Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Κάθε πέρσι και καλύτερα…

Μικρή αναθέρμανση της τοπικής αγοράς στα πλαίσια του τριημέρου των Χριστουγέννων

Κάθε πέρσι και καλύτερα…

Μια μικρή άνοδο σημείωσε ο τζίρος των καταστηματαρχών του εμπορικού ιστού της Ξάνθης για τις τελευταίες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, γεγονός που δημιούργησε μια πρόσκαιρη ικανοποίηση στους επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι ταλανίζονται βάναυσα από τις συνέπειες της κρίσης.
Η συγκρατημένη αισιοδοξία των παραγόντων της τοπικής αγοράς βασίζεται στο γεγονός, ότι η ψυχολογία του καταναλωτή επηρεάζεται από την εορταστική περίοδο. Βέβαια, αν και αναθερμάνθηκε κάπως η κίνηση στον εμπορικό ιστό της πόλης, δεν έχει καμία σχέση με τα δεδομένα των προηγούμενων ετών.
Σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει στην ΦτΞ ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης, κύριος Ευθύμης Μίλκογλου, «Όπως είχα πει, η αγορά κινήθηκε, όχι βέβαια όπως πέρσι. Κάθε πέρσι και καλύτερα, όπως συνηθίζουμε να λέμε. Μπορώ να πω ότι ήταν ικανοποιητική η κίνηση στην τοπική αγορά και υπάρχει αισιοδοξία πως θα συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα. Θα δούμε τι θα γίνει στην συνέχεια».
Ερωτηθείς, σχετικά με το εάν το ενδιαφέρον του καταναλωτή υπήρξε το ίδιο σε όλους τους τομείς της αγοράς ή εάν κάποιοι από αυτούς δεν γνώρισαν την ίδια «ένταση», ο κύριος Α. Μπεμπεκίδης αναφέρει ότι « όπως έχουμε επισημάνει, πρώτα είναι το φαγητό, μετά ακολουθούνε τα παιδάκια μας και για μας ότι περισσέψει. Σε γενικές γραμμές, όμως, κινήθηκε όλη η αγορά, γιατί όπως έχω πει και παλιότερα, η Ξάνθη προσφέρει ποιότητα και καλές τιμές».
Ενώ, ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΞ, κύριος Σωτήρης Τσιακίρογλου, για το ίδιο θέμα τόνισε ότι η αύξηση του τζίρου υπήρξε ελάχιστη σε σχέση με τα περσινά δεδομένα. Ενώ, δεν παρέλειψε να τονίσει πως η πεζοδρόμηση της 28ης οδού, η οποία θα γίνει και αυτή την Πέμπτη, έχει συμβάλει θετικά στην αναθέρμανση της αγοράς, επισημαίνοντας τα ακόλουθα:
«Τις τελευταίες μέρες, όντως, υπήρξε μια αναθέρμανση της αγοράς, η οποία, όμως, ήταν υποδεέστερη των προηγούμενων ετών, που σημαίνει, ότι η πτώση του τζίρου είναι βέβαιη. Εμείς από την δικιά μας πλευρά, ως συνδικαλιστές, προσπαθήσαμε όχι να αλλάξουμε το εισόδημα των καταναλωτών, γιατί αυτό δεν αλλάζει, αλλά να αλλάξουμε την διάθεσή τους με την πεζοδρόμηση που κάναμε την προηγούμενη Πέμπτη, η οποία θα γίνει και την επόμενη Πέμπτη. Θεωρώ, ότι ήταν ένα θετικό μέτρο μέσα από το οποίο, πιστεύω, ότι άλλαξε η ψυχολογία των καταναλωτών και υπήρξε μια κίνηση καλύτερη και μεγαλύτερη. Πάντως και αυτό πρέπει να επισημανθεί, γενικά, η κίνηση υπήρξε πεσμένη, ακόμη και στα τρόφιμα. Επομένως, το γιορτινό τραπέζι ήταν πολύ πιο λιτό σε σχέση με τις άλλες χρονιές. Εφόσον είχαμε πτώση στα τρόφιμα, κρέατα και ψωμί, η πτώση στα δευτερεύοντα προϊόντα υπήρξε ακόμη μεγαλύτερη. Θεωρώ, ότι η φετινή χρονιά είναι πολύ δύσκολη, με πολύ μεγάλη και κάθετη πτώση του τζίρου».