Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Κέντρο Εξυπηρέτησης και Φροντίδας φτωχών οικογενειών με παιδιά

Κέντρο Εξυπηρέτησης και Φροντίδας

φτωχών οικογενειών με παιδιά

Σε τελικό στάδιο η διαδικασία για την λειτουργία του στο Δροσερό της Ξάνθης



  Ολοκληρώνεται η διαδικασία για την λειτουργία του Κέντρου Εξυπηρέτησης και Φροντίδας φτωχών οικογενειών με παιδιά στον οικισμό του Δροσερού στην Ξάνθη.

  Να σημειωθεί, πως το πρόγραμμα για την δημιουργία ενός τέτοιου Κέντρου χρηματοδοτείται από τον χρηματοδοτικό μηχανισμό ΕΟΧ-ΕΖΕΣ. Η σχετική πρόταση υποβλήθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και συνολικά τέσσερις οι Δήμοι της χώρας που συμμετέχουν σε αυτό. Εκτός του Δήμου Ξάνθης, συμμετέχουν οι Δήμοι, Γαστούνης, Κερατσινίου και Άνω Λιοσίων. Υποχρέωση των συγκεκριμένων Δήμων στα πλαίσια του προγράμματος που συμμετέχουν είναι η υλοποίηση δομών για την υποστήριξη παιδιών. Όπως πολύ χαρακτηριστικά αναφέρει σχετικά με το έργο η Διευθύντρια Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών και Υπεύθυνη για το εν λόγω πρόγραμμα, κυρία Μαρία Μανά, αυτό αποτελεί «παροχή ολοκληρωμένων τοπικών υπηρεσιών υποστήριξης και φροντίδας φτωχών οικογενειών με παιδιά».

  Να σημειώσουμε δε, πως συμβουλευτική υποστήριξη παρέχεται από το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου του Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημητρίου Τσάτσου. Το Κέντρο Συμπαράστασης Παιδιών και Οικογένειας- Κοινωνική και Εκπαιδευτική Δράση, με έδρα την πόλη της Αθήνας, καθώς και της Εθνικής Υπηρεσίας της Ρουμανίας για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, που εδρεύει στο Βουκουρέστι.

  Όπως αναφέρει η κυρία Μαρία Μανά, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης, το Κέντρο θα λειτουργήσει στο Δροσερό Ξάνθης, καθώς δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των ευπαθών κοινωνικών ομάδων του Δήμου. Το Δροσερό συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό παιδιών, γι’ αυτό και θα φιλοξενήσει το εν λόγω Κέντρο.

  Βασικός σκοπός λειτουργίας του Κέντρου Εξυπηρέτησης και Φροντίδας φτωχών οικογενειών με παιδιά είναι να παρέχει υπηρεσίες κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης. Συγκεκριμένα, θα δίνονται πληροφορίες για τα δικαιώματα των παιδιών, αλλά και οι δυνατότητες πρόσβασης σε αυτά.

  Όπως σπεύδει να διευκρινίσει η κυρία Μ. Μανά, το Κέντρο θα απευθύνεται σε παιδιά μέχρι δεκαέξι χρονών, δηλαδή σε παιδιά σχολικής ηλικίας, ώστε να είναι σε θέση να διεκδικήσουν όλα τα δικαιώματά τους.

  Το προσωπικό του Κέντρου θα απαρτίζεται από έναν Κοινωνιολόγο ή έναν Κοινωνικό λειτουργό. Από έναν εξειδικευμένο Παιδαγωγό, ειδικό σε θέματα παιδιών που προέρχονται από ευπαθείς ομάδες πληθυσμών, καθώς και από έναν Ψυχολόγο.

  Στον χώρο του Κέντρου θα λειτουργήσουν τμήματα δημιουργικής απασχόλησης. Ενώ, θα παρέχεται συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη σε παιδιά και γονείς. Να σημειωθεί από την άλλη, πως ο Δήμος είναι διατεθειμένος αν υπάρξει κινητοποίηση από ομάδες εθελοντών, να λειτουργήσει πρόσθετα τμήματα, παραδείγματος χάρη υπολογιστών και ξένων γλωσσών.

  Η χρηματοδότηση του έργου σε πρώτη φάση, δηλαδή μέχρι το 2011, θα γίνει από τον χρηματικό μηχανισμό που αναφέρθηκε πιο πάνω. Από την άλλη, ο αρμόδιος Υπουργός έχει δεσμευτεί, ότι η χρηματοδότηση της δομής του έργου θα είναι για δέκα χρόνια.

  Να προσθέσουμε, επίσης, ότι βρέθηκε το ακίνητο, που μπορεί να μισθωθεί για να φιλοξενήσει τους χώρους του Κέντρου. Το θέμα θα συζητηθεί εκτενώς κατά την διάρκεια προσεχούς δημοτικού συμβουλίου.