Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος το Γενικό Πολεοδομικό της Ξάνθης

Μιχάλης Στυλιανίδης, Δήμαρχος Ξάνθης:
«Η περιοχή της Ξάνθης πηγαίνει από τις 4,5 χιλιάδες στρέμματα στις 11,5 χιλιάδες. Θα είναι, δηλαδή, πολύ μεγαλύτερη σε λίγα χρόνια. Η γη θα γίνει πιο φθηνή και το κυριότερο, οι συνθήκες δόμησης σε αυτές τις περιοχές, θα είναι οι ιδανικότερες. Πιο ανθρώπινες και πολύ καλύτερες»

Σε τάξη έρχεται να βάλει την δόμηση της πόλη μας η απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος, με την έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού της Ξάνθης. Η απόφαση θα συμβάλει στην επέκταση της περιοχής της πόλης. Ενώ, η δόμηση θα γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια και κάτω από προδιαγραφές.
Ανάμεσα στις περιοχές που θα ενταχθούν στο σχέδιο της πόλης είναι και ο οικισμός του Δροσερού, γεγονός που θα βάλει τέλος στην αυθαίρετη δόμηση που καταγράφεται στην περιοχή. Γενικά, όμως, οι νέες περιοχές, που θα προστεθούν στο σχέδιο της πόλης, θα είναι πυκνοκατοικημένες. Οι πολυκατοικίες δε θα ξεπερνάνε το ύψος των 7,5 μέτρων και τους δύο ορόφους. Με αυτό τον τρόπο θα λυθούν πολλά προβλήματα μείζονος σημασίας που ταλαιπωρούν την Ξάνθη, όπως το κυκλοφοριακό και η καθαριότητα μέσα στη πόλη. Παράλληλα, θα εξασφαλιστούν θέσεις στάθμευσης και θα επεκταθεί το πράσινο.
Σχετικά με το θέμα ενημερώνει ο Δήμαρχος Ξάνθης, κύριος Μιχάλης Στυλιανίδης, τονίζοντας τα ακόλουθα:
«Χθες( προχθές) στην Αθήνα εγκρίθηκε, από το Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος, η αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Ξάνθης. Ανοίγει, πλέον, ο δρόμος, για να προκηρυχθούν οι πολεοδομικές μελέτες για την οριστική ένταξη κάποιων περιοχών στο σχέδιο της πόλης. Η περιοχή της Ξάνθης πηγαίνει από τις 4,5 χιλιάδες στρέμματα στις 11,5 χιλιάδες. Θα είναι, δηλαδή, πολύ μεγαλύτερη σε λίγα χρόνια. Η γη θα γίνει πιο φθηνή και το κυριότερο, οι συνθήκες δόμησης σε αυτές τις περιοχές, θα είναι οι ιδανικότερες. Πιο ανθρώπινες και πολύ καλύτερες. Δε θα είναι πάνω από 6% ο συντονιστής δόμησης. Οι πολυκατοικίες που θα χτίζονται δηλαδή δε θα ξεπερνάνε τα 7,5 μέτρα και θα είναι διώροφες. Δε θα κολλάει η μια πολυκατοικία πάνω στην άλλη. Η δε κάλυψη θα είναι 30 με 40%. Οι περιοχές δε θα είναι πυκνοκατοικημένες. Θα υπάρχει πολύ πράσινο. Θα ελαττωθεί στο ελάχιστο το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης, καθώς και το πρόβλημα της καθαριότητας. Το πρόβλημα στάθμευσης θα είναι μηδέν, αφού ο καθένας θα έχει τον δικό του χώρο.
Σε κάποιες περιοχές, όπως είναι το Δροσερό, θα γίνουν πολεοδομικές μελέτες με τα δεδομένα που υπάρχουν. Θα σταματήσει η αυθαίρετη δόμηση του οικισμού. Ήδη, έχουμε τελειώσει στο Δροσερό την πρώτη φάση πολεοδομικού σχεδιασμού, την κτηματογράφηση» και καταλήγει πως «μόλις υπογραφεί η απόφαση από την Υπουργό, θα ξεκινήσει η προκήρυξη των πολεοδομικών μελετών. Οι μελέτες θα γίνονται ανάλογα με την κάθε περιοχή».