Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Νέος χάρτης για παραμεθόριες

Νέος χάρτης για παραμεθόριες


-Το υπουργείο προχωρά στον επαναπροσδιορισμό των παραμεθόριων περιοχών

-Σημαντικές οι αλλαγές στο καθεστώς των μετατάξεων, των προσλήψεων και στα οικονομικά προνόμια που απολαύουν οι δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στις συγκεκριμένες περιοχές


Στον επαναπροσδιορισμό των παραμεθόριων περιοχών προχωρεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, γεγονός που αναμένεται να επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στο ειδικό καθεστώς προσλήψεων και μετατάξεων αλλά και στα οικονομικά προνόμια που απολαύουν οι δημόσιοι υπάλληλοι των συγκεκριμένων περιοχών.

Δημοσιοποιήθηκε η σχετική απόφαση της αρμόδιας γενικής γραμματέως του υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με την οποία συστήθηκε επιτροπή, η οποία αναλαμβάνει να αποτυπώσει την υφιστάμενη κατάσταση ως προς τις παραμεθόριες περιοχές της χώρας, όπως αυτές έχουν καθοριστεί αναφορικά με θέματα προσλήψεων προσωπικού, μεταθέσεων, μετατάξεων, παροχής κανονικής άδειας, οικονομικών ή άλλων κινήτρων σε δημοσίους υπαλλήλους.

Η επιτροπή επίσης αναλαμβάνει να καταγράψει τις μετατάξεις που έχουν πραγματοποιηθεί στις παραμεθόριες περιοχές και αν έχουν συμβάλει στην καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών και τέλος θα διατυπώσει πρόταση για τον «ορθολογικότερο επαναπροσδιορισμό των παραμεθορίων περιοχών της χώρας». Το έργο της επιτροπής θα ολοκληρωθεί τους επόμενους τρεις μήνες.

Ο «Καλλικράτης»
Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρουν ότι η εργασία της επιτροπής θα αξιοποιηθεί στο πλαίσιο των αλλαγών που θα πραγματοποιηθούν στην κρατική διοίκηση με το σχέδιο «Καλλικράτης στο κράτος» του υπουργείου Εσωτερικών. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επεξεργάζεται προτάσεις αναμόρφωσης του υφιστάμενου καθεστώτος των μετατάξεων, προκειμένου να αυξήσει την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

Τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι στην προσπάθεια γεωγραφικού επαναπροσδιορισμού των παραμεθόριων περιοχών, θα γίνει προσαρμογή των περιοχών στα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι δήμοι του Καλλικράτη.

Σε περίπτωση που αποφασιστεί ο περιορισμός των νομών και των πόλεων που ανήκουν στην κατηγορία των παραμεθόριων περιοχών, τότε αρκετοί δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στις συγκεκριμένες περιοχές, θα χάσουν τα προνόμια που διαθέτουν.

Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, οι υπάλληλοι που μετατάσσονται ή προσλαμβάνονται σε παραμεθόριες περιοχές, λαμβάνουν ειδικό επίδομα ύψους από 40-120 ευρώ, έχουν περισσότερες μέρες άδεια κάθε χρόνο και έχουν δυνατότητα σύναψης στεγαστικών δανείων με ευνοϊκούς όρους.

Τέλος, για τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που δημοσιεύονται από το ΑΣΕΠ κατά προτεραιότητα, προσμετράται και η εντοπιότητα του υποψηφίου και οι επιτυχόντες οφείλουν να υπηρετήσουν στην παραμεθόριο επί 10 χρόνια.