Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Ο Εφιάλτης των πολυκαταστημάτων και οι συνεχόμενες αντιδράσεις εκπροσώπων από φορείς της Ξάνθης

Ο Εφιάλτης των πολυκαταστημάτων και οι συνεχόμενες αντιδράσεις εκπροσώπων από φορείς της Ξάνθης


Στέλιος Μωραΐτης:

«Και σαν νομαρχιακός σύμβουλος και σαν εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου έδωσα μάχη, για να μην ανοίξουν εμπορικά κέντρα στον Νομό Ξάνθης. Οι τιμές που θα έχουν, αρχικά, τα εμπορικά κέντρα, θα ισοπεδώσουν την αγορά μας και όταν μείνουν μόνα τους, θα στραγγαλίσουν τον καταναλωτή»

Παναγιώτης Ανδρικόπουλος:

«Καταστήματα όπως το Pratiker πωλούν τα πάντα, εκτός από τρόφιμα, οπότε θα δημιουργηθεί πρόβλημα σε πολλά μαγαζιά. Η θέση του Επιμελητηρίου ήταν ενάντια σε αυτά τα πολυκαταστήματα, δυστυχώς, δεν μας άκουσαν, έδωσαν άδειες, με αποτέλεσμα οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες να κινδυνεύουν με λουκέτο»


Το πρώτο μεγάλο εμπορικό κέντρο (στον Δήμο Αβδήρων) αποτελεί, πλέον, πραγματικότητα στον Νομό Ξάνθης, αφού ξεκίνησε το άνοιγμα καταστημάτων, που εφεξής θα προσφέρουν μια μεγάλη γκάμα προϊόντων στο καταναλωτικό κοινό, δημιουργώντας, ταυτόχρονα, ισχυρό ανταγωνισμό στην τοπική αγορά. Ο εμπορικός κόσμος της Ξάνθης βλέπει με δυσφορία το άνοιγμα ενός καταστήματος όπως είναι το Pratiker, με δεδομένο το γεγονός, ότι αδυνατεί να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις τα «μεγαθήρια», όπως πολύ χαρακτηριστικά ονομάζει τα πολυκαταστήματα που έχουν πάρει «πλώρη» για την Ξάνθη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της τοπικής αγοράς, η εγχώρια αγορά θα οδηγηθεί, πολύ σύντομα, στον αφανισμό της, εξαιτίας των μεγάλων εμπορικών κέντρων, τα οποία με την σειρά τους και αφού κλείσουν και το τελευταίο μικρό κατάστημα της Ξάνθης, θα ανεβάσουν τις τιμές τους, προκειμένου να απομυζήσουν τον οβολό του καταναλωτή. Πολύ χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του κυρίου Στέλιου Μωραΐτη στην ΦτΞ αναφορικά με το θέμα, ο οποίος μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «και σαν νομαρχιακός σύμβουλος και σαν εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου έδωσα μάχη, για να μην ανοίξουν εμπορικά κέντρα στον Νομό Ξάνθης.

Οι τιμές που θα έχουν, αρχικά, τα εμπορικά κέντρα, θα ισοπεδώσουν την αγορά μας και όταν μείνουν μόνα τους, θα στραγγαλίσουν τον καταναλωτή». Και συνεχίζει λέγοντας «θεωρώ, ότι όσες περισσότερες επιχειρήσεις υπάρχουν, τόσο το καλύτερο για το καταναλωτικό κοινό. Δεν χωράνε τόσες μεγάλες επιχειρήσεις στην περιοχή μας». Σύμφωνα με αυτά που υπογραμμίζει, παράλληλα, ο κύριος Σ. Μωραΐτης, τα πολυκαταστήματα ενώ υπόσχονται θέσεις εργασίας, έρχονται να καταργήσουν την οκτάωρη απασχόληση, μέσω της τετράωρης εργασίας. Από την άλλη, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης, κύριος Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, για το ίδιο θέμα, επισημαίνει ότι «πάρα πολλά καταστήματα της Ξάνθης έχουν πρόβλημα.

Καταστήματα όπως το Pratiker πωλούν τα πάντα, εκτός από τρόφιμα, οπότε θα δημιουργηθεί πρόβλημα σε πολλά μαγαζιά. Η θέση του Επιμελητηρίου ήταν ενάντια σε αυτά τα πολυκαταστήματα, δυστυχώς, δεν μας άκουσαν, έδωσαν άδειες, με αποτέλεσμα οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες να κινδυνεύουν με λουκέτο».