Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Ο γάμος της χρονιάς…

Ο γάμος της χρονιάς…
Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

Ως γάμος της χρονιάς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυτός του Νικόλαου και της Τατιάνας, γόνων βασιλικών οικογενειών, που επέλεξαν να ενωθούν με τα ιερά δεσμά του γάμου στο νησί των Σπετσών, πριν λίγες ημέρες. Το μεγαλείο του συγκεκριμένου γάμου μαρτυρά την αριστοκρατική καταγωγή των νεόνυμφων. Ως κοινοί θνητοί βέβαια δε θα μπορούσαμε ποτέ να παραβρεθούμε δια της φυσικής μας παρουσίας στον χώρο, όπου έλαβε χώρα ο εν λόγω γάμος. Οι εικόνες, ωστόσο, που έχουμε από φωτογραφίες και τα σχετικά βίντεο που τραβήχτηκαν δείχνουν μια χλιδή δίχως προηγούμενο. Πώς να το κάνουμε άλλωστε; Βασιλικό ζεύγος είναι αυτό! Τα πράγματα δε θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά. Ο πλούτος ξεχείλισε και οι νεόνυμφοι έλαμψαν μέσα από αυτόν. Αυτό δεν ήταν μια απλή γαμήλια τελετή, αλλά μια υπερπαραγωγή που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε μόνον στους κινηματογράφους.
Για άλλη μια φορά η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο, αυτή τη φορά, όμως, για καλό σκοπό, μέσω του βασιλικού γάμου, που θα έχουμε να θυμόμαστε για πολύ καιρό ακόμα. Όχι για κανέναν άλλον λόγο, αλλά για τις ιδιαιτερότητές του, που προκάλεσαν αρνητικά, παρά άρεσαν στον κόσμο που τον παρακολούθησε από τις μεταδώσεις των δημοσιογράφων.
Μπορεί ο μισός πλανήτης να πεινάει, τα παιδιά στις τρίτες χώρες να πεθαίνουν από αδικαιολόγητες στερήσεις, οι νέοι να πασχίζουν απεγνωσμένα για μια θέση εργασίας με σχεδόν ανύπαρκτο μισθό, τα πάντα με λίγα λόγια να λειτουργούν κατά του μεγαλύτερου κοινωνικού συνόλου, οι γαλαζοαίματοι συνεχίζουν να ζουν στο ροζ παραμυθάκι τους, αδιαφορώντας για την κατάντια του κόσμου.
Μετά την τέλεση του γάμου, ακολούθησε το πατροπαράδοτο γλέντι. Τα πάντα έγιναν με ακρίβεια και πολύ χρήμα. Η επιλογή από το νυφικό μέχρι τα μαχαιροπίρουνα έγινε προσεγμένα, ώστε τα πάντα να είναι στην εντέλεια, όπως αρμόζει, εξάλλου, σε έναν γάμο αυτού του βεληνεκούς. Τα πάντα έπρεπε να είναι εξεζητημένα, ακόμα και οι καλεσμένοι. Μπορεί βέβαια να ήταν πολλοί οι διάσημοι που σαμποτάρανε τον γάμο, όπως η βασιλομήτωρ Ελισάβετ που έλαμψε δια της απουσίας της, η λάμψη και η γκλαμουριά του, ωστόσο, δεν επηρεάστηκαν από αυτές τις ασήμαντες λεπτομέρειες.
Η Ελλάδα βρέθηκε εγκλωβισμένη σε ένα φαύλο κύκλο οικονομικών προβλημάτων. Οι ευρωπαίοι την κατηγόρησαν σκληρά για την δεινή της θέση. Δημοσιεύματα δίνανε και παίρνανε, έχοντας ως πρωτοσέλιδα χαρακτηριστικούς τίτλους όπως «η πτώχευση της Ελλάδας», οι “βασιλικοί” ωστόσο την επιλέγουν για να κάνουν τους γάμους τους και μάλιστα να τους προωθούν στην ευρύτερη κοινωνία ως events της χρονιάς. Τελικά η φτώχεια κατοικεί στην ίδια γειτονιά με τον πλούτο. Και ας μας λένε μετά ότι η κρίση είναι παγκόσμια. Αυτή η κρίση, τελικά, έχει πολύ επιλεκτικό χαρακτήρα, ξέρει ποιανού την πόρτα πρέπει να χτυπήσει… Δε λένε πως η φτώχεια θέλει καλοπέραση; Να λοιπόν που κάποιοι καλοπερνάνε, όσο εμείς δεινοπαθούμε από το κοινωνικό αυτό φαινόμενο της εποχής.