Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Άναψε τα αίματα στο ΕΒΕ ο Αναπτυξιακός Νόμος και ξέσπασαν για την μείωση των μισθωμάτων


Άναψε τα αίματα στο ΕΒΕ ο Αναπτυξιακός Νόμος
και ξέσπασαν για την μείωση των μισθωμάτων

Μωραΐτης VS Αθανασιάδης
Δεν έλειψαν διαπληκτισμοί και καβγάδες, στα πλαίσια του προεκλογικού κλίματος

  Με τέσσερα θέματα στην ατζέντα συνεδρίασε το βράδυ της Τετάρτης το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Ξάνθης.
  Η συνεδρίαση του σώματος ξεκίνησε με την ενημέρωση του Προέδρου, κυρίου Παναγιώτη Ανδρικόπουλου, γύρω από τους στόχους και τα αποτελέσματα της πρόσφατης σύσκεψης των παραγωγικών φορέων της Θράκης αναφορικά με τον νέο αναπτυξιακό Νόμο. Να σημειωθεί, ότι στην σύσκεψη παραβρέθηκαν Πρόεδροι και εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων, των Συνδέσμων Βιομηχάνων και των Ομοσπονδιών Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων της Θράκης. Όπως τόνισε ο κύριος Π. Ανδρικόπουλος, έγινε μια διαλογική συζήτηση που κατέληξε σε συγκεκριμένες προτάσεις όσον αφορά την ανάπτυξη στον Νομό. Συμπλήρωσε δε, πως αποφασίστηκε να καταγραφούν όλες οι προτάσεις σχετικά με τα αναπτυξιακά μέτρα που αφορούν την Θράκη και να παρουσιαστούν σε μορφή υπομνήματος τις επόμενες ημέρες στους πολιτικούς παράγοντες του τόπου, στα πλαίσια των εκδηλώσεων που θα γίνουν.  
  Όπως φάνηκε όμως ο κύριος Γιάννης Σιούτας δεν πείστηκε από την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης προσπάθειας που επιχειρεί το ΕΒΕ Ξάνθης σε συνεργασία με τους υπόλοιπους Φορείς της Θράκης.
  «Το Επιμελητήριο Ξάνθης έρχεται στο παρά πέντε για να δείξει ότι ενδιαφέρεται για τον αναπτυξιακό Νόμο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κύριος Γ. Σιούτας και συνεχίζει προσθέτοντας με νόημα, πως «έπρεπε να ενδιαφερθεί νωρίτερα. Τώρα, πλέον, είναι αργά. Ο Νόμος είναι έτοιμος από τον Μάιο και έχει πάρει τον δρόμο της βουλής».
  Το θέμα έδωσε έναυσμα για περισσότερη συζήτηση, αφού άμεσα αντέδρασε ο κύριος Σ. Μωραΐτης, ζητώντας να πάρει λόγο. Όπως δήλωσε με έμφαση ο τελευταίος, το Επιμελητήριο συμμετείχε και στις τρεις συναντήσεις του αρμοδίου Υπουργείου, σχετικά με τον νέο αναπτυξιακό Νόμο. Κατηγόρησε δε, την κυβέρνηση για κατάργηση της ανάπτυξης στην χώρα και στην περιοχή μας κατ’ επέκταση, αναφέροντας χαρακτηριστικά, πως υπάρχουν πολύ σημαντικά θέματα, όπως είναι η συνθήκη Ραμσάρ, η ΚΥΑ και η προσφυγή οικολογικής οργάνωσης στο ΣτΕ που έχει αφήσει στα σκαριά ένα σημαντικό περιβαλλοντικό έργο του Νομού, τα οποία ωστόσο δεν φαίνεται να απασχολούν κανέναν, όπως συμπλήρωσε στην συνέχεια.
  Κλείνοντας, ο κύριος Σ. Μωραΐτης προσπάθησε να μετατοπίσει την ευθύνη από το ΕΒΕ στον «ισχυρό άνδρα», όπως χαρακτήρισε τον κύριο Σ. Ξυνίδη, καθώς και τους δύο Θρακιώτες Υπουργούς που βρίσκονται στην κυβέρνηση, αναφέροντας εμφατικά πως «αν δεν μπορούν να κάνουν κάτι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, τι μπορεί να κάνει το Επιμελητήριο;».
  Ενώ, άμεση υπήρξε η ανταπάντηση του κυρίου Γ. Σιούτας.
  «Αγαπητέ Στέλιο» σημείωσε ο τελευταίος, απευθυνόμενος στον κύριο Μωραΐτη και συνέχισε, υπενθυμίζοντας στον Γ. Σιούτα, πως σε παρελθόντα χρόνο, επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας, «ισχυρός άνδρας ήταν ο κύριος Κοντός, καθώς και δύο άλλοι Νέο Δημοκράτες από την δική μας Περιφέρεια, κύριοι Στυλιανίδης και Τζίμας οι οποίοι»,  όπως επισήμανε, «δεν μπόρεσαν να κάνουν τίποτα για το ίδιο ζήτημα».
  Το επόμενο θέμα αφορούσε το αίτημα της επιχείρησης Roma-pizza προς το ΕΒΕ να γίνει μείωση στην μίσθωση από τις δυόμιση χιλιάδες στις δύο χιλιάδες ευρώ, σταθερά για τα επόμενα δύο χρόνια. Ένσταση επί του θέματος εκφράστηκε από τον κύριο Γ. Αθανασιάδη, ο οποίος αμφισβήτησε την νομιμότητα μιας τέτοιας απόφασης. Για το ίδιο θέμα μάλιστα ζήτησε νομική γνωμάτευση, που θα επιβεβαιώνει ότι το ΔΣ του Επιμελητηρίου μπορεί να πάρει μια τέτοια απόφαση.
  Παράλληλα, ο κύριος Γ. Αθανασιάδης αναφέρθηκε στην υπόθεση Γεωργανά, ο οποίος λόγω οικονομικών δυσκολιών, δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του προς το ΕΒΕ, με αποτέλεσμα να χρωστάει αρκετά μισθωτήρια. Η επιχείρηση του κυρίου Γεωργάνα έκλεισε, ενώ η δικαστική διαδικασία που ακολουθήθηκε, αν και δεν έχει ολοκληρωθεί, κάνει λόγο για καταβολή εξήντα μία περίπου χιλιάδων ευρώ από πλευράς του. Ο κύριος Γ. Αθανασιάδης μέσα από την τοποθέτησή του εξέφρασε την απορία, γιατί ο συγκεκριμένος επαγγελματίας δεν θεωρήθηκε έκπτωτος από τις πρώτες μη καταβολές μισθωτηρίων, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί κατ’ αυτό τον τρόπο το ΕΒΕ.
  Για το ίδιο θέμα ζήτησε λόγο ο κύριος Σ. Μωραΐτης. Με την γνωστή λάβρα φωνή που τον διακρίνει, ο τελευταίος κατήγγειλε τον κύριο Αθανασιάδη για την ευαισθησία του προς τους επαγγελματίες της πόλης, που όπως παρατήρησε είναι ανύπαρκτη.
  «Που ήταν η ευαισθησία σας κύριε Αθανασιάδη, όταν ήρθαν στο Νομαρχιακό συμβούλιο τα μεγαθήρια που πάνε να ρημάξουν την τοπική αγορά;» σημείωσε ο κύριος Σ. Μωραΐτης, αναφερόμενος στην δημιουργία εμπορικών κέντρων στον Νομό Ξάνθης.
  Ακολούθησε το γνωστό επεισόδιο με τους δύο άνδρες να διαπληκτίζονται για λίγα ακόμη λεπτά. Στο τέλος αποφασίστηκε, ύστερα και από πρόταση του κυρίου Γ. Σιούτα, να βρεθεί μια χρυσή τομή μεταξύ Επιμελητηρίου και κυρίου Γεωργανά, καθώς ο επαγγελματίας βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση. Όταν επιτέλους ηρέμησαν τα πνεύματα συνεχίστηκε κανονικά η συνεδρίαση.
  Στα πλαίσια των ανακοινώσεων που ακολούθησαν αποφασίστηκε να συμμετάσχει το Επιμελητήριο στις επόμενες συνεδριάσεις του Τομέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, καθώς με την νέα ΚΥΑ υποβιβάζεται εντελώς η παραλιακή ζώνη του Νομού. Ενώ, η συνθήκη Ραμσάρ δεν δίνει δυνατότητα ανάπτυξης του Νομού.