Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Επίσκεψη της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού στον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων

Παρελάσεις Κυβερνητικών Στελεχών στα Αρχαία
Άβδηρα, αλλά έργο ακόμα δεν είδαμε




- Να χρηματοδοτηθεί η ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου και να παραχωρηθεί στον Δήμο η παραλία του Αϊ-Γιαννιού ζήτησε ο Δήμος Αβδήρων
- Πολλά είναι πλέον τα Κυβερνητικά στελέχη που επισκέπτονται τον Αρχαιολογικό χώρο στα Άβδηρα και ειλικρινά μας προκαλεί έκπληξη, αν αυτές οι επισκέψεις στο τέλος, θα έχουν ένα όφελος ή απλά θα αποτελέσουν κάποιες παρελάσεις ανθρώπων της εξουσίας στην περιοχή μας, για την δημιουργία εντυπώσεων

Στα πλαίσια του υπηρεσιακού ταξιδιού της στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, που κράτησε τέσσερις ημέρες, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, κυρία Λίνα Μενδώνη, επισκέφτηκε τον αρχαιολογικό χώρο των Αβδήρων, το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου.
Βασικός σκοπός της επίσκεψης της Γενικής Γραμματέως Πολιτισμού στον αρχαιολογικό χώρο Αβδήρων, όπως μας ενημερώνει ο Αντιδήμαρχος Αβδήρων, κύριος Σωκράτης Ξανθόπουλος, ήταν η αξιολόγηση έργων που πρέπει να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ.
Να σημειωθεί, ότι η κυρία Λ. Μενδώνη συνοδεύτηκε από υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και τους αρχαιολόγους της τοπικής Εφορίας Αρχαιοτήτων Αβδήρων. Ενώ, παρόντες στην ξενάγησή της στον αρχαιολογικό χώρο Αβδήρων ήταν ο βουλευτής Ξάνθης, κύριος Σωκράτης Ξυνίδης και ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, κύριος Φώτης Καραλίδης.
Σύμφωνα με αυτά που επισήμανε στην εφημερίδα μας ο Αντιδήμαρχος Αβδήρων, κύριος Σ. Ξανθόπουλος, ο Δήμος Αβδήρων, από την πλευρά του, έθεσε δύο βασικά ζητήματα προς την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου, την οικονομική ενίσχυση για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου, αλλά και την παραχώρηση της παραλίας του Αϊ-Γιάννη στον Δήμο, προκειμένου να γίνουν σε αυτήν αναπτυξιακές δράσεις και έργα. Η κυρία Λ. Μενδώνη ξεκαθάρισε, ότι το Υπουργείο αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, που δεν του επιτρέπουν περισσότερες δράσεις και πρωτοβουλίες. Όσον αφορά, τώρα ,το αίτημα του Δήμου Αβδήρων να του παραχωρηθεί η παραλία του Αϊ-Γιάννη, η κυρία Λ. Μενδώνη ανέφερε, ότι η απάντηση του Υπουργείου θα δοθεί εντός των επόμενων ημερών.
Οι αρχαιολόγοι της περιοχής, από την άλλη, έθεσαν ένα άλλο ζήτημα προς την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, αυτό της έλλειψης προσωπικού, με αποτέλεσμα ο αρχαιολογικός χώρος των Αβδήρων να παραμένει κλειστός τα σαββατοκύριακα. Η κυρία Λ. Μενδώνη, για άλλη μια φορά, ξεκαθάρισε, ότι οι οικονομικές δυσκολίες του κράτους γενικότερα δεν επιτρέπουν την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού.
Να σημειωθεί, δε, ότι ο Δήμος Αβδήρων συμβάλει, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, στην καλύτερη λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου, για παράδειγμα έχει αναλάβει την καθαριότητα του χώρου. Βέβαια, όπως ξεκαθαρίζει ο κύριος Σ. Ξανθόπουλος, αντιμετωπίζει και ο ίδιος ελλείψεις σε προσωπικό, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διαθέσει υπαλλήλους στον αρχαιολογικό χώρο, ώστε αυτός να είναι ανοιχτός περισσότερες ημέρες και ώρες της εβδομάδας για τους επισκέπτες.