Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Ενδεχόμενη υποβολή φορολογικών δηλώσεων μέσω διαδικτύου

Δηλώσεις αναφορικά με το θέμα από την κυρία Βαρβάρα Χατζημωυσιάδου, Λογίστρια



  Υπό συζήτηση βρίσκεται ο νέος τρόπος υποβολής φορολογικών δηλώσεων, για όλους τους πολίτες μέσω διαδικτύου, από τους παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών. Πρέπει να σημειωθεί, βέβαια, πως σε πιλοτική φάση, η συγκεκριμένη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής φορολογικών δηλώσεων έχει ξεκινήσει από τους περισσότερους λογιστές της χώρας, ωστόσο, ακόμη δοκιμαστικά . Όπως ακούγεται πολύ έντονα, τα καθέκαστα με το θέμα, θα αποφασιστούν από το ερχόμενο Φθινόπωρο.

  Αναφορικά με το ζήτημα τοποθετείται στην ΦτΞ η κυρία Βαρβάρα Χατζημωυσιάδου, Λογίστρια, επισημαίνοντας επί του θέματος τα ακόλουθα:

  «Δεν έχει εγκριθεί, ακόμα, τίποτα. Γνωρίζουμε, ότι από τον Σεπτέμβρη-Οκτώβρη θα γίνει πράξη αυτή η ιδέα. Όπως και το θέμα της ηλεκτρονικής υπογραφής, που αφορά εμάς, τους λογιστές, θα αποφασιστεί τότε. Κωδικούς έχουμε βγάλει για τους περισσότερους πελάτες μας. Θα καταθέτουμε την φορολογική δήλωση μέσω διαδικτύου. Από κει και πέρα, θα μπορούμε να εκτυπώνουμε και την ανάλογη φορολογική ενημερότητα, που θα χρειάζεται ο κάθε πολίτης».



  Σε διευκρινιστική ερώτηση της εφημερίδας μας, σχετικά με την διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής φορολογικών δηλώσεων από τους ενδιαφερομένους, η κυρία Β. Χατζημωυσιάδου επισημαίνει τα κάτωθι:

  «Η πρόσβαση στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών γίνεται μέσω του taxisnet, διαδικτυακά. Εκεί μπορεί κάποιος να πάρει τους κωδικούς πρόσβασης, δηλαδή το user name και το password.

  Αυτό μπορεί να γίνει και από τον ίδιο τον πολίτη. Αρχικά, βέβαια, θα πρέπει να έχει κάποια ενημέρωση από μας (τους λογιστές), για τον τρόπο που πρέπει να το κάνει. Από κει και πέρα, μπορεί να το κάνει οποιοσδήποτε. Πρόκειται για ένα απλό χαρτί που ζητάς και στο βγάζουνε.

  Πριν ένα μήνα είχε γίνει ένα σεμινάριο από τον σύλλογο, όσον αφορά τις δικές μας ηλεκτρονικές υπογραφές. Το θέμα είναι ακόμη στα σκαριά, θα αποφασιστεί τον Οκτώβριο. Μπορεί και να μην γίνει τίποτα. Δεν το γνωρίζουμε ακόμα. Είναι περίοδος καλοκαιριού, έτσι ότι είναι να γίνει, θα γίνει από Σεπτέμβρη-Οκτώβρη.  

  Καταρχήν, θα καταχωρούμε εμείς τις δηλώσεις. Με τα σημερινά δεδομένα για να καταθέτουμε εμείς τις δηλώσεις είναι λίγο δύσκολα. Φέτος ας πούμε από μία μέχρι τριάντα Απριλίου ήταν να κατατεθούν οι δηλώσεις για τους αγρότες, αλλά οι καταστάσεις για τα χωράφια και τους αντικειμενικούς προσδιορισμούς βγήκαν αρχές Μαΐου, επομένως δεν μπορούσαμε να καταχωρήσουμε αγροτικές δηλώσεις με ημερομηνίες του Μαΐου, είχε περάσει η ημερομηνία. Θεωρώ, ότι, όταν γίνει αυτό του χρόνου, πρέπει να δοθεί και κάποιο χρονικό περιθώριο».



  Ερωτηθείσα, σχετικά με το αν το Υπουργείο Οικονομικών έχει καλέσει σε δημόσιο διάλογο τους λογιστές της χώρας, προκειμένου να συζητηθούν τα επιμέρους που αφορούν το θέμα, με δεδομένο και το γεγονός, ότι η διαδικασία είναι χρονοβόρα και επομένως απαιτεί προσοχή και περισσότερη ανάλυση, η κυρία Β. Χατζημωυσιάδου, τονίζει πως:

  «Όχι ακόμη. Ο Πρόεδρός μας, βέβαια, έχει συναντήσεις με τον Υπουργό. Το θέμα είναι ακόμα υπό συζήτηση».



  Κλείνοντας, η κυρία Β. Χατζημωυσιάδου επισημαίνει με έμφαση πως:

  «Ειπώθηκε, ότι του χρόνου θα ξεκινήσει υποχρεωτικά η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής φορολογικών δηλώσεων για όλους. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι ημερομηνίες, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα στην κατάθεση των δηλώσεων. Φέτος, οι περισσότεροι λογιστές κατέθεσαν τις φορολογικές δηλώσεις με τον νέο τρόπο δοκιμαστικά, από του χρόνου ενδέχεται να γίνει υποχρεωτική η διαδικασία. Επομένως, θα πρέπει να αρχίσουμε να βγάζουμε και εμείς κωδικούς για όλους τους πελάτες μας.

  Κάποιοι που κάνουν μόνοι τους τις φορολογικές δηλώσεις, θα πρέπει να βγάλουν μόνοι τους, τους κωδικούς. Για εμάς θα υπάρχει βοήθεια. Για τον κάθε πολίτη που θα θελήσει να βγάλει μόνος του τον κωδικό, μάλλον θα παρέχεται βοήθεια από το σύστημα, ποια βήματα, δηλαδή, θα πρέπει να ακολουθήσουν».