Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Σύντομα η ανάπλαση της ιστορικής Δημοτικής Αγοράς

Το χοιρινό κρέας προτιμούν οι Ξανθιώτες για τα Χριστούγεννα και όχι την Γαλοπούλα, θεωρώντας την ξενόφερτο έθιμο που καμία σχέση δεν έχει με τις παραδόσεις μας

Σύντομα η ανάπλαση
της ιστορικής Δημοτικής Αγοράς

Ευχάριστα τα νέα για τους επαγγελματίες της Δημοτικής Αγοράς Ξάνθης, καθώς εγκρίθηκε τελικά το κονδύλι για διορθωτικές επεμβάσεις στον χώρο, στα πλαίσια της αστικής ανάπλασης

Μπορεί η γαλοπούλα να θεωρείται ένα απαραίτητο πιάτο στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, λόγω του εθιμοτυπικού που ακολουθείται πιστά από τους περισσότερους συνανθρώπους μας που γιορτάζουν την γέννηση του Θεανθρώπου, στην Ξάνθη ωστόσο, οι περισσότερες οικογένειες δε θα προμηθευτούν, για άλλη μια χρονιά, αυτό το είδος κρέατος για το γιορτινό τραπέζι που θα στηθεί στις 25 του μηνός, όχι εξαιτίας της αυξανόμενης οικονομικής κρίσης, αλλά, κυρίως, λόγω των τοπικών παραδόσεων, που σίγουρα η γαλοπούλα δεν εντάσσεται σε αυτές.
Αναφορικά με το θέμα ο Πρόεδρος του σωματείου Κρεοπωλών Ξάνθης, κύριος Γιώργος Μπατζακίδης επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «στην Ξάνθη, όπως κάθε χρόνο παραδοσιακά, δεν προτιμάται η γαλοπούλα για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Πρώτο είδος προτίμησης των καταναλωτών είναι το χοιρινό, αλλά και το κοτόπουλο και όχι η γαλοπούλα. Δεν είναι θρακιώτικο έθιμο η γαλοπούλα, είναι ένα ξενόφερτο έθιμο που δεν το έχουν αποδεχτεί, ενδεχομένως, οι κάτοικοι της περιοχής μας».
Παράλληλα, ο κύριος Γ. Μπατζακίδης υπογραμμίζει με έμφαση, ότι οι τιμές στα κρεατικά αναμένεται να κινηθούν στα ίδια επίπεδα με αυτές που υπάρχουν εδώ και πέντε χρόνια, σπεύδοντας, ωστόσο, να προσθέσει, πως εάν γίνει ακόμη μια αύξηση στο ΦΠΑ, αυτή δύσκολα θα μπορέσει να απορροφηθεί από τους Κρεοπώλες, με αποτέλεσμα να αυξηθούν και οι τιμές.
«Την τελευταία πενταετία έχουμε σταθερές τιμές. Δεν νομίζω να αλλάξει κάτι φέτος. Το μόνο που μας τρομάζει σήμερα είναι η αλλαγή του ΦΠΑ στο 13%, που αν γίνει τελικά, δύσκολα θα μπορέσουμε να το απορροφήσουμε. Το 11% στην τιμή μας το απορροφήσαμε και θα είναι λίγο δύσκολο να απορροφήσουμε και πάλι μια αύξηση. Εάν δεν γίνει κάποια αλλαγή στο ΦΠΑ, εμείς θα έχουμε πάλι τις ίδιες τιμές, όπως εδώ και πέντε χρόνια» σχολιάζει ο κύριος Γ. Μπατζακίδης.
Σχετικά, τώρα, με την ποιότητα των κρεάτων, ο κύριος Γ. Μπατζακίδης επισημαίνει πως οι επαγγελματίες φροντίζουν να προσφέρουν άριστη ποιότητα στον καταναλωτή. Τονίζει δε, ότι δεν είναι απαραίτητο τα κρέατα να είναι ντόπια, ώστε να θεωρούνται ασφαλή.
«Οι πολίτες εμπιστεύονται τα καταστήματα και τους επαγγελματίες, οι οποίοι μέσα από την δουλειά τους, μετά από πολλά χρόνια, μπορούν και βγάζουν αυτή την εμπιστοσύνη και σιγουριά στον καταναλωτή. Δεν είναι απαραίτητο να είναι όλα τα προϊόντα μας ντόπια. Υπάρχουν προϊόντα, τα οποία δεν είναι ελληνικά. Είναι της ΕΕ και έχουν άριστη ποιότητα» αναφέρει ενδεικτικά ο κύριος Γ. Μπατζακίδης.
Όσον αφορά τώρα την κίνηση στην Δημοτική αγορά Ξάνθης ενόψει των Χριστουγέννων, ο τελευταίος επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «δε θα μπορούσα να πω, ότι αναμένουμε πτώση. Αναμένουμε την ίδια κίνηση με πέρσι, γιατί αυτό που έχουμε ως σκέψη είναι ότι ο κόσμος μπορεί να μην αγοράσει ένα καινούργιο κοστούμι ή πουκάμισο, αλλά σίγουρα θα αγοράσει τα κρέατά του. Το δικό μας είδος και γενικά όλα τα είδη διατροφής θα επηρεαστούν από την κρίση προς το τέλος. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην ένδυση και την υπόδηση, αλλά εμείς ακόμα κρατιόμαστε».
Παράλληλα, ο κος Γ. Μπατζακίδης δεν παραλείπει να αναφερθεί στις επεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν στο κτήριο της Δημοτικής Αγοράς, στα πλαίσια του προγράμματος για την αστική ανάπλαση της πόλης. Το θέμα έχει χαροποιήσει ιδιαίτερα τους επαγγελματίες της Δημοτικής Αγοράς, που ζητάνε εδώ και πολύ καιρό διορθωτικές επεμβάσεις στον χώρο όπου δραστηριοποιούνται, που αν και πραγματικό στολίδι της Ξάνθης, παρουσιάζει με αρνητική εικόνα, λόγω πολλαπλών προβλημάτων, γνωστών σε όλους τους Ξανθιώτες, ειδικά δε σε αυτούς που είναι μόνιμοι καταναλωτές της Αγοράς.
Με τα σημερινά δεδομένα, όπως επισημαίνει ο κος Γ. Μπατζακίδης αναμένεται να αλλάξει όψη η Δημοτική Αγορά, αφού αναμένεται να διορθωθούν όλα τα κακώς κείμενα που επισκιάζουν την ομαλή λειτουργία της. Σχετικά με το θέμα ο κος Γ. Μπατζακίδης επισημαίνει τα κάτωθι:
«Είχαμε μια συνάντηση με τον Δήμαρχο Ξάνθης για να συζητήσουμε τα προβλήματα της Δημοτικής Αγοράς. Πριν προλάβουμε να εκθέσουμε τα προβλήματα, ο κύριος Μ. Στυλιανίδης μας ενημέρωσε σχετικά με την αστική ανάπλαση και το κονδύλι το οποίο εγκρίθηκε για την Δημοτική Αγορά.
Η Δημοτική Αγορά είναι ένα κτήριο με πάρα πολλά σοβαρά προβλήματα. Η αποχέτευση, ο περιβάλλον χώρος, οι πόρτες της αγοράς, η θέρμανση, είναι κάποια από τα πολύ σοβαρά προβλήματα τα οποία ήδη ο Δήμαρχος είχε στο μυαλό του να λύσει. Βέβαια, μετά την έγκριση του κονδυλίου, τα πράγματα απλουστεύονται. Θα συνεργαστούμε με την Τεχνική Υπηρεσία. Θα εκθέσουμε δηλαδή τα πολύ σοβαρά προβλήματα της Δημοτικής Αγοράς, μέσα από μια πολύ καλή καταγραφή που έχουμε κάνει. Θα τους υποδείξουμε που ακριβώς πρέπει να γίνουν επεμβάσεις στην Δημοτική Αγορά.
Ο Δήμαρχος ήταν πάρα πολύ θετικός. Η όλη συνάντηση έγινε σε άριστο κλίμα».