Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Πρόωρα λήγει η θητεία των Διευθυντών Εκπαίδευσης με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας

Δηλώσεις αναφορικά με το θέμα από τον Προϊστάμενο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ξάνθης, κύριο Κώστα Πυλαρινό

«Δεν έχει λήξει ακόμα η θητεία μας. Έρχεται η Διαμαντοπούλου και αλλάζει τον Νόμο»





  Πολλές και ριζικές αλλαγές επιχειρούνται από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας στον χώρο της εκπαίδευσης. Αλλαγές που δεν αφορούν, μόνον, την διαδικασία διδασκαλίας, αλλά το γενικότερο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του χώρου.

  Φαίνεται πως η απόφαση της αρμόδιας Υπουργού, κυρίας Α. Διαμαντοπούλου, να θέσει σε νέες βάσεις το εκπαιδευτικό σύστημα είναι πάγια και μάλιστα προχωράει με γοργούς ρυθμούς. Δεν ξέρουμε, ωστόσο, κατά πόσο είναι βιώσιμες και αποδοτικές οι αποφάσεις που παίρνονται, καθώς τριγμοί και ισχυροί κραδασμοί “ταρακουνούν” τον εκπαιδευτικό χώρο.

  Έχουν ελαττωθεί στο ελάχιστο οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών. Στον Νομό μας μάλιστα δεν έχει γίνει ούτε μια για φέτος. Οι άδειες των εκπαιδευτικών στο εξωτερικό, προκειμένου να  κάνουν το μεταπτυχιακό ή το διδακτορικό τους, έχουν καταργηθεί, με αποτέλεσμα πολλοί από τους ενδιαφερόμενους να αντιδράνε αρνητικά. Όλες αυτές οι αποφάσεις γίνονται, βέβαια, στα πλαίσια εξασφάλισης εκπαιδευτικού προσωπικού, με δεδομένο και το γεγονός, πως έχει αποφασιστεί η κατάργηση των ωρομίσθιων και αναπληρωτών καθηγητών.

  Στα πλαίσια της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης που θα γίνει τον Νοέμβριο, του περιβόητου Καλλικράτη, θα καταργηθούν, όπως πληροφορούμαστε, πολλές υπηρεσίες των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης.

  Διαβάζουμε μάλιστα στον αθηναϊκό τύπο, πως εξαιτίας όλων αυτών των αλλαγών, που όπως επισημάναμε έχουν ως βασικό στόχο την εξασφάλιση εκπαιδευτικών, για να μην γίνονται νέες προσλήψεις, αποσπώντας πολλούς από διάφορες υπηρεσίες όπου απασχολούνται ως διοικητικοί υπάλληλοι, θα έχει σαν αποτέλεσμα την δραματική αύξηση μαθητών σε μια τάξη, οι οποίοι θα φτάνουν πολλές φορές τους είκοσι πέντε με τριάντα στον αριθμό.

  Παράλληλα, σύμφωνα με αυτά που αναφέρει στην εφημερίδα μας ο Προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ξάνθης, κύριος Κώστας Πυλαρινός, έχει αποφασιστεί η αλλαγή Διευθυντών εκπαίδευσης, παρόλο που δεν έχουν ολοκληρώσει την τρίχρονη θητεία τους.

  «Επίκειται αλλαγή Διευθυντών Εκπαίδευσης. Στις 5 Αυγούστου οι υποψήφιοι Διευθυντές Εκπαίδευσης θα δώσουν συνέντευξη σε ένα συμβούλιο που θα απαρτίζεται από πανεπιστημιακούς στο Υπουργείο Παιδείας στην Αθήνα. Το θέμα είναι, ότι η δική μας θητεία, αλλά και όλων των στελεχών εκπαίδευσης έληγε τον Αύγουστο του 2010. Δώσαμε εξετάσεις στην Κομοτηνή το 2007, επί Γιαννάκου. Δεν έχει λήξει ακόμα η θητεία μας. Έρχεται η Διαμαντοπούλου και αλλάζει τον Νόμο. Δεν έχει πια γραπτό διαγωνισμό, αλλά μια συνέντευξη.

  Μια δεύτερη παρατήρηση, είναι ότι μόνον η θητεία των Διευθυντών Εκπαίδευσης λήγει πρόωρα. Όλα τα άλλα στελέχη, Προϊστάμενοι γραφείων, σχολικοί σύμβουλοι και Διευθυντές σχολικών μονάδων συνεχίζουν κανονικά την θητεία τους. Θα έπρεπε να λήγει η θητεία όλων. Γιατί να λήγει μόνον η θητεία των Διευθυντών Εκπαίδευσης;» σχολιάζει χαρακτηριστικά επί του θέματος ο κύριος Κώστας Πυλαρινός.