Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Σε ρόλο δήμιου οι Διοικητές των Γενικών Νοσοκομείων

Σε ρόλο δήμιου οι Διοικητές

των Γενικών Νοσοκομείων

-         Πάταξη των οικονομικά ύποπτων συναλλαγών στα Νοσοκομεία, μέσω νέας ευρεσιτεχνίας της νυν Κυβέρνησης που δίνει το δικαίωμα να επιβάλλονται αργίες στους παρανομούντες υπαλλήλους και γιατρούς
-          Στο προσκήνιο και το θέμα της άσημης συμπεριφοράς γιατρού προς ασθενή

Α. Μπαμπαλίδης, Διοικητής Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης


 
«Δεν είναι επιτρεπτό γιατρός να φέρεται άσχημα σε ασθενή. Είναι, ωστόσο, ανθρώπινο να συμβαίνει καμιά φορά, καθότι υπάρχει πίεση. Και οι γιατροί είναι άνθρωποι. Πολλές φορές οι ασθενείς γίνονται φορτικοί και εκεί είναι που δημιουργούνται προβλήματα. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν το δεχόμαστε»

  Ριζικές αλλαγές έρχονται στον χώρο της Δημόσιας Υγείας, σύμφωνα με δεσμεύσεις του Υπουργού Υγείας, κυρίου Ανδρέα Λοβέρδου. Όπως έκανε σαφές ο τελευταίος κατά την διάρκεια πρόσφατης σύσκεψης με Διοικητές των Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά, οι Διοικητές των Δημοσίων Νοσοκομείων της χώρας θα αποκτήσουν διευρυμένες ευθύνες, αφού θα έχουν την ευχέρεια να  θέτουν εκτός καθηκόντων για τρεις μήνες υπαλλήλους των Νοσοκομείων, για τους οποίους υπάρχει υπόνοια για χρηματισμό, εμπλοκή σε υποθέσεις παράνομων προμηθειών ή υπερσυνταγογράφησης.
  Επιχειρείται δηλαδή μια σημαντική προσπάθεια να εξαλειφθεί το απόστημα που πλήττει τον ευαίσθητο χώρο της Υγείας. Μια νοσηρή κατάσταση που, όπως παραδέχονται όλοι, δε θα πρέπει να υπάρχει ούτε κατά διάνοια στα Νοσοκομεία της χώρας. Το Νοσοκομείο δε θα πρέπει να γίνεται χώρος οικονομικών συμφερόντων για κανέναν!
  Αναφορικά με το θέμα απευθυνθήκαμε στον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, κύριο Αθανάσιο Μπαμπαλίδη, για να ενημερωθούμε πως σχολιάζει τις τελευταίες αυτές εξελίξεις.
  Όπως αναφέρει ο κύριος Α. Μπαμπαλίδης, δεν έχει φτάσει ακόμα στα χέρια του κάποιο έγγραφο, σχετικά με τις αποφάσεις του αρμόδιου Υπουργού να παραχωρηθούν αρμοδιότητες στους Διοικητές Νοσοκομείων, να θέτουν εκτός καθήκοντος τους υπαλλήλους Νοσοκομείων με παραπτώματα. Δηλώνει, ωστόσο, ότι βλέπει θετικά μια τέτοια απόφαση από πλευράς αρμοδίου Υπουργείου.
  Σε ερώτησή μας, αν ο ίδιος, ως προϊστάμενη αρχή του Νοσοκομείου Ξάνθης, έχει δεχτεί καταγγελίες για “φακελάκια”, όσον αφορά γιατρούς του Νοσοκομείου ή παράπονα για άσχημη συμπεριφορά από υπαλλήλους προς τους ασθενείς, ο κύριος Α. Μπαμπαλίδης αναφέρει ότι «καταγγελίες για φακελάκια δεν έχω δεχτεί. Όσον αγορά τώρα άσχημες συμπεριφορές υπαλλήλων του Νοσοκομείου προς ασθενείς, έχω γίνει κατά καιρούς δέκτης παραπόνων.
  Σε όλες τις περιπτώσεις, πάντως, έχω βρει την χρυσή τομή. Δεν είναι επιτρεπτό γιατρός να φέρεται άσχημα σε ασθενή. Είναι, ωστόσο, ανθρώπινο να συμβαίνει καμιά φορά, καθότι υπάρχει πίεση. Και οι γιατροί είναι άνθρωποι. Πολλές φορές οι ασθενείς γίνονται φορτικοί και εκεί είναι που δημιουργούνται προβλήματα. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν το δεχόμαστε».
  Παράλληλα, αναφερόμενος στις τελευταίες οδηγίες από πλευράς Υπουργείου Υγείας, ο κύριος Α. Μπαμπαλίδης τονίζει πως «έχουμε μια πίεση να περιορίσουμε τις δαπάνες μας, χωρίς, ωστόσο, να δημιουργούμε προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του νοσοκομειακού ιδρύματος».
  Κλείνοντας, ο κύριος Α. Μπαμαλίδης, επισημαίνει πως ο ίδιος είναι πολύ θετικός στην δημιουργία μονάδας απεξάρτησης στον χώρο του Νοσοκομείου, όπως είχε προτείνει και η Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, κυρία Μαλλιώρη, κατά την διάρκεια της τελευταίας επίσκεψής της στην πόλη μας.