Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για φωτοβολταϊκά από αγρότες

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων
για φωτοβολταϊκά από αγρότες

Βασίλης Σαρρής, Διευθυντής ΔΕΗ Ξάνθης:
«Με βάση τον Νόμο οφείλουμε να καλύψουμε πρώτα την ισχύ των αγροτών και αφού καλύψουμε αυτό το κομμάτι, θα περάσουμε στους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους για το πρόγραμμα πολίτες μας»

Την περασμένη Τετάρτη ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων στην αρμόδια υπηρεσία της ΔΕΗ για την τοποθέτηση Φωτοβολταϊκών, στα πλαίσια σχετικού προγράμματος που αφορά κατά κύριο λόγο τους αγρότες.
«Υπάρχει μια σειρά από δικαιολογητικά που πρέπει να μας υποβληθούν. Από προχθές το πρωί ξεκινήσαμε να δεχόμαστε δικαιολογητικά. Υποβλήθηκαν συνολικά τριάντα έξι τέτοια αιτήματα. Συνήθως πρόκειται για μονάδες 100 KW. Το πρόγραμμα συνεχίζεται, δεν ξέρουμε ακόμη για πόσο χρονικό διάστημα. Το Υπουργείο είναι αυτό που θα αποφασίσει για την λήξη του προγράμματος.
Οι αιτήσεις αξιολογούνται στην ΔΕΗ. Σε πρώτη φάση προτεραιότητα έχουν οι αγρότες» επισήμανε για το θέμα ο Διευθυντής ΔΕΗ Ξάνθης, κύριος Βασίλης Σαρρής.
Παράλληλα, ο τελευταίος τονίζει μέσα από δηλώσεις του στην ΦτΞ, πως «με βάση τον Νόμο, οι αγρότες έχουν πλήρη προτεραιότητα, σε πρώτη φάση, για όσα αιτήματα υποβληθούν. Βέβαια, υπάρχουν και οι τεχνικές επάρκειες του δικτύου. Για παράδειγμα, εάν έρθουν εκατό αγρότες και υποβάλλουν αίτημα για φωτοβολταϊκά στο χωριό Μέλισσα. Είναι αυτονόητο, ότι το δίκτυο του συγκεκριμένου χωριού, δεν μπορεί να ηλεκτροδοτήσει εκατό φωτοβολταϊκά αγροτών. Εκεί λοιπόν θα υπάρχουν τεχνικοί περιορισμοί. Δεν παύει όμως να είναι γεγονός, ότι τα φωτοβολταϊκά των αγροτών έχουν προτεραιότητα έναντι όλων των υπολοίπων. Άρα, όσα αιτήματα έχει δεχθεί η ΔΕΗ μέχρι σήμερα και όσα θα δεχτεί από δω και πέρα και δεν έχουν σχέση με τους αγρότες, αυτά θα εξετάζονται, αφού αξιολογηθούν τα σχετικά αιτήματα των αγροτών» και συνεχίζει επισημαίνοντας πως «με βάση τον Νόμο οφείλουμε να καλύψουμε πρώτα την ισχύ των αγροτών και αφού καλύψουμε αυτό το κομμάτι, θα περάσουμε στους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους για το πρόγραμμα πολίτες μας. Οι περιορισμοί πάλι θα είναι οι ίδιοι. Πρώτος περιορισμός το Πρωτόκολλο, δηλαδή η σειρά προτεραιότητας. Οι παλιοί θα έχουνε προτεραιότητα. Ο δεύτερος περιορισμός θα είναι χωροταξικός. Αν δηλαδή σε μια περιοχή υπάρχει πολύ μεγάλη πυκνότητα φωτοβολταϊκών από μη αγρότες, εκεί πιθανών κάποιοι να κοπούν. Αυτό θα γίνει, επειδή το δίκτυο δεν θα σηκώνει, όπως λέμε, αυτά τα φωτοβολταϊκά. Άρα, υπάρχει περίπτωση ένας σχετικά πρόσφατος μη αγρότης, που θα επιβάλει αίτημα και είναι σε μια παρθένα περιοχή να εξυπηρετηθεί, ενώ ένας παλιότερος, που θα είναι σε μια πυκνή περιοχή, να μην μπορέσει να εξυπηρετηθεί».
Ερωτηθείς, σχετικά με το ενδιαφέρον που συγκεντρώνει το πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά σε τοπικό επίπεδο, ο κύριος Β. Σαρρής αναφέρει χαρακτηριστικά, πως «Την πρώτη μέρα υπήρξε μεγάλη κινητικότητα. Κατατέθηκαν τριάντα έξι αιτήματα. Σήμερα (χθες,) δεύτερη μέρα, μέχρι τη στιγμή που μιλάμε και είναι δώδεκα το μεσημέρι, έχουν κατατεθεί μόνον δύο αιτήματα. Δηλαδή, αυτοί που είχαν ενδιαφέρον έτρεξαν να προλάβουν την πρώτη μέρα. Επομένως, έχουν δυνατότητα και άλλοι πολίτες μας που δεν είναι αγρότες να μπουν στο πρόγραμμα. Ότι ισχύς περισσέψει θα δοθεί στους υπόλοιπους».