Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Συνάντηση αρμοδίων φορέων μετά από πρόσκληση του Επιμελητηρίου Ξάνθης, με θέμα συζήτησης τον νέο αναπτυξιακό νόμο, πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο ΕΒΕ Ξάνθης

Συνάντηση αρμοδίων φορέων μετά από πρόσκληση του Επιμελητηρίου Ξάνθης, με θέμα συζήτησης τον νέο αναπτυξιακό νόμο, πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο ΕΒΕ Ξάνθης
Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, Πρόεδρος ΕΒΕ Ξάνθης:
«Υπάρχουν περιοχές στην Θράκη με πολύ μεγάλες ιδιαιτερότητες, όπως είναι ο Βόρειος Έβρος και η Ορεινή Ξάνθη. Για αυτές τις περιοχές θα πρέπει να δοθούν λειτουργικά κίνητρα, ικανά να συμβάλουν στην ανάπτυξή τους»

Μετά από σχετική πρόσκληση του Επιμελητηρίου Ξάνθης πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης συνάντηση Προέδρων Επιμελητηρίων Ξάνθης, Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης, καθώς της Ομοσπονδίας και του Συνδέσμου Βιομηχανιών των Νομών Θράκης. Να επισημανθεί δε, πως τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Νομών Θράκης εκπροσώπησε ο κύριος Σκαρλάτος.
Σκοπός της σύσκεψης, η διερεύνηση της πρότασης του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για τον αναπτυξιακό νόμο. Στα πλαίσια της ανωτέρω συζήτησης αναλύθηκαν προτάσεις, αναφορικά με την ανάπτυξη της Θράκης. Συμφωνήθηκε από την άλλη, να καταγραφούν όλες αυτές οι προτάσεις, ώστε να υπάρχουν συγκεντρωμένες σε ένα επίσημο έγγραφο. Την δουλειά αυτή ανέλαβε το Επιμελητήριο Ξάνθης σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών. Ενώ, αναμένεται το κείμενο να ολοκληρωθεί μέχρι την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη.
Να σημειωθεί επίσης, πως υπήρξε απόλυτη συμφωνία μεταξύ των φορέων, σχετικά με το όλο θέμα που συζητήθηκε.
Η γενική άποψη που επικράτησε αναφέρει, ότι θα πρέπει να εξευρεθούν τρόποι σχετικά με το πώς μπορούν να προβληθούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής, με βαθύτερο σκοπό την ανάπτυξή της.
Αναφορικά με τις επισημάνσεις που έγιναν από τους φορείς, σχετικά με τον νέο αναπτυξιακό Νόμο, ο κύριος Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, σημειώνει πως «Τα αφορολόγητα αποθεματικά στα οποία δίνει ιδιαίτερο βάρος το Υπουργείο είναι σχεδόν αδιανόητο να χρησιμοποιηθούν σε υπάρχουσες επιχειρήσεις της Θράκης. Αν επωφεληθούν κάποιες, αυτές θα είναι ελάχιστες. Δεν πιστεύουμε, ότι δια μέσου των αφορολόγητων αποθεματικών μπορεί να γίνει επένδυση. Επίσης, δεν συμφωνούμε στον τρόπο αξιολόγησης των συμμετεχόντων. Όπως και στην κατανομή των κονδυλίων. Στην πραγματικότητα με τον τρόπο που επιλέγει το Υπουργείο, πολύ δύσκολα θα μπορέσει κανείς να πάρει έγκριση. Επειδή το κονδύλι θα είναι περιορισμένο και οι αιτήσεις θα υποβάλλονται κάθε έξι μήνες, κάποιοι που θα έχουν θετική βαθμολογία δεν θα πάρουν έγκριση, γιατί θα την πάρουν κάποιοι άλλοι. Αυτό για μας είναι εντελώς λάθος.
Ο τρόπος με τον οποίο θα διαχειριστεί κανείς αυτά που λέει ο αναπτυξιακός νόμος, θα καθορίσει την σωστή ή όχι λειτουργία του. Πολλές λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στο έγγραφο που θα συντάξουμε».
Κλείνοντας, ο κύριος Π. Ανδρικόπουλος αναφέρει με έμφαση, πως «δεν μπορούμε να πάρουμε περισσότερα κίνητρα από αυτά που έχει ο Νομός Δράμας και Καβάλας. Ωστόσο, υπάρχουν περιοχές στην Θράκη με πολύ μεγάλες ιδιαιτερότητες, όπως είναι ο Βόρειος Έβρος και η Ορεινή Ξάνθη. Για αυτές τις περιοχές θα πρέπει να δοθούν λειτουργικά κίνητρα, ικανά να συμβάλουν στην ανάπτυξή τους».