Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Θετικά είδαν οι Ξανθιώτες την προσπάθεια του Προέδρου Στέγης Γραμμάτων και Καλών Τεχνών

Θετικά είδαν οι Ξανθιώτες την προσπάθεια του Προέδρου Στέγης Γραμμάτων και Καλών Τεχνών, να καθιερώσει για τους καλοκαιρινούς μήνες μουσικό πρόγραμμα στην καρδιά της πόλης, σε εκτέλεση από την Φιλαρμονική Μπάντα
Τάσος Θεοδωρίδης, Πρόεδρος Στέγης Γραμμάτων και Καλών Τεχνών:
«Η ψυχολογία του κόσμου είναι πεσμένη αυτό τον καιρό. Θέλουμε να την ανεβάσουμε, όσο μπορούμε με τον τρόπο που μπορούμε. Παράλληλα, θέλουμε να δείξουμε στους επισκέπτες της πόλης μας, ότι η Ξάνθη είναι μια πόλη με πολιτιστικές καταβολές»

Με περίσσιο ενθουσιασμό αγκάλιασαν οι Ξανθιώτες την πρωτοβουλία του Προέδρου της Στέγης Γραμμάτων και Καλών Τεχνών, κυρίου Τάσου Θεοδωρίδη, για την καθιέρωση μουσικού προγράμματος σε εκτέλεση από την Φιλαρμονική Μπάντα του Δήμου, που θα γίνεται κάθε Πέμπτη στην κεντρική πλατεία της πόλης, κάτω ακριβώς από το ιστορικό ρολόι της Ξάνθης.
Η ιδέα για την πραγματοποίηση της προσπάθειας, τελικά, τελεσφόρησε και απέδωσε καρπούς. Την περασμένη Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε η πρώτη εμφάνιση της Φιλαρμονικής του Δήμου στα πλαίσια της ίδιας προσπάθειας, συγκεντρώνοντας μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά των πολιτών.
Βασικός σκοπός η τόνωση της ψυχολογίας των πολιτών, η οποία είναι πεσμένη εξαιτίας κυρίως των οικονομικών δυσκολιών που περνάει η χώρα, καθώς επίσης και η προβολής της πολιτιστικής ταυτότητας της Ξάνθης, ως μια θετική παράμετρος για την συνολική εικόνα της.
Σε σχετικές δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, αναφορικά με το θέμα, ο Πρόεδρος της Στέγης Γραμμάτων και Καλών Τεχνών, κύριος Τ. Θεοδωρίδης, επισημαίνει χαρακτηριστικά τα κάτωθι:
«Υπήρχε μια σκέψη η Φιλαρμονική μπάντα του Δήμου να παίζει περιοδικά σε διάφορα σημεία της πόλης. Θέλαμε να το καθιερώσουμε κάθε Κυριακή, σε διάφορα σημεία της Ξάνθης. Τελικά, το αλλάξαμε και το καθιερώσαμε κάθε Πέμπτη στην κεντρική πλατεία της πόλης. Εκείνη την ημέρα η αγορά είναι ανοιχτή και το θεωρήσαμε ως ένα θετικό στοιχείο για την προσέλευση του κόσμου».

-Ποια ήταν η αντίδραση του κόσμου και τι σχόλια εισπράξατε γενικά για όλη την προσπάθεια;
Τάσος Θεοδωρίδης:
«Το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν εντυπωσιακό. Πριν ξεκινήσουμε είχα συζητήσει το θέμα με τον Δήμαρχο Ξάνθης, κύριο Μιχάλη Στυλιανίδη, ο οποίος έδειξε ιδιαίτερο ενθουσιασμό και στήριξε την ιδέα συνολικά. Γενικά μπορώ να πω, πως όλη η Δημοτική Αρχή υποστήριξε σθεναρά την προσπάθεια. Κάπως έτσι ξεκινήσαμε. Δεν ξέρω, βέβαια, τι δυσκολίες μπορεί να προκύψουν στο μέλλον. Θα τα παλέψουμε, όμως, ώστε κάθε Πέμπτη οι Ξανθιώτες να απολαμβάνουν το μουσικό πρόγραμμα που ετοιμάζει, κάθε φορά, η Φιλαρμονική μας.
Το μουσικό ρεπερτόριο της Φιλαρμονικής περιλάμβανε κομμάτια του Χιώτη, του Χατζιδάκι, αλλά και κάποια ξένα κομμάτια. Κάθε Πέμπτη θα παίζονται διαφορετικές μελωδίες, για να υπάρχει ποικιλία».

- Υπάρχουν σκέψεις να μετακινηθεί η Φιλαρμονική μελλοντικά και σε άλλα σημεία της πόλης;
Τάσος Θεοδωρίδης:
«Δεν ξέρω, αν μελλοντικά αποφασίσουμε να μετακινήσουμε την Φιλαρμονική σε κάποιο άλλο σημείο της πόλης, λόγου χάρη στην πλατεία Αντίκα ή στην πλατεία της Παλιάς Πόλης. Υπάρχει τέτοιο ενδιαφέρον. Αυτά τα θέματα θα εξεταστούν μελλοντικά».

-Για πόσο χρονικό διάστημα θα συνεχιστεί αυτό το πρόγραμμα της Φιλαρμονικής και ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει;
Τάσος Θεοδωρίδης:
«Το Καλοκαίρι υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα, κάποια από τα μέλη της Φιλαρμονικής έχουν προγραμματίσει τις διακοπές τους, με αποτέλεσμα να λείπουν εκτός Ξάνθης, δημιουργώντας κενά στην Φιλαρμονική Μπάντα. Αυτό είναι το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε.
Η Φιλαρμονική θα παίζει έξω, μόνον, για τους μήνες του Καλοκαιριού. Το Χειμώνα είναι αδύνατον, λόγω του καιρού. Βρισκόμαστε, ακόμα, σε πιλοτική φάση εφαρμογής αυτής της πρωτοβουλίας. Μάλλον, όμως, θα καθιερωθεί. Θεωρώ, ότι αποτελεί κάτι πρωτόγνωρο για την πόλη μας. Το πρόγραμμα έχει καθιερωθεί και σε πολλά ελληνικά νησιά. Δεν το αντιγράψαμε, απλά ξεκινώντας, ενημερωθήκαμε πως εφαρμόζεται και σε άλλες περιοχές, γεγονός που μας έδωσε θάρρος, για να συνεχίσουμε την προσπάθεια που ξεκινούσαμε.
Φέτος θα το πάμε μέχρι τέλος Αυγούστου σίγουρα, δεν ξέρω αν συνεχίσουμε και την πρώτη βδομάδα του Σεπτεμβρίου. Βέβαια, την πρώτη βδομάδα του Σεπτεμβρίου γιορτάζουμε τις γιορτές της Παλιάς Πόλης. Θα μπορούσαμε να εντάξουμε το πρόγραμμα της Φιλαρμονικής στο πρόγραμμα εκδηλώσεων των γιορτών της Παλιάς Πόλης. Στις περσινές γιορτές Παλιάς Πόλης η Φιλαρμονική βγήκε δυο-τρεις φορές στην πλατεία Αντίκα και στην πλατεία Μητροπόλεως, κάτι που το είδε θετικά ο κόσμος της Ξάνθης».

-Ποιος είναι ο βασικός σκοπός αυτού του μουσικού προγράμματος;
Τάσος Θεοδωρίδης:
«Η ψυχολογία του κόσμου είναι πεσμένη αυτό τον καιρό. Θέλουμε να την ανεβάσουμε, όσο μπορούμε με τον τρόπο που μπορούμε. Παράλληλα, θέλουμε να δείξουμε στους επισκέπτες της πόλης μας, ότι η Ξάνθη είναι μια πόλη με πολιτιστικές καταβολές.
Τα μέλη της Φιλαρμονικής μπάντας είναι περίπου είκοσι. Αυτά τα άτομα είναι που παίζουν κάθε Πέμπτη.
Επιθυμία μου είναι να μπορέσουμε να το συνεχίσουμε και τον Χειμώνα, τις μέρες, βέβαια, που το επιτρέπει ο καιρός ή τουλάχιστον το Φθινόπωρο και την Άνοιξη. Θα δούμε».