Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Ξάνθη: Ένα Σικάγο μιας άλλης εποχής

Ξάνθη: Ένα Σικάγο μιας άλλης εποχής

Ι. Τσουκνάδης, αστυνομικός διευθυντής Ξάνθης:
«-Οι Δήμοι και οι κοινωνικοί φορείς οφείλουν να δημιουργήσουν ειδικές ομάδες πρόληψης της εγκληματικότητας
-Είναι θέματα που δεν αφορούν την αστυνομία
-Εδώ η αστυνομία σηκώνει τα χέρια ψηλά
-Παράλληλα, ο Δήμος Ξάνθης οφείλει να μικρύνει το Δροσερό και όχι να το μεγαλώσει, αλλά και να μην δημιουργήσει και άλλο Δροσερό, που για την περιοχή μας αποτελεί πηγή εγκληματικότητας»

Η εγκληματικότητα έχει εξελιχθεί σε ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, γεγονός που έχει επισημανθεί ουκ ολίγες φορές από τον τοπικό και πανελλήνιο τύπο και μάλιστα σε όλους τους τόνους της φωνής μας.
Ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης, η συνεχώς αυξανόμενη εγκληματικότητα δεν ξαφνιάζει κανέναν. Θα έλεγε μάλιστα κάποιος, ότι δικαιολογείται στο όνομα της κρίσης που υπάρχει.
Περιστατικά βίας και αντίδρασης καταγράφονται σε καθημερινή βάση. Πλέον, αυτά που λέγονται περί κοινωνικής εξέγερσης αποκτούν μια λογική, αφού ο κόσμος έχει αγανακτήσει. Και όσο αυξάνει η φτώχεια και η μιζέρια, τόσο επιδεινώνεται η κατάσταση.
Σε τοπικό επίπεδο, η εγκληματικότητα χτυπάει «κόκκινο». Ακούμε καθημερινά για εγκληματικές ενέργειες, σε σημείο που έχουμε εξοικειωθεί με αυτά, με αποτέλεσμα να μη μας ξαφνιάζουν.
Η οργή ξεχείλισε το περασμένο Σάββατο από τους Παζαρτζήδες της Ξάνθης, οι οποίοι μαινόμενοι επιτέθηκαν κατά κλιμακίου της ΣΔΟΕ για να αποτρέψουν σχετικό έλεγχο, γεγονός που κατάφεραν, αφού πρώτα προπηλάκισαν και χτύπησαν τους ανθρώπους της ΣΔΟΕ. Το περιστατικό αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της κοινωνικής αγανάκτησης που ξεχειλίζει σε σημείο κακουργήματος.
Κληθείς σαν σχολιάσει περιστατικά βίας και να αποδώσει τους λόγους που αυτά σημειώνονται και στην Ξάνθη σε σημαντικό βαθμό ο αστυνομικός διευθυντής Ξάνθης, κύριος Ι. Τσουκνάδης, αναφέρει πως αυτά εντάσσονται σε ένα ξεχωριστό κεφάλαιο, που θα έπρεπε να ερευνηθεί από ειδικούς επιστήμονες όπως είναι οι εγκληματολόγοι.
Τονίζει δε, πως όπου υπάρχει φτώχεια και εξαθλίωση, η εγκληματικότητα παίρνει σάρκα και οστά. Γεγονός, για το οποίο, όπως σπεύδει να συμπληρώσει, δεν μπορεί να κάνει κάτι η αστυνομία.
Από την άλλη, ο κύριος Ι. Τσουκνάδης επισήμανε πως «Οι Δήμοι και οι κοινωνικοί φορείς οφείλουν να δημιουργήσουν ειδικές ομάδες πρόληψης της εγκληματικότητας. Είναι θέματα που δεν αφορούν την αστυνομία. Εδώ η αστυνομία σηκώνει τα χέρια ψηλά. Παράλληλα, ο Δήμος Ξάνθης οφείλει να μικρύνει το Δροσερό και όχι να το μεγαλώσει, αλλά και να μην δημιουργήσει και άλλο Δροσερό, που για την περιοχή μας αποτελεί πηγή εγκληματικότητας».