Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου «οι Αργοναύτες του έρωτα», του συμπολίτη μας, κ. Τ. Κοντογιαννίδη, ακούστηκαν αλήθειες που πονάνε την ελληνική Θράκη, τη στιγμή, μάλιστα, που η κεντρική εξουσία του κράτους συνεχίζει να κωφεύει
Παγκόσμια πρωτοτυπία αυτό που συμβαίνει
στην Θράκη με το Προξενείο



Σάββας Καλεντερίδης, Γενικός Γραμματέας της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών:
«Αυτό που συμβαίνει με το γενικό προξενείο της Τουρκίας στη Θράκη, δεν συμβαίνει σε καμία άλλη χώρα του κόσμου. Καμιά άλλη χώρα του κόσμου δεν δείχνει ανοχή σε ρατσιστική, φασιστική και τρομοκρατική δράση μιας ξένης διπλωματικής αντιπροσωπείας»


Το βιβλίο του με τίτλο «οι Αργοναύτες του έρωτα» των εκδόσεων Άγκυρα, παρουσίασε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης, ο συμπολίτης μας Τάσος Κοντογιαννίδης, παρουσία πλήθους κόσμου, μεταξύ των οποίων πολιτικά πρόσωπα και γνωστοί πολίτες του τόπου μας.
Να σημειωθεί, ότι το πρωί της ίδιας ημέρας, ο κύριος Τάσος Κοντογιαννίδης, πιστός στον θεσμό που έχει εγκαθιδρύσει, παραβρέθηκε στην γενέτειρά του, την Σταυρούπολη Ξάνθης, για την βράβευση αριστούχων μαθητών του Δήμου, παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας.
Αναφορικά, τώρα, με την πλοκή του έργου, να σημειώσουμε, ότι αυτή στρέφεται γύρω από τον έρωτα δύο νεαρών φοιτητών, ενός Έλληνα και μιας Τουρκάλας που σπουδάζουν στη Γερμανία. Οι δυο τους συναντούν ανυπέρβλητες δυσκολίες, αλλά και την σκληρή συμπεριφορά των γονιών τους, οι οποίοι δεν θέλουν σε καμία περίπτωση τον γάμο τους.
Οι δύο ερωτευμένοι πηγαίνουν στον Πόντο, από όπου κατάγεται η κοπέλα, για να παντρευτούν εκεί. Η αντίδραση, ωστόσο, των συγγενών της κοπέλας, ειδικά δε, όταν πληροφορούνται ότι είναι έγκυος, είναι σφοδρή. Οι δύο τους βρίσκονται σε ένα αδιέξοδο. Τότε, ο νεαρός στέλνει τηλεγράφημα στον πατέρα του, αναφέροντας ρητά, ότι, εάν δεν έρθει ο τελευταίος στον Πόντο για να γίνει ο γάμος με την αγαπημένη του, θα αυτοκτονήσει. Ο πατέρας έρχεται στον Πόντο για να βρει τα παιδιά του. Εκεί αναπολεί τα δραματικά γεγονότα που μεσολάβησαν στις αρχές τις δεκαετίας του είκοσι με την γενοκτονία των Ποντίων. Τα πράγματα γίνονται συνεχώς επικίνδυνα, καθώς ο αδελφός της κοπέλας, που είναι στους γκρίζους λύκους, καταστρώνει σχέδια για να βλάψει τους δύο ερωτευμένους και το αγέννητο παιδί τους. Τελικά, ύστερα και από τις αποκαλύψεις που γίνονται, τα πράγματα εξελίσσονται θετικά για τον έρωτα των δύο νεαρών.
Ένα βιβλίο με διδακτική χροιά, καθώς βασίζεται σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα και παραπέμπει, όπως ομολογούν οι σχολιαστές του βιβλίου, στην κατάσταση που βιώνουμε στην Θράκη, όπου το τούρκικο προξενείο Κομοτηνής, επιδίδεται σε έναν ανελέητο αγώνα για να καταστρέψει τις ειρηνικές σχέσεις Χριστιανών και Μουσουλμάνων.
«Το βιβλίο μου, «οι Αργοναύτες του έρωτα», είναι μια κραυγή διαμαρτυρίας για τα γεγονότα που έχουν συμβεί στον Πόντο, με την γενοκτονία των Ποντίων» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κύριος Τ. Κοντογιαννίδης, αναφερόμενος στα βαθύτερα μηνύματα που επιδιώκει να περάσει στο αναγνωστικό του κοινό.
Ο κύριος Σάββας Καλεντερίδης, Γενικός Γραμματέας της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών και ένας από τους σχολιαστές του βιβλίου, ο οποίος βρέθηκε στην εκδήλωση και μίλησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για την προσωπικότητα και το έργο του συγγραφέα, με σημείο αναφοράς την πλοκή του έργου, επισήμανε τους κινδύνους που εγκυμονεί η φασιστική, όπως υπογράμμισε με έμφαση, δράση του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή.
«Είναι ένα βιβλίο που μας διδάσκει ιστορία και ανθρωπιά. Τελικώς, η αγάπη είναι αυτή που μπορεί να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια και να δώσει μια προοπτική.
Ένα βιβλίο, που έχει ιδιαίτερο νόημα για την περιοχή της Ξάνθης και της Θράκης γενικότερα, όπου ορισμένοι εγκάθετοι ξένων κέντρων προσπαθούν να δυναμιτίσουν την ειρηνική συμβίωση των κατοίκων αυτής της πολύ όμορφης περιοχής. Σαν συντονιστής της εκδήλωσης, θα ήθελα να περάσω αυτό ακριβώς το μήνυμα.
Ο φανατισμός δεν βλέπει ηλικίες. Το θέμα είναι τι δίνουμε στους νέους σαν σύστημα εκπαίδευσης, αλλά και σαν κέντρα εξουσίας. Αναφέρομαι στην έκνομη, παράνομη και εντελώς απαράδεκτη, από κάθε άποψη, δράση μιας διπλωματικής αποστολής, της οποίας καθήκον είναι να ενδιαφέρεται και να ασχολείται μόνον με τους Τούρκους πολίτες, όσους δηλαδή έχουν τουρκικά διαβατήρια και είναι μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες. Από κει και μετά, η δημόσια παρουσία και δράση μελών του προξενείου υπόκεινται στους νόμους αυτής της χώρας. Αυτό που συμβαίνει με το γενικό προξενείο της Τουρκίας στη Θράκη, δεν συμβαίνει σε καμία άλλη χώρα του κόσμου. Καμιά άλλη χώρα του κόσμου δεν δείχνει ανοχή σε ρατσιστική, φασιστική και τρομοκρατική δράση μιας ξένης διπλωματικής αντιπροσωπείας. Επαναλαμβάνω και μπορώ να στηρίξω την άποψη και τους ισχυρισμούς μου, φασιστική, ρατσιστική και τρομοκρατική δράση. Όποιος στηρίζει πολιτικές με βάση το θρήσκευμα, την ράτσα του ανθρώπου και την ιδεολογία του, προκαλεί τον φανατισμό. Δυστυχώς, όσο υπάρχουν τέτοια φαινόμενα στην Θράκη, θα δυναμιτίζεται η ειρηνική συμβίωση Χριστιανών και Μουσουλμάνων, αλλά και η ευημερία της περιοχής.» σημειώνει ο κύριος Σ. Καλεντερίδης και προσθέτει παράλληλα, ότι « σε αυτή την υπόθεση εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες. Ακριβώς, επειδή είναι τόσο σοβαρό το θέμα και επειδή η Τουρκία δείχνει τόσο μεγάλη βάση σε αυτό το ζήτημα, καμία υπηρεσία από μόνη της και κανένας κρατικός αξιωματούχος κάποια υπηρεσίας που είναι συναρμόδια, δεν έχει το θάρρος να παρέμβει δραστικά και να περιορίσει την δράση αυτού του φορέα».
Αναφερόμενος στον ρόλο του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών στην Θράκη, ο κύριος Σ. Καλεντερίδης τονίζει ότι, «σωστά υπάρχει το Υπουργείο Εξωτερικών εδώ, γιατί υπάρχει η συνθήκη της Λωζάνης και αρμόδιο για την εφαρμογή της συνθήκης είναι το Υπουργείο Εξωτερικών» και συμπληρώνει πως «το ζήτημα αυτό δεν άπτεται της εξωτερικής πολιτικής. Είναι ζήτημα κεντρικής- εθνικής πολιτικής. Υπάρχουν συναρμόδια Υπουργεία, ας ελπίσουμε, ότι, επιτέλους, κάποιοι στην Αθήνα, που, δυστυχώς, είναι πολύ μακριά από την Θράκη, θα ξυπνήσουν».
Και καταλήγει, «θα ήθελα να ελπίζω, ότι η εκλογή ενός Περιφερειάρχη, που έχει αυξημένες αρμοδιότητες, σε περίπτωση που υπάρχει κεντρική πολιτική βούληση, θα βοηθήσει προς την κατεύθυνση της επιβολής της νομιμότητας στην χώρα μας. Όπως ζητούμε να ισχύει η νομιμότητα σε άλλες περιοχές της χώρας, κατά τον ίδιο τρόπο και μέσα στα πλαίσια της λειτουργίας του κράτους δικαίου, πρέπει να υπάρχει επιμονή από τον λαό αυτής της περιοχής. Να ισχύσει η νομιμότητα και τίποτα άλλο».
Ο πρώην Αντιπρόεδρος της βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κύριος Παναγιώτης Σγουρίδης, αναφορικά με το βιβλίο, σημειώνει τα ακόλουθα:
«Θεωρώ, ότι είναι ένα πάρα πολύ αξιόλογο βιβλίο, που αναφέρεται σε βιωμένες ιστορίες. Άλλωστε, τα μυθιστορήματα κινούνται ανάμεσα στον μύθο και την ιστορία ή καλύτερα, πλέκουν τον μύθο και την ιστορία.
Το τέλος δίνει πάρα πολλά μηνύματα. Παρόλο, που διαπλέκονται πολλά και μεγάλα συμφέροντα, οι ανθρώπινες σχέσεις μπορούν να επικρατήσουν. Είναι ένα βιβλίο, το οποίο διαβάζεται πολύ γρήγορα, γιατί ο συγγραφέας έχει μια δυνατή πένα και ο λόγος του είναι στιβαρός.
Πιστεύω, ότι το βιβλίο αυτό θα πρέπει να κοσμεί την βιβλιοθήκη του καθένα από μας. Σίγουρα, περιγράφει κάτι το οποίο μας αγγίζει. Αυτό το οποίο μας αγγίζει είναι η συμβίωση Χριστιανών και Μουσουλμάνων εδώ στην περιοχή. Δυστυχώς, όπως και στην περιγραφή του βιβλίου, όπου στα χωριά του Πόντου οι γκρίζοι λύκοι επιδίωκαν να σπάσουν τις σχέσεις ανάμεσα σε αυτούς που αγαπιόντουσαν. Εδώ, το Τουρκικό προξενείο Κομοτηνής επιδιώκει να σπάσει τις ειρηνικές σχέσεις μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων.
Πιστεύω, να επικρατήσουν σώφρονες σκέψεις, για να μην ξαναδούμε φαινόμενα, όπως αυτά που βλέπουμε κάθε φορά στον Εχίνο».
Σε διευκρινιστική ερώτηση, τι κάνει το Υπουργείο Εξωτερικών για να σταματήσει αυτή η αυθαίρετη και παράνομη δράση του τουρκικού προξενείου, ο κύριος Π. Σγουρίδης, επισημαίνει πως «το Υπουργείο Εξωτερικών, θα έλεγα, πως κάνει ότι καλύτερο. Δυστυχώς, οι πολιτικές ηγεσίες κωφεύουν».
Ενώ, ο κύριος Νίκος Φωτιάδης, Αντιστράτηγος εν αποστρατεία, πρώην Αντιδήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης, από την πλευρά του τονίζει τα κάτωθι:
«Όταν διάβασα το βιβλίο μια νυκτί, για να μην πω, ότι συγκλονίστηκα, θα πω, ότι συγκινήθηκα ιδιαίτερα. Είναι ένα βιβλίο με πλοκή. Αναφέρεται σε μια Αϊσέ που κατάγεται από τον Πόντο και σπουδάζει στην Στουγκάρδη της Γερμανίας και σε έναν νεαρό, τον Κώστα, από γονείς πρόσφυγες από την Δράμα, που και αυτός σπουδάζει εκεί. Τελικώς, ερωτεύονται και μένει έγκυος η Αϊσέ. Οι γονείς αντιδράνε έντονα. Τα παιδιά βρίσκονται σε αδιέξοδο. Πηγαίνουν στον Πόντο. Μετά το απελπισμένο τηλεγράφημα του Κώστα, ο πατέρας του ταξιδεύει από Δράμα στον Πόντο. Αποδεικνύεται στην συνέχεια, ότι η μάνα της Αϊσέ είναι η χαμένη αδελφή του πατέρα του Κώστα, η Αθηνά.
Το βιβλίο έχει πλοκή, ήθη, μίση, πάθη και τελικώς έχει ένα happy end, όπως συνήθως γίνεται. Αξίζει να το διαβάσει κάποιος».