείου. Όπως ξέρετε, υπαγόμαστε στο νέο Υπουργείο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Μεσολάβησε, δηλαδή, μια διαβούλευση μεταξύ των αναγνωρισμένων κυνηγετικών οργανώσεων, των οικολογικών οργανώσεων και των ανθρώπων του Υπουργείου. Τα αποτελέσματα αυτής της διαβούλευσης, το απόσταγμα αυτών των συζητήσεων, είναι η νέα ρυθμιστική, που υπογράφτηκε πριν λίγες μέρες.
Όπως γνωρίζετε πολύ καλά οι κυνηγετικές οργανώσεις εδώ και πολύ καιρό αντιληφθήκαμε το θέμα που λέγεται επιστημονική μελέτη. Προσλάβαμε υπαλλήλους των κυνηγετικών οργανώσεων, επιστήμονες, όπως δασολόγους, δασοπόνους κ.τ.λ.. Μπορέσαμε και μαζέψαμε στοιχεία και γνώση. Όλα αυτά γίνονται με λεφτά των κυνηγών, καθώς όλη αυτή η δράση είναι αυτοχρηματοδοτούμενη. Δεν παίρνουμε λεφτά ούτε από ευρωπαϊκά κονδύλια, ούτε από εθνικούς πόρους. Για να προασπίσουμε την κυνηγετική μας ιδιότητα αναγκαστήκαμε να προσλάβουμε, όπως είπα, επιστήμονες, το επιστημονικό έργο των οποίων παρουσιάσαμε στους συνομιλητές μας. Πείσαμε για το τι σημαίνει Έλληνας κυνηγός. Πείσαμε για τις προθέσεις μας. Άλλωστε και κάποιες οικολογικές οργανώσεις αναγνώρισαν ακόμα και τον ρόλο της θηροφυλακής μας. Κάνουμε ουσιαστικό έργο. Πείσαμε για την διαχείριση του Περιβάλλοντος και του θηραματικού πλούτου της περιοχής μας.
Η νέα ρυθμιστική δεν αλλάζει σχεδόν σε τίποτα από την περσινή. Κάποιοι αντί-κυνηγοί τρίβανε τα χέρια τους με την δημιουργία του νέου Υπουργείου, θεωρώντας, ότι θα βρούνε ανοιχτούς διαδρόμους μέσα στο Υπουργείο και θα μπορέσουν να περάσουν μέσα από το Υπουργείο το αντί-κυνηγετικό τους μένος, για να κάνουν ζημιά στις κυνηγετικές οργανώσεις και τους κυνηγούς γενικότερα. Δεν μπόρεσαν να περάσουν τα σχέδιά τους, καθώς οι κυνηγετικές οργανώσεις και οι κυνηγοί αποδείξανε το ρόλο τους, το έργο τους και το ότι είναι ευαισθητοποιημένοι σε σχέση με το Περιβάλλον. Σαν κυνηγοί προστατεύουμε το περιβάλλον πολύ περισσότερο από ότι άλλες κοινωνικές ομάδες. Μπορέσαμε μετά από παρουσίαση όλων των στοιχείων που είχαμε, να πείσουμε τους συνομιλητές μας. Γι’ αυτό, εξάλλου, δεν έχει αλλάξει σε τίποτα, σχεδόν, η νέα ρυθμιστική. Είναι ένας αγώνας, όμως, έξι μηνών. Ένας αγώνας, που μας έκανε να συσπειρωθούμε, να κινητοποιηθούμε και να αναζητήσουμε συμμάχους μέσα στις τοπικές κοινωνίες. Εγώ για παράδειγμα μέσα από τον ρόλο μου ως Προέδρου του κυνηγετικού συλλόγου Ξάνθης, ζήτησα με αίτημά μου από την Υπερνομαρχία, από τον κύριο Τάτση, σε κάποια σύσκεψη που είχανε σαν διευρυμένη να τους παρουσιάσω το κυνηγετικό πρόβλημα στην Ελλάδα, τις θέσεις μας, τις απόψεις, αλλά και τους προβληματισμούς μας. Φαντάζομαι, ότι και άλλοι συνάδελφοι στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδος κάνουν κάτι παρόμοιο στον τόπο τους. Είχα την τύχη να πείσω αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι με ακούσανε για τον Έλληνα, σύγχρονο κυνηγό, για το έργο του και τις απόψεις του.
Για μας το κυνήγι είναι τρόπος ζωής. Μπόρεσα και έπεισα, λοιπόν, αυτούς τους ανθρώπους, γεγονός που φάνηκε και από τα έγγραφα που έστειλε ο Νομάρχης Ξάνθης, κύριος Γ. Παυλίδης στο Υπουργείο και στον Πρωθυπουργό για τις δράσεις του συλλόγου μας. Όπως, επίσης, τα έγγραφα που έστειλε και ο κύριος Τάτσης, αλλά και άλλοι Νομάρχες της περιοχής μας, γιατί πειστήκανε για το έργο μας και αναγνώρισαν το ρόλο μας».

Κυνήγι, η λύση του περιβαλλοντικού προβλήματος
«Θέλω να πω σε όλους τους αναγνώστες σας, χρησιμοποιώντας τα λόγια του πρώην Επιτρόπου Περιβάλλοντος της ΕΕ, του κυρίου Δήμα, ότι το κυνήγι δεν είναι πρόβλημα, αντιθέτως, αποτελεί μέρος της λύσης του προβλήματος. Όντως, αυτό είναι το κυνήγι σήμερα. Αποτελεί μέρος της λύσης του περιβαλλοντικού προβλήματος, γιατί θεωρούμε, ότι με σωστή διαχείριση μπορούμε να παράγουμε έργο, να διατηρήσουμε το περιβάλλον τουλάχιστον στην κατάσταση που είναι σήμερα, να μην το επιβαρύνουμε ,αν θέλετε.
Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους κυνηγούς που μας συμπαρασταθήκανε στον δίκαιο αγώνα μας. Αξίζουν σε όλους τους συγχαρητήρια. Με την ευκαιρία έναρξης της νέα κυνηγετικής περιόδου να τους ευχηθώ ασφαλή και καλή χρονιά.
Να τονίσω δε, ότι η οικονομική στήριξη των μελών μας είναι απαραίτητη, για να συνεχίσουμε το έργο μας. Το έργο που μας δίνει την δυνατότητα να ξεκινάει η νέα ρυθμιστική από τις 20 Αυγούστου και να τελειώνει στις 28 Φεβρουαρίου του επομένου έτους. Να στηρίξουμε τον θεσμό της θηροφυλακής, κατά της λαθροθηρίας. Να στηρίξουμε τις ενέργειες και τις δράσεις της Ομοσπονδίας μας, να διατηρήσουμε τον πυρήνα μας, που για όσους δεν τον ξέρουνε είναι στην περιοχή του Σελέρου. Καλώ όλους να περάσουν από εκεί, ακόμη και τους μη κυνηγούς, για να δουν ένα υπέροχο φυσικό χώρο με άγρια ζώα και πτηνά.
Τέλος, να ξέρουν όλοι οι κυνηγοί, ότι με τον αριθμό της κυνηγετικής τους άδειας συμμετέχουν, ταυτόχρονα, στο τέλος της κυνηγετικής σαιζόν, σε μια κλήρωση τεσσάρων κυνηγετικών όπλων».