Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Κόβουν μέχρι και την πορτοκαλάδα των αιμοδοτών στα δημόσια νοσοκομεία

Οι περικοπές στην υγεία δεν έχουν όρια…

Κόβουν μέχρι και την πορτοκαλάδα
των αιμοδοτών στα δημόσια νοσοκομεία



Γιάννης Παπαχρόνης, Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ξάνθης:
«Ο χυμός και το μπισκοτάκι που δίνεται στους αιμοδότες δεν είναι δώρο ή κάποιο επίδομα για να το περικόψουν, αυτά δίνονται για να κάνουν καλό στην υγεία των αιμοδοτών. Δεν μπορώ να καταλάβω το σκεπτικό με το οποίο κάποιοι, κάνουν περικοπές σε αυτά εδώ τα πράγματα»

Για να κάνει εξορμήσεις στα χωριά για τις προγραμματισμένες του αιμοδοσίες, ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ξάνθης θα πρέπει, εφεξής, να βρίσκει γιατρούς εθελοντές ή διαφορετικά να τις σταματήσει.
Οι περικοπές στον χώρο της υγείας δεν έχουν όρια, αφού εξαπλώνονται και στον χυμό που δίνεται στους αιμοδότες, που προσφέρουν το αίμα τους για να σώσουν μια ανθρώπινη ζωή.
«Ο χυμός και το μπισκοτάκι που δίνεται στους αιμοδότες δεν είναι δώρο ή κάποιο επίδομα για να το περικόψουν, αυτά δίνονται για να κάνουν καλό στην υγεία των αιμοδοτών. Δεν μπορώ να καταλάβω το σκεπτικό με το οποίο κάποιοι, κάνουν περικοπές σε αυτά εδώ τα πράγματα» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ξάνθης «η Αγάπη», κύριος Γιάννης Παπαχρόνης, μέσα από σχετικές δηλώσεις του στην ΦτΞ.
Η ομαλή διεξαγωγή της αιμοδοσίας πανελλαδικά συναντά πολλά προβλήματα το τελευταίο χρονικό διάστημα, αφού γίνονται τα αδύνατα δυνατά, προκειμένου να μειωθεί σημαντικά η προσέλευση των αιμοδοτών στις αιμοδοσίες. Τρανταχτό παράδειγμα οι καταργήσεις αιμοδοσίας τα Σαββατοκύριακα, αλλά και τις απογευματινές ώρες στα δημόσια νοσοκομεία. Τα πάντα στο βωμό της εξοικονόμησης κονδυλίων, που ζητά επιτακτικά το αρμόδιο Υπουργείο από τις διοικήσεις των Νοσοκομείων της χώρας.
Η κατάσταση, σύμφωνα και με αυτά που αναφέρει σε σχετική επιστολή της η Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών με αποδέκτη το Υπουργείο Υγείας, είναι πολύ χειρότερη όσον αφορά την περιφέρεια, αφού οι περισσότεροι πολίτες εκεί είναι αγρότες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προσέρχονται πρωινές ώρες για να δώσουν αίμα.
Σε ερώτηση της εφημερίδα μας, αν μειωθούν οι αιμοδοσίες στην Ελλάδα, θα οδηγήσει αυτό στην αύξηση της εισαγωγής του αναγκαίου αίματος από το εξωτερικό, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ξάνθης, κύριος Γ. Παπαχρόνης, επισημαίνει πως «δεν ξέρουμε αν κάποιοι το έχουν κάνει σκοπό, να αυξήσουν τις εισαγωγές φιαλών αίματος από το εξωτερικό. Κάποιοι βγάζουν μίζες από αυτό το πράγμα, γι’ αυτό και θέλει πολύ ψάξιμο το θέμα. Χρειάζεται εισαγγελική παρέμβαση».
Παράλληλα, ο κύριος Γ. Παπαχρόνης επισημαίνει, πως ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ξάνθης ενημερώθηκε, ότι πρέπει να σταματήσει τις εξορμήσεις του σε χωριά του Νομού, προκειμένου να μαζέψει αίμα, εκτός βέβαια, εάν βρίσκει δικούς του γιατρούς, δηλαδή εθελοντές.
Να σημειώσουμε δε, πως η αιμοδοσία που θα γίνει την προσεχή Κυριακή στο Άβατο, θα γίνει από τον Σύλλογο με εθελοντή γιατρό, που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του συλλόγου.
Σύμφωνα με αυτά που συμπληρώνει, παράλληλα, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ξάνθης, οι τελευταίες εξελίξεις θα οδηγήσουν μοιραία στο κλείσιμο πολλών συλλόγων αιμοδοτών της χώρας.
Κλείνοντας, να πούμε πως την ερχόμενη Δευτέρα ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ξάνθης θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στις δώδεκα το μεσημέρι στο Ξενοδοχείο Δημόκριτος, ένα από τα θέματα που θα αναπτύξει είναι και οι τελευταίες αυτές εξελίξεις στον χώρο της αιμοδοσίας.