Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν για άλλη μια χρονιά τα Ελευθέρια Ξάνθης

91 χρόνια από την αποτίναξη
του βουλγαρικού ζυγού

Με λαμπρότητα και τιμή εορτάστηκε η συμπλήρωση των ενενήντα ένα χρόνων από την απελευθέρωση της Ξάνθης από τον βουλγαρικό ζυγό.
Η 4η Οκτωβρίου 1919, αποτελεί μια ημερομηνία ορόσημο για την νεότερη ιστορία όχι μόνον της πόλης μας, αλλά και ολόκληρης της Θράκης, που βρέθηκε υπό βουλγαρική κατοχή το 1912, για επτά συναπτά έτη.
Ο ηρωισμός και η αυτοθυσία των ηρώων μας, αποδείχτηκαν καταλυτικές για την εθνική αντίσταση που πρόβαλλαν οι Έλληνες πολίτες της περιοχής.
Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της τοπικής μας εορτής, την απελευθέρωση της Ξάνθης, τα λεγόμενα Ελευθέρια, ολοκληρώθηκαν με την μεγάλη παρέλαση της Δευτέρας κατά μήκος της κεντρικής οδικής αρτηρίας της πόλης.
Ανάπηροι και θύματα πολέμου, έφεδροι πολεμιστές, ελληνικός στρατός, μαθητές και άλλοι, παρήλασαν υπερήφανα και αγέρωχα, ως μια ελάχιστη ένδειξη τιμής για τους ήρωες, που έπεσαν με αυτοθυσία στα πεδία των μαχών.
Στην εξέδρα των επισήμων, μεταξύ των υπολοίπων πολιτικών, ο Γενικός Γραμματέας Μακεδονίας – Θράκης, κύριος Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου, που εκπροσωπούσε την κυβέρνηση. Μετά το πέρας της παρέλασης, ο τελευταίος δήλωσε στους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ τα ακόλουθα:
«Τέσσερις Οκτωβρίου, ενενήντα ένα χρόνια μετά, θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία, λέει ο Έλληνας ποιητής. Νομίζω, ότι για χιλιάδες χρόνια οι Έλληνες απέδειξαν την ορθότητα αυτού του ρητού. Με γιορτές σαν και αυτήν που γιορτάσαμε σήμερα για την απελευθέρωση της Ξάνθης, οι Έλληνες θα θυμούνται πάντα την αποστολή που έχουν στον κόσμο. Με αρετή και τόλμη να συνεχίσουν να δίνουν το παράδειγμα του πολιτισμού και της δημιουργίας. Αυτό θα κάνουμε και στο μέλλον».
Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ Παντελεήμων, από την πλευρά του ευχήθηκε σε όλους τους Ξανθιώτες Χρόνια Πολλά, αναφέροντας τα ακόλουθα:
«Θα ήθελα αυτή την λαμπρά και επίσημη ημέρα, που η πόλη μας γιορτάζει τα Ελευθέριά της, να συγχαρώ τα στρατευμένα μας παιδιά, να συγχαρώ την μαθητιώσα νεολαία που παρήλασε μπροστά μας και να ευχηθώ στον λαό μας, πλούσια την ευλογία του Θεού. Να μας καταστήσει ο θεός άξιους της ελευθερίας που εκείνος μας χάρισε. Χρόνια Πολλά και ευλογημένα».
Τέλος, ο Δήμαρχος της πόλης, κύριος Μιχάλης Στυλιανίδης, αναφερόμενος στην σημασία της ημέρας, υπογράμμισε τα κάτωθι:
«Χρόνια Πολλά σε όλες τις Ξανθιώτισσες και τους Ξανθιώτες. Μεγάλη ημέρα η σημερινή, αφού συμπληρώνονται ενενήντα ένα χρόνια από τότε που οριστικά και αμετάκλητα η Ξάνθη μας ενσωματώθηκε στον εθνικό-ελληνικό κορμό. Τιμή και δόξα λοιπόν σε όλους αυτούς που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και στο πεδίο των μαχών, ώστε, σήμερα, να απολαμβάνουμε τα αγαθά της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας».