Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Έγινε ή δεν έγινε η κατάθεση στεφάνων στις 19 Μαΐου, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Διαφορετικές απόψεις επί του θέματος εκφράζουν
ποντιακός σύλλογος και Αντιπεριφέρεια Ξάνθης




- Θ. Ρωμανίδης, Πρόεδρος ποντιακού συλλόγου Ξάνθης: «Η κατάθεση στεφάνων δεν έγινε, γιατί δεν δόθηκε η σχετική έγκριση στην Αντιπεριφέρεια από το Υπουργείο Εσωτερικών»
- Φ. Καραλίδης, Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης: «Το Υπουργείο Εσωτερικών προβλέπει την κατάθεση στεφάνων, που έγινε κανονικά»


Σύγχυση έχει δημιουργηθεί μεταξύ Αντιπεριφέρειας και ποντιακού συλλόγου Ξάνθης, μετά τις αντιδράσεις και καταγγελίες του τελευταίου, ότι το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων για την επέτειο της γενοκτονίας των ποντίων δεν περιλάμβαναν κατάθεση στεφάνων, καθώς δεν δόθηκε η σχετική έγκριση από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Εξάλλου, και το πρόγραμμα εκδηλώσεων του ποντιακού συλλόγου Ξάνθης για την 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των 353.000 ποντίων, δεν αναφέρει πουθενά την κατάθεση στεφάνων προς τιμήν των θυμάτων.
Σύμφωνα, δε, με τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, κύριο Φώτη Καραλίδη, δεν ισχύει κάτι τέτοιο, αφού η κατάθεση στεφάνων προβλέπεται από το Υπουργείο Εσωτερικών.
Μιλώντας στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος του ποντιακού συλλόγου Ξάνθης, κύριος Θεόδωρος Ρωμανίδης, αναφέρει, ότι ορίστηκε από την Αντιπεριφέρεια να μην γίνει κατάθεση στεφάνων στα πλαίσια της επετείου γενοκτονίας των Ελλήνων του πόντου, γιατί δεν πήρε σχετική εντολή από το Υπουργείο Εσωτερικών. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κύριο Θ. Ρωμανίδη, μετά την πληροφόρηση, ότι δεν προβλέπεται κατάθεση στεφάνων, η Παμποντιακή Ομοσπονδία απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό Εσωτερικών, κύριο Ραγκούση. Ο ίδιος ο κύριος Θ. Ρωμανίδης εκφράζει την ευχή του, να μην ξαναεπαναληφθεί ανάλογο περιστατικό στο μέλλον, αποδίδοντας τα φετινά προβλήματα στον μη προσδιορισμό αρμοδιοτήτων λόγω της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης.
Από την άλλη, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, κύριος Φ, Καραλίδης, εκφράζει μια τελείως διαφορετική άποψη μιλώντας στην ΦτΞ. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά που τονίζει ο τελευταίο, πραγματοποιήθηκε κανονικά η κατάθεση στεφάνων, αφού αυτή δεν απαγορεύτηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών. Η μόνη ένσταση του Υπουργείου είναι να μην γίνει δεύτερη φορά κατάθεση σημείο για τον ίδιο λόγο μετά από δύο μέρες.