Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Προγράμματα απασχόλησης τρέχουν με μεγάλη επιτυχία από τον ΟΑΕΔ

Προγράμματα απασχόλησης τρέχουν με μεγάλη επιτυχία από τον ΟΑΕΔ

Σπύρος Μαζαράκης, Προϊστάμενος ΟΑΕΔ Ξάνθης:

«Τα προγράμματα αυτά έρχονται να ενισχύσουν την αγορά εργασίας, μέσω των πρόσθετων θέσεων που προσφέρουν»



  Σημαντικά προγράμματα απασχόλησης, που απευθύνονται σε εργοδότες και εργαζόμενους, τρέχουν αυτό το διάστημα και μάλιστα με μεγάλη απήχηση στους ενδιαφερόμενους, μέσω του ΟΑΕΔ.

  Αναφορικά με το θέμα και τις δυνατότητες που προσφέρονται, τοποθετείται στην εφημερίδα μας ο Προϊστάμενος του ΟΑΕΔ Ξάνθης, κύριος Σπύρος Μαζαράκης.

  Σύμφωνα με την ενημέρωση που κάνει ο τελευταίος, δύο είναι τα βασικά προγράμματα απασχόλησης για την τρέχουσα περίοδο. Το πρώτο αφορά ειδικό διετές πρόγραμμα ενίσχυσης εργοδοτών με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη είκοσι πέντε χιλιάδων ανέργων. Δηλαδή, εργοδότες της χώρας μέσω των τοπικών υπηρεσιών του ΟΑΕΔ μπορούν να υποβάλλουν μέσω του διαδικτύου σχετική αίτηση, στον OAED. GR, για την πρόσληψη άνεργων για δύο χρόνια. Ο ΟΑΕΔ καλύπτει μόνον τον βασικό μισθό των εργαζομένων, που ανέρχεται τα 637 ευρώ. Το μηνιαίο ποσό επιχορήγησης βαρύνεται ο αλληλόχρεος λογαριασμός ΙΚΑ- ΟΑΕΔ.

  Παράλληλα, υπάρχει πρόγραμμα με τους ίδιους ακριβώς όρους, αλλά για απασχόλησης μιας τετραετίας σαράντα χιλιάδων εργαζομένων.

  Όπως σημειώνει πολύ χαρακτηριστικά ο κύριος Σ. Μαζαράκης «Τα προγράμματα αυτά έρχονται να ενισχύσουν την αγορά εργασίας, μέσω των πρόσθετων θέσεων που προσφέρουν».

  Οι προϋποθέσεις τώρα για να μπει κάποιος στο πρόγραμμα είναι να είναι άνεργος ( εγγεγραμμένος στα μητρώα ανεργίας του ΟΑΕΔ). Ενώ, η επιχείρηση στην οποία θα απασχοληθεί δε θα πρέπει να έχει προβεί το τελευταίο εξάμηνο σε απολύσεις προσωπικού.

  Παράλληλα, με μεγάλη επιτυχία τρέχει και το πρόγραμμα Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, που απευθύνεται σε γυναίκες από 22 μέχρι 64 ετών, που ανοίγουν για πρώτη φορά την δική τους επιχείρηση. Πάλι, η υποβολή της αίτησης του ενδιαφερομένου γίνεται μέσω Internet, είναι δηλαδή μηχανογραφημένη. Η τριμελής Επιτροπή που εδρεύει στην Αθήνα είναι αυτή που εξετάζει τις σχετικές αιτήσεις. Αυτές που εγκρίνονται λαμβάνουν επιχορήγηση των είκοσι τεσσάρων χιλιάδων ευρώ από τον ΟΑΕΔ. Έξη χιλιάδες δίνονται ως προκαταβολή και έξη χιλιάδες κάθε χρόνο για τρία χρόνια συνολικά. Προϋποθέσεις εδώ είναι η κάρτα ανεργίας, η εξατομικευμένη προσέγγιση και η συμβουλευτική επιχειρηματικότητα.

  Παράλληλα, υπάρχουν και άλλα προγράμματα απασχόλησης. Το πρόγραμμα Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών, για παράδειγμα, σύμφωνα με αυτά που αναφέρει ο κύριος Σ. Μαζαράκης, συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά των ενδιαφερομένων.

  Από την άλλη υπάρχουν και κάποια εξειδικευμένα προγράμματα απασχόλησης, όπως λόγου χάρη το Πρόγραμμα Επιδοτημένων Ανέργων, καθώς και το πρόγραμμα μακροχρόνιων άνεργων.