Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Της Πολιτικής Το ## Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Της Πολιτικής Το ##
Γράφει ο Σταύρος Βλαχόπουλος

Η Ειρήνη Δαλάτση μετακόμισε στην γειτονιά των Αγγέλων:
Κεραυνό εν αιθρία προκάλεσε η είδηση του Θανάτου της γνωστής σε όλους μας, για την προσφορά και τους αγώνες της, Ειρήνης Δαλάτση, η οποία έχασε την μάχη με την επάρατο, αλλά κέρδισε στην ζωή, αφού απέδειξε σε όλους μας, πως με το πείσμα και την θέλησή της, μπόρεσε να κοντράρει στα ίσια το πεπρωμένο, άσχετα αν η μάχη ήταν άνιση. Πρόκειται για μια παρουσία η οποία θα μας λείψει αρκετά, αλλά το κενό αυτό θα καλύπτεται από το τεράστιο έργο που άφησε πίσω της, στον Τομέα στήριξης των Καρκινοπαθών. Προσωπικά θα ήθελα να μεταφέρω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους της Θανούσης, ευχόμενος πάντα για την ανάπαυση της ψυχής της. Ειρήνη, Καλό Ταξίδι…


Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση από το Λιμενικό Ταμείο Λάγος:
Δεν πα να γράφουν οι εφημερίδες και να διαμαρτύρονται συνεχώς οι κάτοικοι της περιοχής για την ασήμαντη έως και μηδενική ανάπτυξη των Λιμανιών του Νομού μας, κανενός το αυτί δεν ιδρώνει και κανένας δεν φαίνεται πως ενδιαφέρεται για να ξεμπλοκάρουν ορισμένες υποθέσεις από τα σκουριασμένα γρανάζια, όχι της γραφειοκρατίας, αλλά του ζαμανφουτισμού. Φίλοι και γνωστοί όσοι ασχολούνται ενεργά με το Λιμενικό Ταμείο Λάγος, αλλά δυστυχώς η πίκρα μου είναι τόσο μεγάλη, που δεν μπορώ να μην ασχοληθώ με το θέμα. Ως Νομός το τελευταίο διάστημα παρουσιάζουμε μια μαλθακότητα χειρίστου είδους και κυριότερα σε περιπτώσεις οι οποίες λειτουργούν ως ταφόπλακα στην ανάπτυξη της περιοχής μας. Είναι καιρός πλέον να αλλάξουμε ρότα και να λειτουργούμε όπως πρέπει, δίνοντας στην Ξάνθη αυτό που της αξίζει. Τίποτε δεν γίνεται από μόνο του και τίποτε δεν είναι τυχαίο. Έχουμε όμως υποχρέωση να αλλάξουμε πορεία στην περιοχή μας και να δώσουμε ώθηση προς την ανάπτυξη. Δεν δικαιολογείται η τόσων μηνών καθυστέρηση του Λιμενικού Ταμείου, στην έκδοση απόφασης και αποστολή απάντησης, στην πρόταση που έχουν καταθέσει ιδιώτες πριν έναν χρόνο περίπου, για την αξιοποίηση των Λιμανιών.


Για ακόμα μια φορά αποτελέσαμε το επίκεντρο της ειδησιογραφίας ως εφημερίδα:
Ταρακουνήθηκαν αρκετοί μετά από το χθεσινό μας πρώτο θέμα και το σίγουρο είναι πως κάτι άρχισε να κινείται. Είναι καιρός να σταθούμε ως μια γροθιά όλοι μαζί απέναντι στις προκλητικές ιδέες ταφόπλακα για τον Νομό μας, που έχουν οι συνήθης ύποπτοι βολεμένοι των γύρω Νομών. Τους ενοχλεί τόσο η Γεωγραφική θέση της περιοχής μας όσο και οι προοπτικές ανάπτυξης που διαθέτει ο Νομός Ξάνθης, λόγω του φυσικού πλούτου που διαθέτει και προσπαθούν με νύχια και με δόντια να μας αγκιστρώσουν στην εποχή των παγετώνων. Τελευταία προσπάθεια των κυρίων αυτών, τα κόλπα που έχουν σχέση με το σχέδιο που παρουσίασαν οι μελετητές στον Φορέα Διαχείρισης και η αλλαγή της συνθήκης RAMSAR, που σύμφωνα με τα σχέδια των κυρίων αυτών δεν θα μπορούμε να βάλουμε ούτε ομπρέλα στις παραλίες της περιοχής μας, πράγμα που αυτόματα ρυθμίζει την Τουριστική ανάπτυξη σε ολόκληρη την παραλιακή ζώνη της Περιφέρειας, με την Ξάνθη να βγαίνει εντελώς εκτός παιχνιδιού και τους γύρω Νομούς να κάνουν πάρτι επάνω από το αναπτυξιακό πτώμα του Νομού μας.


Η ΔΕΥΑΞ έχει κοινωνικό πρόσωπο και όσα κατευθυνόμενα αποτελούν βολές κατά της, είναι η μια πλευρά του Νομίσματος. Τάδε έφη Μανώλης Τσέπελης:
Σχετικά με το θέμα που απασχόλησε τόσο εμάς όσο και το Πανελλήνιο, αφού η είδηση δημοσιεύτηκε και στο μεγάλης επισκεψιμότητα Blog tromaktiko, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ και Δημοτικός Σύμβουλος Μ. Τσέπελης μας διευκρίνισε πως τα όσα αναφέρονται στην εν λόγω αναφορά-καταγγελία συμπολίτη μας, αποτελούν την μια όψη του νομίσματος, τονίζοντας πως η ΔΕΥΑΞ έχει κοινωνικό πρόσωπο, αλλά επιλεκτικά κάποιοι δεν το βλέπουν.
Ο κύριος Τσέπελης μεταξύ άλλων μας τόνισε πως, η Επιχείρηση προχωρά στην διακοπή της υδροδότησης των οφειλετών, μετά από δυο τρίμηνα ανεξόφλητων λογαριασμών και εφόσον πρώτα έχει ενημερώσει τους οφειλέτες. Η ενημέρωση γινόταν ένα διάστημα εγγράφως, αλλά υπήρχαν άνθρωποι που διαμαρτύρονταν ότι γίνονταν ρεζίλι και έτσι η επιχείρηση αποφάσισε να αλλάξει τρόπο ενημέρωσης, προχωρώντας σε μια αρκετά πρωτοποριακή ιδέα, αφού προσωπικό της επιχείρησης περνούσε από τους οφειλέτες και τους υπενθύμιζε το ότι έχουν ανεξόφλητους λογαριασμούς.
Κλείνοντας ο κύριος Τσέπελης ανέφερε πως σε αυτήν την αρκετά δύσκολη οικονομικά συγκυρία που βιώνουμε όλοι μας, θα ήταν απαράδεκτο η επιχείρηση να λειτουργεί απάνθρωπα και για τον λόγο αυτό, δίνεται το περιθώριο στους οφειλέτες, εάν για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορέσουν να εξοφλήσουν κάποιον λογαριασμό, η ΔΕΥΑΞ δεν προχωρά στην διακοπή της ύδρευσης.


Σε προανακριτική φάση οι υποθέσεις πλαστογραφημένων υπογραφών σε ΕΤΕΝΕΞ και ΕΑΠΑΞ;:
Πληροφορίες μου αναφέρουν πως καλούνται για να δώσουν κατάθεση, όσοι λογιστές φέρονται να έχουν υπογράψει σε ελέγχους και ισολογισμούς των ΕΑΠΑΞ-ΕΤΕΝΕΞ, ενώ στην πραγματικότητα, όπως αποδείχτηκε μετά από τις αποκαλύψεις της εφημερίδας μας, δεν είχαν ιδέα. Πρόκειται για ευυπολήπτους συνανθρώπους μας, οι οποίοι χωρίς να γνωρίζουν τίποτε, σύμφωνα πάντα με τα δικά τους λεγόμενα, πληροφορήθηκαν εκ των υστέρων, πως είχαν υπογράψει ως λογιστές σε ελέγχους οικονομικών εγγράφων και ισολογισμών, των προαναφερθέντων εταιριών του Δήμου Ξάνθης. Την επιβεβαίωση βέβαια των όσων σήμερα σας μεταφέρουμε, μπορεί να την πράξει μόνο ο χρόνος και η εξέλιξη της υπόθεσης και για τον λόγο αυτό, σήμερα θα σταματήσω εδώ τα σχόλια μου για το θέμα και σας υπόσχομαι πως θα επανέλθω μετά από κάθε εξέλιξη.


Εναλλακτικές μορφές διαχείρισης απορριμμάτων στον Δήμο Ξάνθης και πράσινα άλογα:
Καλός ο Ρομποτικός Κάδος αγαπητέ Δήμαρχε, αλλά και τα 75 χιλιάδες ευρώ δεν είναι κανένα μη ευκαταφρόνητο ποσό. Αν αγαπητέ Δήμαρχε Ξάνθης ήθελες να δώσεις τέλος στο θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων της πόλης μας, θα μπορούσες να το είχες κάνει εδώ και αρκετά χρόνια, αφού δεν είναι και λίγα τα χρήματα που κατά την προσωπική μου άποψη σπαταλήθηκαν, για ανούσιες ασφαλτοστρώσεις δρόμων χωρίς τις απαραίτητες υποδομές. Κατά την διάρκεια των χρόνων που έχεις το γενικό πρόσταγμα στον Δήμο Ξάνθης αγαπητέ Μ. Στυλιανίδη, θα μπορούσες σε όσους δρόμους ο Δήμος Ξάνθης ξήλωσε και ξανάστρωσε, να είχες προβλέψει και την κατασκευή υπόγειου συστήματος διαχείρισης και μεταφοράς των απορριμμάτων στην χωματερή, με σωλήνες οι οποίοι με την βοήθεια της πίεσης του αέρα, θα μετέφεραν από κάθε οικοδομή, τα σκουπίδια στον χώρο του ΧΥΤΑ, απαλλάσσοντάς μας όλους, τόσο από την άσχημη εικόνα και μυρωδιά των κάδων όσο και από την ταλαιπωρία του να περιμένουμε το απορριμματοφόρο να περάσει από τις οδούς του Δήμου.
Μια τέτοια πόλη ονειρευόμαστε αγαπητέ Δήμαρχε και δυστυχώς μέχρι τώρα, μόνο δυσάρεστες είναι οι εκπλήξεις που μας κάνεις, όπως αυτή του ρομποτικού κάδου, ο οποίος καμία σχέση δεν έχει με τον χώρο στον οποίο τον τοποθετήσατε, αφού θεωρώ πως προσβάλλει κάθε είδους αισθητική. Μπορεί ο ρομποτικός κάδος να καταργεί δέκα συμβατικούς κάδους λόγω της μεγάλης χωρητικότητας που έχει, αλλά πιστέψτε με κύριε Δήμαρχε, πως αν ο ρομποτικός κάδος ήταν υπόγειος και δεν ξεπερνούσε το ένα μέτρο σε ύψος από την γη, θα ήταν όλα πιο όμορφα.