Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Ναι ή όχι στην επέκταση του ωραρίου λειτουργίας τα απογεύματα στον Δημόσιο Τομέα;

Ναι ή όχι στην επέκταση του ωραρίου λειτουργίας
τα απογεύματα στον Δημόσιο Τομέα;


Χαράλαμπος Ευστρατίου, Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Ξάνθης:
«Θα πρέπει να ενδυναμωθούν τα ΚΕΠ, τα οποία λειτουργούν απογεύματα και Σάββατα. Να στελεχωθούν με πιο εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά και όσοι από τους συναδέλφους του ευρύτερου δημοσίου τομέα το επιθυμούν, να απασχοληθούν στα ΚΕΠ, όπου θα εξυπηρετείται ο πολίτης τις ώρες που είναι κλειστές οι δημόσιες υπηρεσίες, ώστε να γλιτώνει χρόνο και να μην περιφέρεται από υπηρεσία σε υπηρεσία. Εάν αποφασιστεί, τελικά, να λειτουργούν οι δημόσιες υπηρεσίες τα απογεύματα, τότε θα αναγκαστούν να κάνουν και άλλες προσλήψεις, γεγονός που έρχεται ενάντια σε αυτά που μας έλεγαν αρχικά, ότι δηλαδή δε θα προχωρήσουν σε άλλες δαπάνες»

Στα πλαίσια των αλλαγών που εξετάζει το Υπουργείο Εσωτερικών στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα είναι και η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας, ώστε οι δημόσιες υπηρεσίες να είναι ανοιχτές και τα απογεύματα.
Αρνητικός σε μια τέτοια εξέλιξη εμφανίζεται ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Ξάνθης, κύριος Χαράλαμπος Ευστρατίου, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «θα πρέπει να ενδυναμωθούν τα ΚΕΠ, τα οποία λειτουργούν απογεύματα και Σάββατα. Να στελεχωθούν με πιο εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά και όσοι από τους συναδέλφους του ευρύτερου δημοσίου τομέα το επιθυμούν, να απασχοληθούν στα ΚΕΠ, όπου θα εξυπηρετείται ο πολίτης τις ώρες που είναι κλειστές οι δημόσιες υπηρεσίες, ώστε να γλιτώνει χρόνο και να μην περιφέρεται από υπηρεσία σε υπηρεσία. Εάν αποφασιστεί, τελικά, να λειτουργούν οι δημόσιες υπηρεσίες τα απογεύματα, τότε θα αναγκαστούν να κάνουν και άλλες προσλήψεις, γεγονός που έρχεται ενάντια σε αυτά που μας έλεγαν αρχικά, ότι δηλαδή δε θα προχωρήσουν σε άλλες δαπάνες».
Σύμφωνα με αυτά που διευκρινίζει ο κύριος Χ. Ευστρατίου, ένας μεγάλος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων έχει συνταξιοδοτηθεί, με αποτέλεσμα, εάν επεκταθεί το ωράριο λειτουργίας στις δημόσιες υπηρεσίες για να καλύπτει και τα απογεύματα, να χρειαστεί επιπλέον προσωπικό, μέσω νέων προσλήψεων, που θα συνεπάγονται επιπλέον κρατικές δαπάνες.
Τα ΚΕΠ αποτελούν την καλύτερη λύση, σύμφωνα με αυτά που συμπληρώνει στην συνέχεια ο κος Χ. Ευστρατίου, ώστε να εξυπηρετούνται οι πολίτες τις ώρες που είναι κλειστές οι δημόσιες υπηρεσίες. Τονίζει δε, πως μέσα από ειδικά σενάρια και το σωστό μηχανόγραμμα, τα ΚΕΠ μπορούν να εξυπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο τους πολίτες.
Παράλληλα, ο κος Χ. Ευστρατίου εκφράζει, για άλλη μια φορά, την αντίθεσή του στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς όπως τονίζει «αυτό θα σημαίνει και άλλες περικοπές στους μισθούς του δημοσίου, σύμφωνα και με αυτά που θέλει το μνημόνιο».
Πρέπει να σημειωθεί πως το νέο νομοσχέδιο για το ενιαίο μισθολόγιο βρίσκεται στην φάση της δημόσιας διαβούλευσης, για την οποία ο κος Χ. Ευστρατίου αναφέρει χαρακτηριστικά «για ποια δημόσια διαβούλευση μας μιλάνε; Όταν σαν Ομοσπονδία εκφράσαμε τις απόψεις μας για τον Καλλικράτη, αυτές ούτε ακούστηκαν ούτε υπολογίστηκαν, γι’ αυτό καλύτερα ας μη μας λένε για δημόσιες διαβουλεύσεις».
Κλείνοντας, ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΥ Ξάνθης, υπογραμμίζει με έμφαση, πως όσον αφορά το θέμα της «αχαλίνωτης» γραφειοκρατίας, που αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της γενικότερης λειτουργίας του δημοσίου τομέα, η πρωτοβουλία για την επίλυσή του ανήκει αποκλειστικά και μόνον στην κυβέρνηση. Τονίζει δε, πως απαιτείται οργάνωση και ποιοτικός έλεγχος, δηλαδή βασικά σημεία που μπορούν να εξαλείψουν, όχι μόνον την γραφειοκρατία, αλλά και την αυθαιρεσία, στα πλαίσια λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών.