Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Να καταγγείλουν οι εργαζόμενοι, τους εργοδότες που δεν έδωσαν δώρο

Σε επιφυλακή το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης

Να καταγγείλουν οι εργαζόμενοι,
τους εργοδότες που δεν έδωσαν δώρο


Άγγελος Μπεμπεκίδης, Πρόεδρος Ε.Κ. Ξάνθης:
«Οποιοσδήποτε συνάδελφος δεν πληρώθηκε το δώρο Χριστουγέννων, να έρθει και να το καταγγείλει στο Εργατικό Κέντρο, ώστε σε συνεργασία με την επιθεώρηση εργασίας, να κάνουμε τις παρεμβάσεις που πρέπει, για να το πληρωθεί»

Η μη καταβολή του δέκατου τρίτου μισθού στους εργαζόμενους συνεπάγεται ποινικές κυρώσεις για τους εργοδότες, που δεν συμμορφώνονται με τον σχετικό νόμο, ο οποίος αν και άγνωστους στους περισσότερους εργαζόμενους, ισχύει εδώ και πολλά χρόνια.
Σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, κύριος Άγγελος Μπεμπεκίδης, όποιος εργαζόμενος δεν έχει λάβει το δώρο Χριστουγέννων που δικαιούται από τον Νόμο, πρέπει να καταγγείλει το γεγονός στο Εργατικό Κέντρο, ώστε αυτό με την σειρά του, σε συνεργασία με την Επιθεώρηση Εργασίας, να πραγματοποιήσει τους απαραίτητους ελέγχους και να αναγκάσει τον εργοδότη να πράξει το καθήκον του.
Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά που αναφέρει στην ΦτΞ ο κύριος Α. Μπεμπεκίδης « Να ευχηθούμε υγεία, γιατί Χρόνια πολλά και καλά σαν εργαζόμενοι, αλλά και σαν πολίτες δεν μπορούμε να έχουμε. Σε ότι έχει σχέση για τα εργασιακά, εμείς συνεχίζουμε τις προσπάθειες και τον αγώνα μας. Ακούσαμε και από τις τηλεοράσεις, ότι εάν δεν πληρωθεί το δώρο των Χριστουγέννων στους εργαζόμενους, ο Εισαγγελέας μπορεί αυτεπάγγελτα να κάνει παρέμβαση. Αυτά βέβαια ισχύουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ο νόμος δεν έχει αλλάξει» και συνεχίζει λέγοντας «εμείς σαν Εργατικό Κέντρο δεν είχαμε κάποια επίσημη καταγγελία. Είχαμε ένα παρατράγουδο με μια επιχείρηση του Νομού. Επικοινωνήσαμε αμέσως με την επιθεώρηση εργασίας για να γίνει ο σχετικός έλεγχος. Τελικά, το θέμα και με την βοήθεια της Επιθεώρησης Εργασίας τακτοποιήθηκε και οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν το δώρο Χριστουγέννων, όπως έπρεπε να γίνει. Από εκεί και πέρα δεν έχει έρθει αυτές τις μέρες τίποτα στο Εργατικό Κέντρο για μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων από εργοδότη».
Και καταλήγει «θα είμαστε σε επιφυλακή. Οποιοσδήποτε συνάδελφος δεν πληρώθηκε το δώρο Χριστουγέννων, πρέπει να έρθει και να το καταγγείλει στο Εργατικό Κέντρο, ώστε σε συνεργασία με την επιθεώρηση εργασίας, να κάνουμε τις παρεμβάσεις που πρέπει, για να το πληρωθεί».
Παράλληλα, ο κύριος Α. Μπεμπεκίδης, αναφερόμενος στο νέο κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων, στα πλαίσια της γενικότερης δυσαρέσκειας που υπάρχει στην χώρα, εξαιτίας των νέων οικονομικών και εργασιακών μέτρων, επισημαίνει πως «συνεχίζεται για τρίτη εβδομάδα ο αγώνας των εργαζομένων. Ήδη, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στις ΔΕΚΟ, έχουν αποφασιστεί και άλλες εικοσιτετράωρες απεργίες και στάσεις εργασίας. Θεωρώ, ότι αυτό θα συνεχιστεί για πάρα πολύ καιρό. Θα είμαστε σε επιφυλακή και ότι αποφασίσει από το τριτοβάθμιό μας όργανο, εμείς θα δώσουμε «παρών»».