Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Κακά μαντάτα για τους Δήμους της χώρας…

Κακά μαντάτα για τους
Δήμους της χώρας…


Μιχάλης Στυλιανίδης, Δήμαρχος Ξάνθης:
«Οι εργολάβοι είναι με το χέρι στην σκανδάλη. Έχουν τελειώσει έργα και εμείς δεν έχουμε χρήματα να τους πληρώσουμε. Θα βγάλουν διαταγές πληρωμής και τότε δεν ξέρω τι θα κάνουμε»

Με άδειο το καλάθι επέστρεψε από την πόλη των Αθηνών ο Δήμαρχος Ξάνθης, κύριος Μιχάλης Στυλιανίδης, όπου βρέθηκε για το συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ, πριν λίγες ημέρες.
Αυτό που επισημάνθηκε στους Δημάρχους της χώρας κατά την διάρκεια του συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τίποτα. Το θέμα είναι ότι δεν δόθηκαν ούτε συγκεκριμένες ημερομηνίες για την αποπληρωμή κονδυλίων για προγράμματα στα οποία συμμετέχουν οι Δήμοι, με αποτέλεσμα εργολάβοι και εργαζόμενοι που μετέχουν στα διάφορα δημοτικά έργα, να μην μπορούν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους.
Όπως επισημαίνει ο κύριος Μιχάλης Στυλιανίδης, «δεν έρχονται ούτε τα χρήματα που συμφωνήσαμε για τις τέσσερις δόσεις του προγράμματος επενδύσεων, ΣΑΤΑ. Μας ήρθε μια ολόκληρη δόση και μια άλλη “κουτσουρεμένη”. Για τις υπόλοιπες δύο, μας είπαν ότι δεν υπάρχουν χρήματα».
Να επισημάνουμε δε, πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα έργων που έχουν ολοκληρωθεί ή που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ξάνθη, μεταξύ των οποίων και η ανακατασκευή του κτηρίου της Τραπέζης της Ελλάδος, όπου θα φιλοξενηθεί το νέο Δημαρχείο της πόλης.
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, οι εσωτερικές εργασίες του κηρίου έχουν τελειώσει και το μόνον που μένει είναι η τοποθέτηση καυστήρα, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει.
«Οι εργολάβοι είναι με το χέρι στην σκανδάλη. Έχουν τελειώσει έργα και εμείς δεν έχουμε χρήματα να τους πληρώσουμε. Θα βγάλουν διαταγές πληρωμής και τότε δεν ξέρω τι θα κάνουμε» τονίζει ο κύριος Μιχάλης Στυλιανίδης, αναφερόμενος στην υφιστάμενη οικονομική κατάσταση των Δήμων, καθώς όπως διευκρινίζει το πρόβλημα είναι πανελλαδικό και αποτελεί μέρος του μνημονίου.
Η αδυναμία της κυβέρνησης να εξασφαλίσει τα συμφωνηθέντα κονδύλια για να αποπληρωθούν εργοδότες και εργατικό δυναμικό που εργάστηκαν στα δημοτικά έργα, προκαλεί πονοκέφαλο στους Δημάρχους της χώρας, καθώς αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.
Η απάντηση «κάντε υπομονή», αυτή δηλαδή που δόθηκε στους Δημάρχους της χώρας από παράγοντες της κυβέρνησης, σίγουρα δεν βοηθάει την δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση που έχουν να διαχειριστούν.
Να σημειωθεί από την άλλη, ότι κατά την διάρκεια συνεδρίασης του συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ έγινε συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2011. Μια άλλη δυσάρεστη, αλλά αναμενόμενη έκπληξη περίμενε τους Δημάρχους, οι οποίοι μέσα στα πλαίσια της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης, ευρέως γνωστής ως Καλλικράτης, θα έχουν σημαντικά αυξημένες αρμοδιότητες, χωρίς ωστόσο αυτές να συνοδεύονται από τα αντίστοιχα κονδύλια για τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη.
«Έγινε πολύ βιαστικά η νέα διοικητική μεταρρύθμιση» σχολιάζει χαρακτηριστικά ο κύριος Μιχάλης Στυλιανίδης, αναφερόμενος στην νέα τάξη πραγμάτων όσον αφορά τους νέους Καλλικρατικούς Δήμους, που ήδη αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της αλλαγής.
Παράλληλα, ο κύριος Μιχάλης Στυλιανίδης αναφέρει με έμφαση ότι δεν υπάρχει καμία εξασφάλιση ούτε για την συνέχιση των κοινωνικών προγραμμάτων, όπως είναι το Βοήθεια στο Σπίτι.
«Εμείς κοιτάμε κουτσά στραβά να πληρώνουμε τους υπαλλήλους αυτών των προγραμμάτων. Στους άλλους Δήμους είναι απλήρωτοι» τονίζει ο Δήμαρχος και καταλήγει «δυστυχώς το πρόβλημα θα μεγαλώνει».