Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Στο έλεος του παραεμπορίου η αγορά της Ξάνθης

- Εξευτελίζεται η τοπική οικονομία, ενώ τίθεται θέμα δημόσιας υγείας των καταναλωτών
- Επικίνδυνα παιχνίδια, αναπτήρες και άλλα «προβληματικά» αντικείμενα προσφέρονται σε εξευτελιστικές τιμές στους καταναλωτές
- Τεράστια η φοροδιαφυγή, την στιγμή που όλοι οι επαγγελματίες θεωρούνται από τις εκάστοτε Κυβερνήσεις φοροφυγάδες
- Τι αναφέρουν παράγοντες της τοπικής αγοράς, ποιους θεωρούν υπεύθυνους και τι λύσεις προτείνουν


Σε μάστιγα, που διαρκώς παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις, εξελίσσεται το παραεμπόριο στην Ξάνθη, καθώς σε καθημερινή βάση προστίθενται νέοι πλανόδιοι πωλητές στους, ήδη, υπάρχοντες. Οι έμποροι της Ξάνθης κρούουν των κώδωνα του κινδύνου εδώ και πολύ καρό, χωρίς, ωστόσο, να εισακούονται από τους αρμόδιους για το θέμα φορείς, σύμφωνα με αυτά που αναφέρουν στην εφημερίδα μας παράγοντες της τοπικής αγοράς.
Το τελευταίο, μάλιστα, διάστημα το φαινόμενο έχει επιδεινωθεί, κυρίως, από την παράνομη εμπορική δραστηριότητα κάποιων πλανόδιων πωλητών, ορμώμενων εκ της γειτονικής Βουλγαρίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αγοράζοντας από τους πλανόδιους, μπορεί να θεωρούμε πως κάνουμε ένα καλό, αφού και αυτοί ως άνθρωποι έχουν δικαίωμα στη ζωή, αλλά στην πραγματικότητα βοηθούμε στο να μειώνονται τα έσοδα του κράτους, αφού η συγκεκριμένη λειτουργία είναι το Α και το Ω στην φοροδιαφυγή. Το κράτος ανήμπορο ή αν προτιμάτε γνωρίζοντας πως οι επαγγελματίες είναι η εύκολη λεία, μας θεωρεί όλους φοροφυγάδες, την στιγμή που δεν ενδιαφέρεται για την πάταξη του παραεμπορίου.
Ο Πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης, κύριος Ευθύμης Μίλκογλου, μιλώντας στην ΦτΞ, επισημαίνει, ότι, παρά τις προσπάθειες που έκανε ο σύλλογος, η υφιστάμενη κατάσταση δεν έχει αλλάξει, με αποτέλεσμα να θίγεται η τοπική οικονομία, αλλά και η δημόσια υγεία των καταναλωτών.
Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι οι περισσότεροι πλανόδιοι πουλάνε παιχνίδια και διάφορα άλλα μικροαντικείμενα αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας.
Σύμφωνα, δε, με αυτά που υπογραμμίζει με έμφαση ο κύριος Γιάννης Αλεξιάδης, μέλος του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης, τα αντικείμενα που πουλάνε οι πλανόδιοι συνεπάγονται επικινδυνότητα, την οποία αψηφούν πολλές φορές οι καταναλωτές. Για παράδειγμα οι μεγάλοι αναπτήρες που πουλάνε κάποιοι μαύροι, μπορούν να σκάσουν στο πρόσωπο του καταναλωτή.
Παράλληλα, ο κύριος Γ. Αλεξιάδης τονίζει, ότι τα περισσότερα προϊόντα που πωλούνται παράνομα είναι πολύ ακριβά σε σχέση με την ποιότητα που προσφέρουν, με αποτέλεσμα να πλουτίζουν οι προμηθευτές, οι οποίοι εφοδιάζουν τους πλανόδιους πωλητές με την πραμάτεια τους.
Από την άλλη, ο τελευταίος κάνει σαφές, πως η οριστική λύση του προβλήματος είναι μια πολιτική απόφαση, που θα πρέπει να παρθεί άμεσα από την Δήμαρχο, αφού αυτός είναι που συντονίζει την δημοτική αστυνομία.
Όσον αφορά, τώρα, την προσπάθεια του Επιμελητηρίου Ξάνθης να «χτυπήσει» το παραεμπόριο, ο κύριος Γ. Αλεξιάδης τονίζει, πως είναι εντελώς ανοργάνωτη. Σύμφωνα με τον κύριο Γ. Αλεξιάδη, θα πρέπει το εγχείρημα να σχεδιαστεί από ανθρώπους που ξέρουν την αγορά. Ενώ, συμπληρώνει, πως δεν φτάνουν μόνον σποτάκια στο ραδιόφωνο, αλλά απαιτούνται εκδηλώσεις μέσα στην ίδια την αγορά.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του Αντιπροέδρου του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης, κυρίου Νίκου Τσάβα, ο οποίος διαπιστώνει με λύπη του, ότι δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, για να προστατευτεί η τοπική οικονομία και ο καταναλωτής, που πέφτει στα «δίχτυα» του παράνομου εμπορίου.
«Πλανόδιοι από την Βουλγαρία κυκλοφορούν αβέρτα κουβέρτα με αλυσοπρίονα, φακούς, μπογιές και άλλα αντικείμενα. Οι μαύροι από την άλλοι αλωνίζουν την πόλη με τσάντες, γυαλιά και ζώνες Gucci, εξευτελίζοντας τις τιμές» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κύριος Νίκος Τσάβας.
Η αντιπρόεδρος της ΟΕΒΕΞ, από την πλευρά της, κυρία Χρυσούλα Γρηγορίου, αναφερόμενη στο ίδιο θέμα, επισημαίνει, πως έχουν πολλές προτάσεις, για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου από τους παράγοντες της τοπικής αγοράς, προς τις αρχές, χωρίς να υπάρξει κάποια εξέλιξη. Για παράδειγμα, προτάθηκε στον Δήμαρχο να ζητήσει την συνδρομή της αστυνομίας στο θέμα, αλλά και να δημιουργηθεί ένας τετραψήφιος αριθμός, όπου θα μπορούν οι πολίτες να καταγγέλλουν παράνομες εμπορικές συναλλαγές στους δρόμους της Ξάνθης, χωρίς ακόμη να πάρει ο τελευταίος μια ξεκάθαρη θέση επί του θέματος.