Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Θάβουν χωρίς ίχνος ντροπής την ανάπτυξη του Νομού μας

Ανοιχτή διαβούλευση και καβαλημένα καλάμια στο Φορέα Διαχείρισης

Θάβουν χωρίς ίχνος ντροπής
την ανάπτυξη του Νομού μας

-Για ακόμα μια φορά ασελγούν επάνω στο μέλλον της Ξάνθης
-Θέλουν να ελέγξουν αναδρομικά έργα και επιχειρήσεις που ήδη λειτουργούν
-Εντείνουν την ύπαρξη της γραφειοκρατίας και λειτουργούν με πρακτικές του περασμένου αιώνα
-Έρμαιο στα χέρια των αδίστακτων, όπως αποδεικνύεται, τοποθετημένων υπαλλήλων, ο κάθε φουκαριάρης επαγγελματίας
-ΟΕΒΕ, ΕΒΕ, Δήμοι, Φορείς κ.λ.π., αντιδράστε άμεσα
-Κόντρα στις ήδη όπως φαίνεται, ειλημμένες αποφάσεις η Νομαρχία Ξάνθης, από την πρώτη στιγμή εξέδωσε ανακοίνωση κατά των μεθοδευμένων κινήσεων

Με εγκληματική ελαφρότητα ο Φορέας Διαχείρισης υπό τις οδηγίες του νέου προέδρου του Δρ. Μάνου Κουτράκη (Ιχθυολόγος – Βιολόγος , υπάλληλος του ΙΝΑΛΕ που εδρεύει στην Πέραμο), προσπαθεί να επιβάλει ολοκληρωτικές και φανατικές απόψεις για την περιοχή μας και μάλιστα αναδρομικά!!!!
Στις 22 Αυγούστου εστάλη με ηλεκτρονική αλληλογραφία σχέδιο ΠΔ που όχι μόνο ανατρέπει συνολικά την υφιστάμενη ΚΥΑ, αλλά ζητάει επανέλεγχο υφιστάμενων δράσεων, αδειοδοτημένων και υπό αδειοδότηση επιχειρήσεων και προβλέπει ακόμη και παύση λειτουργίας τους. Με λίγα λόγια η νέα διοίκηση του Φορέα θεωρεί ανεπαρκή την προηγούμενη διοίκηση και ζητάει να ξαναπεράσουν από τον ‘’πάγκο’’ όλοι όσοι δραστηριοποιούνται εντός της προστατευμένης περιοχής και τους απειλεί ακόμη και με λουκέτο!!!
Ύποπτη επίσης είναι η περίοδος που επιλέχθηκε να δημοσιοποιηθούν όλα αυτά αλλά και η βιαστική και συνοπτική διαδικασία που επιλέχθηκε και δεν αφήνει περιθώρια ουσιαστικής διαβούλευσης.
Εδώ και καιρό είναι φανερό ότι ο Φορέας υπό την κάλυψη της επιστημονικής επιτροπής του, γνωμοδοτεί με μονόπλευρη και φανατική θεώρηση και ουσιαστικά χωρίς επιστημονική και σφαιρική τεκμηρίωση και μόνο υπό το πρίσμα της δήθεν προστασίας του περιβάλλοντος, εκφράζοντας όμως ακραίες, φανατικές και μονόπλευρες απόψεις. Με ποια σχετική εμπειρία γνωμοδοτούν αυτοί οι κύριοι; Η επαγγελματική τους εμπειρία δικαιολογεί την θέση τους ή ξέρουν τα πράγματα μόνο θεωρητικά;
Απορία προκαλεί η προσπάθεια τους να ξαναεξετάσουν θέματα που πέρασαν 1 και 2 χρόνια πριν. Είναι η φανατική τοποθέτηση τους που προκαλεί αυτή την προσπάθεια ή αποτελεί ευθεία μομφή για την προηγούμενη σύνθεση του ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης; Όπως και εάν το σκέφτονται ένα είναι το σίγουρο, είναι αρνητικό σημείο του σχεδίου η αναδρομική ισχύς και ο επανέλεγχος. Είναι αδιανόητο ένα ευνομούμενο κράτος να τιμωρεί από θέση ισχύος τούς πολίτες του οι οποίοι, βασιζόμενοι στην συνέχεια του κράτους, ξόδεψαν χρόνο και χρήμα και ξαφνικά με μία απόφαση όλα να διαγράφονται. αναδρομικότητα είναι απαράδεκτη και θα οδηγήσει σε πλήθος προσφυγών σε δικαστικές αρχές. Δεν μπορεί να ελεγχθούν έργα αναδρομικά ενώ βρίσκονται σε στάδιο αδειοδότησης έχουν εγκρίσεις κλπ. Με την λογική αυτή θα πρέπει να επαναξιολογηθούν και όλα τα έργα που λειτουργούν!! Αυτά δε συμβαίνουν ούτε στον…τρίτο κόσμο πλέον!!!
Ο νέος Πρόεδρος, Κος Μάνος Κουτράκης διορισμένος από την νέα ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, επιδεικνύει απαξιωτική συμπεριφορά για το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και τους επιστημονικούς φορείς της περιοχής μας. Είναι δεδομένο ότι όταν ασκείται εξουσία από ανθρώπους με ολοκληρωτικές και κάθετες απόψεις, έχουμε παρόμοια φαινόμενα έπαρσης και μονόπλευρης θεώρησης πραγμάτων. Η επιστημονική επιτροπή (της οποίας μέλη δυστυχώς είναι και Ξανθιώτες), γνωμοδοτεί με φανατικές και ολοκληρωτικές αντιλήψεις και πατρονάρεται από τον γνωστό για τις φανατικές πεποιθήσεις του, Κο Χανς Γερετρουπ. Το ίδιο άραγε κάνουν με τις προσωπικές τους υποθέσεις;
Το σίγουρο είναι ότι αργήσαμε να τους καταλάβουμε. Τώρα όμως θα τους παρακολουθούμε. Φημολογείται όχι μόνο δεν θα λάβουν τη διαβούλευση υπόψη τους, αλλά έχουν και τα τελικά κείμενα τους έτοιμα για να τα στείλουν στο ΥΠΕΚΑ. Ελπίζουμε να μην είναι αλήθεια και στο τέλος να επικρατήσει η επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη και όχι η φανατική και μονόπλευρη θεώρηση.

Για το όλο θέμα εχθές η Νομαρχία Ξάνθης εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Oχι σε νέους πειραματισμούς και ακρότητες στο Εθνικό Πάρκο (RAMSAR).
Όχι στον στραγγαλισμό της αειφόρου αναπτυξιακής προοπτικής».

Σχετικά με τις νέες επιχειρούμενες αλλαγές στην ΚΥΑ για το Εθνικό Πάρκο ΑΜΘ, ο Νομάρχης Ξάνθης κ.Γιώργος Παυλίδης δήλωσε:
«Το 1996, με τρόπο πρόχειρο εκδόθηκε η ΚΥΑ για το Εθνικό Πάρκο ΑΜΘ. Στην κυριολεξία δημιούργησε πολύπλευρα προβλήματα στην περιοχή, τροφοδότησε, μέσα από τις ακραίες ρυθμίσεις της, αντίθετες και ανεπιθύμητες καταστάσεις. Αντί να προστατεύσει το περιβάλλον, είχε την απόρριψη των τοπικών κοινωνιών με αυτονόητες αρνητικές επιπτώσεις. Το 2008 εκδόθηκε η νέα ΚΥΑ, μετά από δεκαετή περίπου διάλογο, την οποία χαρακτηρίσαμε «εξορθολογισμένη» σε σχέση με την προηγούμενη.
Τώρα, 2 χρόνια μετά, επέρχονται νέες ανατροπές στις ρυθμίσεις των προστατευόμενων περιοχών, που τείνουν, όπως λάβαμε γνώση, να στραγγαλίσουν εκ νέου την ισορροπία μεταξύ περιβάλλοντος, κοινωνιών και ανάπτυξης. Είμαστε υπέρ της αειφόρου ή πράσινης ανάπτυξης, στηρίζουμε αμετακίνητα τις πάγιες καθαρές θέσεις μας, ως κοινωνίας του νομού, που ήταν αποτέλεσμα μακρού διαλόγου και σύνθεσης απόψεων, απορρίπτουμε, όμως, την λογική αναπτυξιακού αποκλεισμού όλης της παράκτιας ζώνης της ΑΜΘ. Με τις νέες ρυθμίσεις ενδεικτικά: τα κτίσματα της «Φωνής της Αμερικής», αξίας 20 εκατομμυρίων ευρώ, κατά την εκτίμησή μας, με τις επιχειρούμενες ρυθμίσεις αχρηστεύονται με την αντίστοιχη ζημία και της περιοχής και του Δημοσίου. Απορία επίσης δημιουργούν οι αλλαγές στις απαγορεύσεις, η επαναοριοθέτηση ζωνών και ο αποκλεισμός των παραλιών από νησίδες τουριστικής ανάπτυξης. Ανατρέπονται και υφιστάμενες καταστάσεις. Οι αποκομμένες λογικές δήθεν «περιβαλλοντικής» λειτουργίας, σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης και επιτακτικής ανάγκης ανάπτυξης, είναι στην κυριολεξία ακατανόητες από εμάς. Οι υπερβολές, οι ακρότητες, δεν γίνονται αποδεκτές, και καλούμε τους τοπικούς Βουλευτές, την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και την Κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους, απέναντι, όχι μόνο στην κοινωνία της Ξάνθης, γι αυτό που επιχειρείται, αλλά και έναντι όλης της κοινωνίας της ΑΜΘ. Μονόδρομος είναι oι παραλίες της ΑΜΘ, να γίνουν τουριστικά αναπτυγμένες παραλίες, με σεβασμό στο περιβάλλον, για τους κατοίκους της περιοχής και της βαλκανικής ενδοχώρας. Να προστατεύσουμε το περιβάλλον μέσα στο οποίο πρωτίστως εμείς ζούμε, αλλά με μέτρο, λογική και προτεραιότητες. Να μην περάσουν οι ακρότητες και η οπισθοδρόμηση».