Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης Έκρυθμη συνεδρίαση

Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης

Έκρυθμη 
συνεδρίαση

-Μαλώσανε για το ποιος ευχαριστεί για προεκλογικούς λόγους, τους συλλόγους που συμμετείχαν στις γιορτές παλιάς πόλης
-Στήριξη του Εμπορικού Κέντρου της Ξάνθης με 4,5 εκ. ευρώ, τα οποία όμως θα δαπανηθούν σε έργα γύρω από το κέντρο
-Πετούν λεφτά σε χαζομάρες και δεν φτιάχνουν θέσεις στάθμευσης, αλλά και χώρους αναψυχής εντός του κέντρου



  Το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ  για την αστική αναγέννηση ήταν αυτό που μονοπώλησε την συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης, που συνεδρίασε το μεσημέρι Πέμπτης.
  Προηγουμένως, η συζήτηση στράφηκε γύρω από τις γιορτές Παλιάς Πόλης και την επιτυχή τους έκβαση. Στα πλαίσια της συζήτησης ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Ξάνθης, κύριος Μανώλης Φανουράκης, κατηγόρησε τον αρχηγό της δημοτικής παράταξης “Πολίτες για την Αλλαγή”, ότι συνεχάρη τους συμμετέχοντες στις γιορτές, για πολιτικές σκοπιμότητες, αφού αρχικά είχε κάνει λόγο για έναν θεσμό που εκφυλίζεται. Η αντίδραση του κυρίου Χ. Πούλιου υπήρξε άμεση. Σε έντονο ύφος, ο τελευταίος διέψευσε τον Πρόεδρο της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Ξάνθης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτός είναι που τελευταία έχει ξεφύγει εντελώς.
  Η κόντρα των δύο ανδρών δεν κράτησε για πολύ ώρα, αφού τα πνεύματα ηρέμισαν από την παρέμβαση του κυρίου Νίκου Ανταμπούφη, που αντικαθιστούσε στην Προεδρία του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου, τον κύριο Φιλίππου Φίλιππο.
  Η συζήτηση του σώματος συνεχίστηκε πάνω στην πρόταση του Δημάρχου, κυρίου Μιχάλη Στυλιανίδη, για το εάν, δηλαδή, θα έπρεπε να συζητηθεί το πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Ξάνθης, για την αστική αναγέννηση.
  Να σημειωθεί, ότι το εν λόγω πρόγραμμα είναι της Περιφέρειας και αφορά, όπως διευκρίνισε ο Δήμαρχος, συγκεκριμένες περιοχές παρέμβασης με δράσεις και έργα υποδομών που στοχεύουν στην αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής.
  Καθώς, εχθές, ημέρα συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης, ήταν η καταληκτική ημερομηνία για την ψήφιση πρότασης, όσον αφορά το πρόγραμμα, από πλευράς του σώματος για να κατατεθεί στην Περιφέρεια, ο κύριος Χ. Πούλιος κατηγόρησε την δημοτική αρχή για προχειρότητα και ολιγωρία.
  Το πρόγραμμα για την αστική αναγέννηση αφορά συνολικά τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, που θα διατεθούν για παρεμβάσεις, οι οποίες θα γίνουν στο κέντρο της Ξάνθης. Όπως υπογράμμισε με έμφαση ο Δήμαρχος, μεγάλη βαρύτητα θα δοθεί στον εμπορικό ιστό της πόλης, προκειμένου, όπως δήλωσε στην συνέχεια, να οχυρωθεί από την επέλαση των μεγάλων εμπορικών κέντρων.
  «Με το πιστόλι στο κρόταφο, για να μην χαθούν τέσσερα εκατομμύρια από την Ξάνθη, μας εξαναγκάζετε στην συζήτηση ενός θέματος, για το οποίο δεν έχει προηγηθεί δημόσια διαβούλευση με τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς της περιοχής, όπως λόγου χάρη τον σύλλογο αρχιτεκτόνων» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κύριος Χ. Πούλιος, απευθυνόμενος προς τον Δήμαρχο.
  Παράλληλα, ο κύριος Χ. Πούλιος κατηγόρησε τον τελευταίο, ότι αρχικά είχε αποκλείσει από το εταιρικό σχήμα για την διαχείριση του προγράμματος το ΤΕΕ και μόνον ύστερα από την παρέμβαση του ιδίου, το ΤΕΕ κληθικε, για να συμμετάσχει τελικά στα καθέκαστα που αφορούν το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
  Ακολούθησε μακρά συζήτηση, αφού πρώτα συμφώνησαν τα περισσότερα μέλη του σώματος στην συζήτηση γύρω από το θέμα.
  Στα πλαίσια της συζήτησης πραγματοποιήθηκε μια παρουσίαση, χωρίς εποπτικά μέσα, της περιοχής παρέμβασης, τους άξονες προτεραιότητας και τους ειδικούς στόχους του προγράμματος.
  Όπως ενημέρωσαν το σώμα, η Διευθύντρια του τομέα Περιβάλλοντος της ΕΠΑ, κυρία Μαρία Μούτσιου και ο Προϊστάμενος της ΤΕΔΚ Ξάνθης, κύριος Νίκος Μίχος, το πρόγραμμα αφορά το κέντρο της πόλης και η φιλοσοφία του είναι οι δημόσιοι χώροι, καθώς και έργα υποδομών.
  Σε αδρές γραμμές, σύμφωνα με την παρουσίαση του κυρίου Ν. Μίχου, ο πρώτος άξονας προτεραιότητας είναι το ιστορικό κτήριο, όπου σήμερα στεγάζεται το Δημαρχείο Ξάνθης. Το μόνο που χρειάζεται, όπως διευκρίνισε ο κύριος Μίχος, είναι να προσδιοριστεί η ακριβής χρήση του συγκεκριμένου χώρου στο μέλλον, για να μπορεί να γίνει και η ανάλογη ανακατασκευή.
  Παράλληλα, θα γίνει παρέμβαση στο δημοτικό πάρκινγκ και την δημοτική αγορά. Συμπληρωματικά δε, θα γίνουν παρεμβάσεις στον άξονα του παλιού εμπορικού ιστού, καθώς και στις καπναποθήκες στις οδούς Σκρά και Σωκράτους.
  Να σημειωθεί, ότι υπάρχουν σκέψεις να ανοίξει μικρός δρόμος, πίσω από την ΔΕΗ. Ενώ, θα γίνουν παρεμβάσεις στην περιοχή του Λιμνίου. Επίσης, στο σχέδιο θα μπουν και ποδηλατοδρόμοι.
  Ακολούθησαν τοποθετήσεις από την πλευρά των δημοτικών συμβούλων. Αξίζει να σημειωθούν οι ενστάσεις και οι παρατηρήσεις του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κυρίου Χ. Πούλιου.
  Σύμφωνα με αυτά που υπογράμμισε ο τελευταίος, δίνονται πολλά χρήματα (ενάμιση εκατομμύριο από τα τέσσερα) στην ανακατασκευή του υπάρχοντος Δημαρχείου, την στιγμή μάλιστα που κανείς δεν ξέρει, ακόμη, ποια θα είναι η μελλοντική του χρήση. Ενώ, δεν προβλέπονται πουθενά επιπλέον θέσεις στάθμευσης, για να λυθεί το μεγάλο πρόβλημα που πλήττει την Ξάνθη, την έλλειψη χώρων πάρκινγκ και στάθμευσης.
  Από την άλλη, ο κύριος Χ. Πούλιος ζήτησε να μειωθούν τα υπέρογκα κονδύλια, όπως τα χαρακτήρισε, τα οποία δίνονται για τις μελέτες. Κατηγόρησε για άλλη μια φορά την δημοτική αρχή για προχειρότητα, αφού όπως διευκρίνισε, θα έπρεπε να έχει στα συρτάρια της ώριμες μελέτες, για την περίπτωση που βρίσκονταν χρήματα για έργα υποδομών.
  Από την άλλη, ο κύριος Χ. Πούλιος απευθυνόμενος στον Προϊστάμενο της ΤΕΔΚ, κύριο Μίχο, έθεσε ερώτημα, σχετικά με το πώς δύναται να ευεργετηθεί ο εμπορικός ιστός της πόλης από την υλοποίηση του προγράμματος, σύμφωνα με αυτά που ανέφερε ο Δήμαρχος.
  «Με χώρους αναψυχής και τις σχετικές διευκολύνσεις» απάντησε ο κύριος Ν. Μίχος, για να συμφωνήσει μαζί του ο κύριος Χ. Πούλιος, ο οποίος υπογράμμισε, ότι πρέπει να δοθεί μεγάλη βαρύτητα σε έργα υποδομών και όχι σε καλλωπιστικά έργα, που δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες των πολιτών.
  Το θέμα τελικά πέρασε κατά πλειοψηφία. 
  Να σημειωθεί, ότι στα πλαίσια των εκτός ημερήσιας διάταξης, ερώτημα αναφορικά με το πότε θα ανοίξει το κολυμβητήριο Ξάνθης, έθεσε η δημοτική παράταξη “Πολίτες για την Αλλαγή”. Όπως, πάντως, δεσμεύτηκε ο κύριος Ν. Παπαδόπουλος, Πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού, περίπου μέσα σε χρονικό διάστημα δέκα ημερών θα γίνει η έναρξη της λειτουργίας του κολυμβητηρίου για φέτος, υπογραμμίζοντας δε, ότι η λειτουργία του σε μεγάλο βαθμό είναι συνυφασμένη και με τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου.
  Με σημείο αναφοράς την καταδίκη του Προέδρου της ΔΕΥΑΞ, κυρίου Μανώλη Τσέπελη, για το μπάζωμα της κοίτης του ρέματος στην περιοχή της Χρύσας, η δημοτική κίνηση “Πολίτες για την Ξάνθη” έθεσε προς τον Δήμαρχο Ξάνθης τα εξής ερωτήματα:
  Α) Ποιο είναι το ποσό του προστίμου που επέβαλε ο Δήμος Ξάνθης στον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΞ και πότε αυτό πληρώθηκε;
  Β) Εξακολουθεί ο κ. Δήμαρχος να διατηρεί την ίδια εκτίμηση και εμπιστοσύνη στις επιλογές του σχετικά με το πρόσωπο του Προέδρου της ΔΕΥΑΞ μετά τις τελευταίες εξελίξεις;
  Ο Δήμαρχος από την πλευρά του αρνήθηκε να απαντήσει στην δεύτερη ερώτηση, λέγοντας ότι η εκτίμηση είναι κάτι υποκειμενικό. Διευκρίνισε δε, ότι η δικαστική απόφαση είναι πρωτόδικη και «έχει να πέσει πολύ νερό στο αυλάκι».
  Όσον αφορά, τώρα, το πρόστιμο του κυρίου Τσέπελη, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι αυτό ανέρχεται περίπου στις οκτώ χιλιάδες ευρώ, αλλά δεν έχει πληρωθεί ακόμη, λόγω αυξημένου φόρτου (εργασίας;) στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου.