Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Όταν εκλείπει πολιτικό ανάστημα ανδρών…

Όταν εκλείπει πολιτικό ανάστημα ανδρών…
Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

  Τις τελευταίες ημέρες το ζήτημα με την περιβόητη περαίωση, όπως αποκαλείται η φορολογική ρύθμιση, βάσει της οποίας κάποιοι συμπολίτες μας μπορούν να αποφύγουν φορολογικό έλεγχο σε βάθος, έχει γίνει κόκκινο πανί για τους διάφορους “οικονομικούς” αναλυτές.
  Από την μια, κάποιοι θεωρούν την περαίωση ως ένα “τρικ” της κυβέρνησης για να μαζέψει χρήματα. Ενώ, κάποιοι άλλοι το βλέπουν ως μια θετική ρύθμιση για αυτούς που θέλουν να αποφύγουν χειρότερες οικονομικές επιβαρύνσεις.
  Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το κυβερνών κόμμα, για μια ακόμη φορά, αποδεικνύει την ανακολουθία του όσον αφορά τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Ενώ, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για πάταξη της φοροδιαφυγής και παραδειγματική τιμωρία αυτών που έχουν παρανομήσει, σήμερα, έρχεται μέσω του μέτρου της περαίωσης, να συμβιβαστεί με ορισμένους εξ αυτών, ζητώντας ως αντάλλαγμα την καταβολή κάποιου χρηματικού αντίτιμου.
  Και καλά αν πάει να κάνει περαίωση κάποιος που δεν χρωστάει στο κράτος ολόκληρες περιουσίες. Τι γίνεται στην περίπτωση, όμως, που η περαίωση γίνει από κάποιον που έχει κοροϊδέψει οικτρά το ελεγκτικό σύστημα, μέσω πλαστογράφησης τιμολογίων, στα οποία εμπίπτουν τεράστια και ασύλληπτα ποσά; Ιδού το ερώτημα…
  Η αναποτελεσματικότητα, όσον αφορά τον ελεγκτικό μηχανισμό για τον εντοπισμό των μεγάλων συμφερόντων, που καρπώνονται μέσα από την παρανομία της μη τήρησης του σχετικού Νόμου για την απόδοση του φόρου που τους αναλογεί, αποτελεί γεγονός αδιαμφισβήτητο.
  Ούτε, βέβαια, η τακτική να τιμωρούνται μόνον τα μικρά συμφέροντα είναι ικανή να επιλύσει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής αυτό καθαυτό.
  Πολλά φορολογικά κονδύλια, που θα έπρεπε να καταλήγουν στο εθνικό ταμείο του κράτους, χάνονται καθημερινά στην πορεία, λόγω της αδυναμίας του ελεγκτικού συστήματος να φέρει εις πέρας το έργο για το οποίο έχει συσταθεί.
  Έρχεται, λοιπόν, η κυβέρνηση μέσω της περαίωσης και των λοιπών προσωρινών ελέγχων που αφορούν την απόδοση του ΦΠΑ, για να καλύψει αυτό το κενό, στο μέτρο του δυνατού. Δεν μπορεί, βέβαια, να καλυφθεί αυτό τόσο εύκολα και τόσο ανώδυνα. Απαιτείται ισχυρή πολιτική βούληση και πυγμή. Δυστυχώς, όμως, στην Ελλάδα εκλείπει το πολιτικό ανάστημα ανδρών…