Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Τίτλοι τέλους για την Σχολή της Εργατικής Εστίας



Τίτλοι τέλους για την

Σχολή της Εργατικής Εστίας

Ενώ, ο βρεφονηπιακός σταθμός της αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, λόγω έλλειψης βρεφονηπιοκόμων

Δηλώσεις επί του θέματος από τον Προϊστάμενο της Εργατικής Εστίας Ξάνθης, κύριο Νίκο Λεμονίδη



  Δε θα γίνουν φέτος εγγραφές στην Σχολή της Εργατικής Εστίας Ξάνθης, μετά από σχετική απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος. Να τονιστεί δε, πως η Σχολή λειτουργούσε από την δεκαετία του εβδομήντα, προσφέροντας στους ενδιαφερόμενους χρήσιμες γνώσεις πάνω στο αντικείμενο του κεντήματος. Την εποχή που δημιουργήθηκε η Σχολή είχε μεγάλη απήχηση, καθώς τότε μεσουρανούσε η βιομηχανική ανάπτυξη. Το πτυχίο της Σχολής, έδινε την ευκαιρία στον απόφοιτο να απασχοληθεί επαγγελματικά στο αντικείμενο που είχε σπουδάσει. Σήμερα, όμως, που η βιομηχανική ανάπτυξη είναι ανύπαρκτη, το ενδιαφέρον τείνει να γίνει μηδενικό.

Αναφορικά με το θέμα, ο Προϊστάμενος της Εργατικής Εστίας Ξάνθης, κύριος Νίκος Λεμονίδης, επισημαίνει τα κάτωθι:

  «Υπάρχει  προφορική διαταγή, που λέει, ότι δε θα γίνουν φέτος οι εγγραφές στην Σχολή της Εργατικής Εστίας, που σημαίνει, ότι θα κλείσει. Στην Ξάνθη υπάρχει μια προϊσταμένη και μια δασκάλα, οπότε, μάλλον, αυτές θα έρθουν να δουλέψουν εδώ, στο περιφερειακό γραφείο.

  Η σχολή λειτουργεί από την δεκαετία του εβδομήντα, πολλά χρόνια. Τότε, βέβαια, ήταν άλλες οι ανάγκες. Σήμερα, οι ανάγκες έχουν αλλάξει. Δεν έρχονται, δηλαδή, σήμερα ενδιαφερόμενοι να μάθουν να πλέκουν. Έπρεπε να υπάρξει αναβάθμιση των τμημάτων της Σχολής. Να προσθέσουν και άλλα μαθήματα, παραδείγματος χάρη υπολογιστές ή και κάτι άλλο.

  Τα τμήματα που υπήρχαν προσφέρανε μαθήματα κεντήματος μηχανής, κεντήματος χειρός, πυρογραφία και υπήρχε μάθημα αγγλικών. Τα μαθήματα απευθύνονταν σε εργαζόμενους μέχρι σαράντα χρονών και σε παιδιά που τελειώνανε δημοτικό σχολείο. Η φοίτηση ήταν τρία ή τέσσερα χρόνια και παίρνανε ένα πτυχίο. Τότε, υπήρχαν οι βιομηχανίες και τα εργοστάσια, οπότε, όποιος έπαιρνε το πτυχίο, μπορούσε να πιάσει και δουλειά. Τώρα, δεν υπάρχει τίποτα.

  Έπρεπε να αναβαθμιστεί η Σχολή και να ενισχυθεί το προσωπικό, αλλά με αυτή την κρίση, δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Παλιά, η Σχολή έσφυζε από ζωή, υπήρχε πολύς κόσμος. Σήμερα, δεν υπάρχει πια ενδιαφέρον. Κάποτε, έρχονταν πολλά παιδιά, τώρα δεν έρχονται. Τα παιδιά σήμερα, δε θα έρθουν να μάθουν πώς να κεντάνε, αλλά θα έρθουν να μάθουν πώς να χειρίζονται έναν υπολογιστή. Αν υπήρχαν μαθήματα εκμάθησης ηλεκτρικών υπολογιστών, θα έρχονταν πολλά παιδιά. Το ίδιο γίνεται και στις άλλες πόλεις, δεν γίνεται μόνον στην Ξάνθη».

  Στην ίδια συνέντευξη ο κύριος Νίκος Λεμονίδης, αναφέρεται και στην λειτουργία του βρεφονηπιακού σταθμού της Εργατικής Εστίας, ο οποίος κατασκευάστηκε το 2000 και αντιμετωπίζει προβλήματα με την στελέχωση προσωπικού, για την ακρίβεια των βρεφονηπιοκόμων. Ο εν λόγω βρεφονηπιακός σταθμός,  βρίσκεται απέναντι από το ξενοδοχείο Z-palace και ενώ διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις, δεν έχει επάρκεια σε προσωπικό.

   «Τέλος του μηνός ο εργολάβος, μας παραδίδει τον σταθμό, οπότε και ένας μήνας να χρειαστεί, για να τακτοποιήσουμε τα πράγματα, πιστεύω, ότι από τον Οκτώβριο θα λειτουργήσει κανονικά.

  Ο δικός μας σταθμός είναι δυναμικότητας ογδόντα παιδιών. Θα φιλοξενήσουμε, όμως, μόλις σαράντα. Θα πρέπει, δηλαδή, να προσλάβουμε προσωπικό, για να πάρουν άλλα σαράντα παιδάκια. Δεν υπάρχουν βρεφονηπιοκόμοι για να προσέχουν τα παιδιά. Έχουμε μία που θα φύγει, γιατί θα γεννήσει. Βασικό πρόβλημά μας είναι η έλλειψη προσωπικού. Το πρόβλημα αυτό μέχρι τώρα λυνόταν μέσω stage. Δεν ξέρουμε, όμως, αν θα τα ανανεώσουνε, γιατί υπάρχουν σκέψεις να τα καταργήσουν. Είναι κρίμα, ένας σταθμός που είναι για ογδόντα παιδιά, να φιλοξενεί μόλις σαράντα. Θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν τόσες μητέρες. Τα παιδιά θα πηγαίνουν το πρωί και θα φεύγουν στις τέσσερις το απόγευμα. Θα υπάρχει κανονική σίτιση. Είναι ο καλύτερος σταθμός στην Ξάνθη.

  Οι εγκαταστάσεις είναι πολύ καλές, απλά χρειάζεται παραπάνω προσωπικό, για να πάρουμε παραπάνω παιδιά. Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε το πρόβλημα με τις εγκαταστάσεις. Κωλυσιεργούσαν να φτιάξουν τον σταθμό. Φέτος, μεσολάβησαν από το Εργατικό Κέντρο, πιέσανε, οπότε θα ανοίξει ο σταθμός. Οι εγκαταστάσεις του είναι απέναντι από το Z-palace. Υπάρχει αρκετός χώρος για να σταθμεύουν οι γονείς τα αυτοκίνητά τους. Είναι σε πολύ καλό μέρος. Εγκαταστάσεις υπάρχουν, βρεφονηπιοκόμοι δεν υπάρχουν. Όλο το υπόλοιπο προσωπικό υπάρχει, βρεφονηπιοκόμοι δεν υπάρχουν. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόλις τρεις».