Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Στο «στοίχημα» των εξαγωγών ποντάρουν οι Βορειοελλαδίτες


Αυξημένες κατά 40% εμφανίζονται οι εγγραφές νέων μελών στα μητρώα του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) το πρώτο τρίμηνο του έτους έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, αντανακλώντας το σημαντικό ενδιαφέρον των βορειοελλαδικών επιχειρήσεων για την αξιοποίηση της δυναμικής που δείχνουν τον τελευταίο καιρό οι εξαγωγές.
Τα νέα μέλη είναι τόσο παλαιές όσο και νέες εταιρείες που θέλησαν να ενταχθούν σε έναν εξαγωγικό σύνδεσμο όπως ο ΣΕΒΕ προκειμένου να αξιοποιήσουν όλα τα εργαλεία του τόσο σε επίπεδο παρεμβάσεων σε θεσμικό επίπεδο για θέματα που απασχολούν τους εξαγωγείς όσο και σε επίπεδο εκπαίδευσης. Άλλωστε, πέρα από τις αυξημένες εγγραφές, αθρόα είναι και η συμμετοχή στα σεμινάρια που διοργανώνει ο σύνδεσμος για την εκπαίδευση των επιχειρήσεων στις εξαγωγές. Ήδη ο ΣΕΒΕ έχει πραγματοποιήσει τρεις κύκλους σεμιναρίων και σχεδιάζει έναν νέο για τον Ιούνιο. «Με το που ανακοινώσαμε τα σεμινάρια, οι θέσεις υπερκαλύφθηκαν ξεπερνώντας τις προσδοκίες μας», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Δημήτρης Λακασάς.Το ενδιαφέρον αυτό δεν είναι τυχαίο. Πλέον, η πορεία προς τις εξαγωγές αποτελεί μονόδρομο για τις ελληνικές επιχειρήσεις, με δεδομένα τα προβλήματα της εγχώριας αγοράς και τη βουτιά της κατανάλωσης. Είναι ενδεικτικό ότι τον Φεβρουάριο οι εξαγωγές της χώρας -χωρίς τα πετρελαιοειδή- αυξήθηκαν κατά 15,8%, στο 1,18 δισ. ευρώ, έναντι του αντίστοιχου περσινού μήνα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Έτσι, η συνολική αξία των εξαγωγών -χωρίς τα πετρελαιοειδή- κατέγραψε το διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου αύξηση κατά 20,2%, στα 2,33 δισ. ευρώ, έναντι του πρώτου διμήνου του 2010.Ανάχωμα κράτος και τράπεζεςΤην ίδια στιγμή, πάντως, η όρεξη και η προσπάθεια των βορειοελλαδιτών εξαγωγέων να αξιοποιήσουν και να ενισχύσουν περαιτέρω τη δυναμική των εξαγωγών, ίσως του μόνου κλάδου της ελληνικής οικονομίας που παρουσιάζει θετικά πρόσημα, βρίσκει εμπόδια στην ασυνέπεια του κράτους, όσον αφορά τις οφειλές του, αλλά και στα προβλήματα ρευστότητας που πηγάζουν από την τραπεζική αγορά. Κι ενώ οι εξαγωγές τρέχουν με σημαντικούς ρυθμούς, εξέλιξη που πρέπει να κεφαλαιοποιηθεί, έχουν αρχίσει και υπάρχουν περιπτώσεις βορειοελλαδιτών εξαγωγέων που δεν μπορούν να εκτελέσουν τις παραγγελίες τους προς τις ξένες αγορές γιατί σκοντάφτουν στους δύο αυτούς σκοπέλους.Σχολιάζοντας τα αγκάθια που ανακόπτουν την ορμή των εξαγωγέων, όπως οι πολυαναμενόμενες επιστροφές ΦΠΑ και άλλες υποχρεώσεις του κράτους προς τις επιχειρήσεις, αλλά και οι κλειστές στρόφιγγες από τις τράπεζες, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ αναφέρεται σε παραδείγματα εξαγωγέων της περιοχής, με υγιείς επιχειρήσεις, που θα μπορούσαν να καταγράψουν σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών τους, αν υπήρχε ρευστότητα, για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις για πρώτες ύλες και για άλλα κόστη και για να προχωρήσουν ανεμπόδιστα στην εκτέλεση των παραγγελιών τους. Με δεδομένο, δε, ότι οι ξένοι πελάτες έχουν αρχίσει να ξεπερνούν την προκατάληψη με την οποία αντιμετώπιζαν τον τελευταίο καιρό τις ελληνικές εταιρείες, η στιγμή είναι κρίσιμη προκειμένου το κύμα των εξαγωγών να «φουσκώσει» περισσότερο, δίνοντας αναπτυξιακή διέξοδο στο επιχειρείν. «Όταν ο τζίρος μιας εξαγωγικής επιχείρησης αυξάνεται, πρέπει να υπάρχει ρευστότητα, για να μπορείς να υποστηρίξεις την περαιτέρω ενίσχυσή του», εξηγεί ο κ. Λακασάς, παραπέμποντας στη συνεχή επιβράδυνση της πιστωτικής επέκτασης.

Ο ΣΕΒΕ έχει επανειλημμένα εκφράσει την ικανοποίησή του για την έμφαση που έχει δώσει το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας σε θέματα εξωστρέφειας και σε ζητήματα που αφορούν την αρμονική συνεργασία με τους εξαγωγείς. Ο πρόεδρός του, πάντως, τονίζει πως το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του Ταμείου Εξωστρέφειας, που αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για τους εξαγωγείς, έχει καθυστερήσει. Ο ίδιος υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη δημιουργίας μιας γενικής γραμματείας Εξωστρέφειας, όπως είχε προτείνει και παλαιότερα ο ΣΕΒΕ, ώστε να υπάρξει ολιστική αντιμετώπιση της στρατηγικής για την εξωστρέφεια.Τέλος, ο κ. Λακασάς, αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Εξωστρέφεια - Ανταγωνιστικότητα», ο προϋπολογισμός του οποίου αυξήθηκε πρόσφατα στα 100 εκατ. ευρώ, από 30 εκατ. ευρώ, εκφράζει την ικανοποίησή του, καθώς ξεπεράστηκε -μετά και από παρέμβαση του ΣΕΒΕ, όπως σημειώνει- ο σκόπελος που αντιμετώπιζαν δύο στους τρεις εξαγωγείς, οι οποίοι, ενώ ήθελαν να ενταχθούν, δεν μπορούσαν, γιατί είχαν καλύψει το όριο de minimis από άλλα προγράμματα.