Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Έντονη δυσφορία συνδικάτων και εργαζομένων για το πολυνομοσχέδιο που καταργεί τις παραδοσιακές εργασιακές σχέσεις

Έντονη δυσφορία συνδικάτων
και εργαζομένων
για το πολυνομοσχέδιο που καταργεί τις παραδοσιακές εργασιακές σχέσεις

Άγγελος Μπεμπεκίδης, Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης:
«Δεν δικαιολογείται κανένας εργαζόμενος και κανένας συνδικαλιστής να μην αντιδράσει στο πολυνομοσχέδιο που έχει πάρει τον δρόμο της βουλής και δημιουργεί εργασιακό μεσαίωνα στην Ελλάδα»
-Πλήθος απεργιακών κινητοποιήσεων έχει προγραμματιστεί για τον μήνα Δεκέμβριο
-Ένας θερμός απεργιακός Χειμώνας περιμένει την Ελλάδα


Κάλεσμα συνδικάτων για δυναμική συμμετοχή στην πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης

Με απανωτές απεργιακές κινητοποιήσεις απαντούν οι εργαζόμενοι του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στο πολυνομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις που έχει πάρει τον δρόμο της βουλής.
Η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και η αντικατάστασή τους με επιχειρησιακές, καθώς και οι αλλαγές στις ΔΕΚΟ, αποτελούν τα βασικά σημεία αντίδρασης του εργατικού κόσμου της χώρας.
Ήδη, εργαζόμενοι στην Αγροτική Τράπεζα και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχουν εξαγγείλει εικοσιτετράωρες απεργιακές κινητοποιήσεις. Ενώ, και άλλοι κλάδοι ετοιμάζονται να πράξουν το ίδιο.
Θέση μάχης έχουν πάρει και τα συνδικάτα της χώρας, που καλούν σε δυναμική συσπείρωση εργαζόμενους, άνεργους και συνταξιούχους στην Γενική απεργία που έχει εξαγγελθεί εδώ και δύο μήνες για τις δεκαπέντε Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, κύριος Άγγελος Μπεμπεκίδης, αναμένεται ένας θερμός Χειμώνας λόγω των απανωτών απεργιακών κινητοποιήσεων, οι οποίες θα κλιμακωθούν μετά τα Χριστούγεννα.
Αναφερόμενος στην γενική απεργία της Τετάρτης, ο κύριος Α. Μπεμπεκίδης τονίζει ότι «η ΓΕΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν προκηρύξει για τις δεκαπέντε Δεκεμβρίου Γενική απεργιακή κινητοποίηση. Η σημερινή κυβέρνηση κλείνει τον κύκλο της ενάντια στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους με το εργασιακό και ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έχει καταθέσει τους προηγούμενους μήνες. Αυτό το πολυνομοσχέδιο λοιπόν καταργεί στον ιδιωτικό τομέα όλες τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ακόμα και την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας, οι οποίες θα αντικατασταθούν από τις επιχειρησιακές. Φοβούμαστε, ότι μέσα στο 2011θα γίνει «κόλαση» στην Ελλάδα. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, γι’ αυτό και θα πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και άνεργοι, να συσπειρωθούνε και να παλέψουνε ενάντια σε όλες αυτές τις καταστάσεις. Είτε έχουμε, είτε δεν έχουμε κέρδος, εμείς πρέπει να βγούμε στους δρόμους και να διαδηλώσουμε.» και συνεχίζει λέγοντας ότι « όλα αυτά τα μέτρα έρχονται ενάντια στα συμφέροντα του εργαζόμενου. Δεν βλέπουμε να παίρνεται κανένα μέτρο σε βάρος των εργοδοτών. Απεναντίας, μέσω διαφόρων προγραμμάτων, είτε με τις ασφαλιστικές εισφορές, είτε με άλλες ρυθμίσεις, οι εργοδότες διευκολύνονται. Κανένας από αυτούς δεν πληρώνει χρήματα από την τσέπη του για να βοηθήσει σε αυτό τον ορυμαγδό, λες και φταίνε οι απλοί πολίτες της χώρας για τα οικονομικά δεινά του κράτους. Δεν είναι τυχαίο, που ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε να πληρώσουν και οι εργοδότες. Να βγάλουν τα καβούρια από την τσέπη και να συνεισφέρουν. Δεν είναι δυνατόν να βάζουμε μόνον εμείς πλάτες στην κρίση και κανένας άλλος».
Ερωτηθείς σχετικά με το αν αναμένεται δυναμική συμμετοχή απεργών στην γενική κινητοποίηση της Τετάρτης, ο κύριος Α. Μπεμπεκίδης τονίζει ότι «ενημερώσαμε έγκαιρα με επιστολές όλους τους κοινωνικούς φορείς του Νομού, αναφορικά με την απεργιακή κινητοποίηση. Θεωρώ, ότι σαν Εργατικό Κέντρο Ξάνθης κάναμε αυτά που έπρεπε να κάνουμε. Κανένας εργαζόμενος και κανένας συνδικαλιστής δεν δικαιολογείται να κάτσει στον καναπέ του και να πει, δεν πάω εγώ, να πάει άλλος. Από την άλλη, δεν μπορεί συνέχεια να φταίνε τα συνδικάτα και όλοι οι άλλοι να μένουν απέξω. Επιτέλους, ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας».
Ενώ, σχολιάζοντας το νέο κύκλο απεργιακών κινητοποιήσεων που υπόσχονται οι εργαζόμενοι, ο κύριος Α. Μπεμπεκίδης επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «θα υπάρξει ένας «κυκλώνας» απεργιακών κινητοποιήσεων. Μπαίνουν όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτή την απεργιακή κινητοποίηση. Αιχμή του δόρατος θα είναι και οι ΔΕΚΟ, που χτυπιούνται ανελέητα. Ήδη, η Αγροτική Τράπεζα αντιδρά με αλλεπάλληλες εικοσιτετράωρες απεργίες. Τα Μέσα Επικοινωνίας έχουν εξαγγείλει απεργίες, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς επίσης. Χτυπιούνται οι εργαζόμενοι από όλους τους κλάδους, γι’ αυτό και εμείς θα βγούμε στους δρόμους και θα καταγγείλουμε την αντεργατική πολιτική, που είναι μονόπλευρη σε βάρος των εργαζομένων».