Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Τέλος στις κλαδικές συμβάσεις εργασίας, που θα μετατραπούν σε επιχειρησιακές…

Τέλος στις κλαδικές συμβάσεις εργασίας,

που θα μετατραπούν σε επιχειρησιακές…

Π. Ανδρικόπουλος, Πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης:
«Με αυτό τον τρόπο θα μπούμε σε έναν αθέμιτο ανταγωνισμό, δηλαδή εγώ που είμαι πιο σκληρός επιχειρηματίας θα πληρώνω λιγότερα λεφτά και θα μπορώ να ανταγωνίζομαι κάποιον άλλον, ο οποίος πληρώνει κανονικά τους μισθούς των υπαλλήλων του. Αυτό θέλει η τρόικα να γίνει»


Α. Μπεμπεκίδης, Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης:
«Παλιότερα, αν θυμάστε μιλούσαμε για την γενιά τον επτακοσίων ευρώ, τώρα πλέον μιλάμε για την γενιά των πεντακοσίων ενενήντα δύο ευρώ και με τις επιχειρησιακές συμβάσεις θα μιλάμε για γενιά κάτω των επτακοσίων ενενήντα δύο ευρώ»

Πραγματικότητα γίνονται πλέον

οι μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα

Κεραυνός εν αιθρία οι μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, που έρχονται μετά τις σχετικές αποφάσεις της κυβέρνησης, που αν και βρίσκονται ακόμα σε επίπεδο διαβούλευσης, αποτελούν ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Η μετατροπή των κλαδικών συμβάσεις εργασίας, μετά και τις σχετικές προτροπές της τρόικας, σε επιχειρησιακές, ανοίγει τον δρόμο για μειώσεις σε εισοδήματα όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα, καθώς με αυτό τον τρόπο, εργοδότες θα αποκτήσουν δικαίωμα να προχωρούν σε περικοπές μισθών, αν το κρίνουν απαραίτητο για την επιβίωση της επιχείρησής τους.
Αναφορικά με το θέμα ο κύριος Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, Πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης, αναφέρει ότι «η κυρία Λούκα Κατσέλη θέλει να γίνεται μείωση μισθών με ένα συγκεκριμένο ποσοστό 15-20% στις επιχειρήσεις ,οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα και είναι στο παρά πέντε να κλείσουν. Θεωρώ, ότι αυτό το μέτρο δεν βοηθάει, καθώς, όταν μια επιχείρηση φτάσει στο σημείο να κλείσει, ότι και να κάνει δύσκολα θα σωθεί.»
Σε ερώτηση, εάν θεωρεί πως κάποιοι εργοδότες θα χρησιμοποιήσουν αυτό το μέτρο, προκειμένου να ωφεληθούν οι ίδιοι, ο κύριος Π. Ανδρικόπουλος υπογραμμίζει ότι «όπως το θέτει η Υπουργός είναι δύσκολο να γίνει. Εάν, όμως, πάμε σε αυτό που θέλει η τρόικα, να υπάρχουν δηλαδή ξεχωριστές συμβάσεις, οι οποίες θα γίνονται μεταξύ εργαζομένων και επιχειρηματία ή μεταξύ μιας μεγάλης επιχείρησης και των εργαζομένων και οι οποίες συμβάσεις θα είναι κάτω από την συλλογική σύμβαση, τότε το θέμα εξελίσσεται τελείως διαφορετικά. Εκεί, πλέον, μπορούμε να πούμε ότι κάποιοι εργοδότες θα ωφεληθούν και αυτό θα βλάψει πάρα πολλούς εργαζόμενους. Με αυτό τον τρόπο θα μπούμε σε έναν αθέμιτο ανταγωνισμό, δηλαδή εγώ που είμαι πιο σκληρός επιχειρηματίας θα πληρώνω λιγότερα λεφτά και θα μπορώ να ανταγωνίζομαι κάποιον άλλον, ο οποίος πληρώνει κανονικά τους μισθούς των υπαλλήλων του. Αυτό θέλει η τρόικα να γίνει».
Και καταλήγει «θεωρώ, ότι το πιο σωστό είναι να υπάρχει πάντα ένα πλαφόν προς τα κάτω. Δεν ξέρω, αν θα είναι τα χίλια, οχτακόσια ή εξακόσια ευρώ, αλλά, οπωσδήποτε, πρέπει να υπάρχει ένα πλαφόν, στο οποίο όλοι να είναι σύννομοι».
Για το ίδιο θέμα μιλάει στην εφημερίδα μας και ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, κύριος Άγγελος Μπεμπεκίδης, επισημαίνοντας τα ακόλουθα:
«Μετά από τα νομοσχέδια που είχε καταθέσει ο κύριος Λοβέρδος, σαν υπουργός εργασίας, ενάντια στους εργαζόμενους, συνταξιούχους, αλλά και τους ανέργους, έρχεται τώρα η κυρία Λούκα Κατσέλη ζητώντας να μην ισχύουν οι κλαδικές συμβάσεις. Με αυτό τον τρόπο καταργείται και η εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας. Τώρα προτείνουν επιχειρησιακές συμβάσεις, που σημαίνει ότι ο εργοδότης θα μπορεί να καλέσει τους εργαζόμενους και να τους πει -κύριοι, αυτή είναι η σύμβαση που υπογράφουμε είτε σας αρέσει, είτε δεν σας αρέσει. Όποιος θέλει υπογράφει και θα πληρώνεται κάτω από την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας, γιατί εγώ σαν επιχείρηση θεωρώ ότι είμαι στο κόκκινο και επομένως έχω το δικαίωμα από την κυβέρνηση και την κυρία Λ. Κατσέλη να κατεβάσω τους μισθούς. Με τα νομοσχέδια που έχει καταθέσει ο κύριος Λοβέρδος κατεβαίνουν οι μισθοί στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Αν καταργηθεί και η εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας και δίνεται το δικαίωμα στον κάθε εργοδότη να κάνει μειώσεις, πείτε μου ποιος εργοδότης δε θα το κάνει αυτό; Οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα επιβάλλονται και οι εργαζόμενοι θα έχουν αρκετή μείωση των μισθών τους. Παλιότερα, αν θυμάστε μιλούσαμε για την γενιά τον επτακοσίων ευρώ, τώρα πλέον μιλάμε για την γενιά των πεντακοσίων ενενήντα δύο ευρώ και με τις επιχειρησιακές συμβάσεις θα μιλάμε για γενιά κάτω των επτακοσίων ενενήντα δύο ευρώ».