Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Ο Αυτοδιοικητικός προεκλογικός πόλεμος ξεκίνησε
«Δροσερό»ς Καυγάς
«Ηλεκτρισμένη» Ατμόσφαιρα

Στοιχεία που χαρακτήρισαν την χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης

Αποχώρησαν σύσσωμοι και αγανακτισμένοι από την αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου οι δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής κίνησης “Πολίτες για την Αλλαγή” διαμαρτυρόμενοι για την απαγόρευση σε Δημοτικό τους Σύμβουλο, να τοποθετηθεί σε θέμα που αφορούσε υποσχέσεις ηλεκτροδοτήσεων στο Δροσερό

Πολιτικά πάθη ξεσήκωσε η τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης, που πραγματοποιήθηκε εχθές το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου, επί της οδού Μαυρομιχάλη 6.
Σύσσωμη η δημοτική παράταξη του κυρίου Χρίστου Πούλιου αποχώρησε από την αίθουσα συνεδριάσεων του σώματος, μετά την επίμονη άρνηση της δημοτικής αρχής να παραχωρήσει δυνατότητα λόγου στον δημοτικό σύμβουλο Χασάν Ογλού Φερντούν, αναφορικά με το θέμα των παράνομων ηλεκτροδοτήσεων στον συνοικισμό του Δροσερού.
Η διαμάχη ξεκίνησε ύστερα από την σχετική ερώτηση που έθεσε ο κύριος Χ. Πούλιος. Ο τελευταίος ζήτησε να μάθει, εάν σκοπεύει η Δημοτική Αρχή να κάνει προεκλογικά ηλεκτροδοτήσεις στον συγκεκριμένο συνοικισμό του Δήμου, τονίζοντας ότι κάτι αντίστοιχο είχε γίνει το 2006 και μάλιστα με υπογραφές Αντιδημάρχων, με στόχο υφαρπαγές ψήφων. Μια κινητικότητα ενόψει των εκλογών, που όπως ανέφερε ο κύριος Χ. Πούλιος, έχει ονοματεπώνυμο.
Ο Δήμαρχος από την πλευρά του αρνήθηκε ρητά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επισημαίνοντας ότι «δεν τίθεται τέτοιο θέμα». Συμπλήρωσε δε, ότι «η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να αναλάβει τέτοια ευθύνη. Δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί άδεια από τον Δήμο, αν δεν δοθεί σχετική έγκριση από το αρμόδιο Υπουργείο, που είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος ή για ειδικές περιπτώσεις με παρέμβαση Εισαγγελέα προς την ΔΕΗ.»
Στο σημείο αυτό, ζήτησε να τοποθετηθεί ο κύριος Χασάν Ογλού Φερντούν, αναφέροντας, πως συγκεκριμένοι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι με τον συνδυασμό του κ. Μ. Στυλιανίδη, για άλλη μια προεκλογική περίοδο, υπόσχονται σε κατοίκους του συνοικισμού άδειες ηλεκτροδότησης.
Ο κύριος Α. Κυριακίδης από την πλευρά του ζήτησε από τον πρώτο να ονοματίσει ονόματα υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι υπόσχονται τέτοια πράγματα, για να επέμβει άμεσα ο Δήμαρχος, αναφέροντας ότι το θέμα δε θα συζητηθεί περεταίρω.
Η άρνηση να συνεχίσει ο κύριος Χ. Φερντούν αναφορικά με το θέμα, προκάλεσε σφοδρή αντίδραση από την πλευρά του κυρίου Χ. Πούλιου, ο οποίος έκανε λόγο για πρακτικές τραμπουκισμού και φίμωσης λόγου. Τελικά, όλα τα μέλη του συνδυασμού των “Πολιτών για την Αλλαγή” αποχώρησαν από την αίθουσα, προβάλλοντας με αυτό τον τρόπο την δυσαρέσκεια για την στάση της δημοτικής αρχής στο ζήτημα.
Μετά την αποχώρηση των “Πολιτών για την αλλαγή”, συνεχίστηκε κανονικά η συνεδρίαση του σώματος.
Να σημειωθεί, ότι εκτός ημερησίας διάταξης θέμα σχετικά με το Χατζιδάκιο Φεστιβάλ έθεσε η δημοτική κίνηση “Πολίτες για την Ξάνθη”. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης, κύριος Ν. Ανταμπούφης, ζήτησε να μάθει με ποια απόφαση δε θα γίνει φέτος το προκείμενο Φεστιβάλ.
Ο Δήμαρχος, από την πλευρά του, τόνισε, ότι η απόφαση για την διεξαγωγή του Χατζιδάκιου φεστιβάλ ανήκει στην Στέγη Πολιτισμού, η οποία προφανώς λόγω των περιορισμένων οικονομικών, δε θα πραγματοποιήσει το φεστιβάλ φέτος. Τόνισε δε, ότι σε κάθε περίπτωση δεν έχει ματαιωθεί το Χατζιδάκιο και ότι θα γίνουν εκδηλώσεις με τοπικό δυναμικό, οι οποίες θα είναι προς τιμής του μεγάλου Ξανθιώτη μουσικοσυνθέτη.
Τα υπόλοιπα τρία έκτακτα θέματα, στα πλαίσια των εκτός ημερησίας διάταξης και τα οποία εγκρίθηκαν στο σύνολο τους, αφορούσαν την μετακίνηση του Δημάρχου εκτός έδρας, την χρηματοδότηση ηλεκτρονικών υπηρεσιών, την οικονομική ενίσχυση της ΦΕΞ, με το ποσό των τριών χιλιάδων ευρώ για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων προς τιμήν του Μάνου Χατζιδάκι, καθώς και την συμμετοχή του Δήμου στην εκδήλωση του σωματείου κρεοπωλών, που θα γίνει στις 8 Οκτωβρίου στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.
Τα υπόλοιπα θέματα που συζητήθηκαν είχαν διαδικαστικό χαρακτήρα.