Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Δε θα γίνει αύξηση του χαμηλότερου συντελεστή ΦΠΑ, και θα γίνει αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

Δε θα γίνει αύξηση του χαμηλότερου συντελεστή ΦΠΑ, και θα γίνει αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης
Μας δουλεύει ψιλό γαζί η Κυβέρνηση
και παίζει με τα νεύρα μας

Πως αξιολογούν αυτή την εξέλιξη οι Πρόεδροι Εμπορικού συλλόγου και ΟΕΒΕ Ξάνθης

Ματαιώνεται η αύξηση του ΦΠΑ, που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση, εξαιτίας των ισχυρών αντιδράσεων που υπήρξαν από παράγοντες της ελληνικής αγοράς, αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.
Βέβαια, η εναλλακτική λύση της κυβέρνησης γι’ αυτή την περίπτωση, είναι η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Σχετικά με το κατά πόσο μια τέτοια εξέλιξη είναι περισσότερο θετική ή αρνητική, τοποθετούνται στην ΦτΞ ο Πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης, κ. Γιάννης Αλεξιάδης και ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΞ, κύριος Σ. Τσιακίρογλου.

Γιάννης Αλεξιάδης:
«Δεν μπορούμε ακόμα να κρίνουμε αυτή την εξέλιξη, γιατί δεν μπορούμε να υπολογίσουμε αν η επιβάρυνση που γλιτώνει το καλάθι της νοικοκυράς, δηλαδή τα βασικά έξοδα ενός σπιτιού, είναι λιγότερη από την επιβάρυνση που θα συνεπάγεται η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου. Αν η επιβάρυνση του πετρελαίου ξεπερνάει την επιβάρυνση του καλαθιού της νοικοκυράς, τότε θα είναι αρνητική αυτή η εξέλιξη. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η Ξάνθη μας είναι στην Βόρεια Ελλάδα, πράγμα που αυξάνει την κατανάλωση πετρελαίου συγκριτικά με άλλες περιοχές, όπως είναι η Κρήτη και η Πελοπόννησος. Δυστυχώς, εδώ καταναλώνουμε περισσότερο πετρέλαιο. Δεν ξέρουμε ακόμη, αν τα αποτελέσματα θα είναι περισσότερο θετικά ή αρνητικά. Είναι καλό που δεν ανεβαίνει η τιμή στα τρόφιμα, αλλά αυτή η μεγάλη αύξηση στο πετρέλαιο, πιθανόν, να έχει άλλη επίπτωση στην Βόρεια Ελλάδα».

Σωτήρης Τσιακίρογλου:
«Δυστυχώς, όπως βλέπουμε ο προϋπολογισμός δεν βγαίνει. Τα έσοδα είναι μειωμένα, διότι δεν υπάρχει κίνηση στην αγορά. Δεν υπάρχει ουσιαστικός κύκλος εργασιών, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν έσοδα και δεν ισοσκελίζεται ο προϋπολογισμός.
Είναι μια απλή λογική για την κυβέρνηση, που βλέπει μόνον αριθμούς και όχι ευημερία επιχειρήσεων και κόσμου. Μόνον για να ευημερήσουν οι αριθμοί πρέπει να αυξηθεί το ΦΠΑ ή να αυξηθεί ο φόρος πετρελαίου. Αν αυξανόταν ο συντελεστής ΦΠΑ από 11 σε 23 σε πολλά είδη και σε πολλές υπηρεσίες, όπως είχαν σκεφτεί να πράξουνε, αυτό θα τροφοδοτούσε πάρα πολύ τον πληθωρισμό και θα υπήρχε κοινωνική έκρηξη. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αναζητήσουνε τα ίδια έσοδα από άλλες πηγές. Μια στάνταρ και αποδοτική πηγή είναι το πετρέλαιο θέρμανσης που θα έχει ίση τιμή με το πετρέλαιο κίνησης, με αποτέλεσμα ο Χειμώνας να είναι πολύ δύσκολος. Τα νοικοκυριά δε θα μπορέσουν να αντέξουν. Ήδη, δεν πληρώσανε πέρσι τα κοινόχρηστα, φανταστείτε τι έχει να γίνει φέτος».