Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Θα πούμε το ψωμί, ψωμάκι…

Θα πούμε το

ψωμί, ψωμάκι…

Άμεσα η αύξηση στην τιμή του ψωμιού και τα είδη αρτοποιίας

Π. Αμπεριάδης, Πρόεδρος Αρτοποιών Νομού Ξάνθης:

«Θεωρώ, ότι πρόκειται για την πρώτη αύξηση, γιατί θα γίνει και άλλη μέσα στον Σεπτέμβρη. Η αύξηση θα είναι περίπου της τάξης 30%. Η τιμή του ψωμιού θα ανέβει και άλλο»



  Άμεσα αναμένεται να γίνει η αύξηση στην τιμή του ψωμιού, αλλά και όλων των αρτοσκευασμάτων, μετά την απόφαση της Ρωσίας να επιβάλει embargo στην διακίνηση των σιτηρών της, εξαιτίας των πυρκαγιών που έχουν καταστρέψει μεγάλη ποσότητα σιταριού της χώρας.

  Να σημειωθεί δε, πως η τιμή του ψωμιού βρίσκεται στην διακριτική ευχέρεια του Αρτοποιού, αυτός είναι, δηλαδή, που αποφασίζει για τα επίπεδα στα οποία αυτή θα κινηθεί.

  Οι τελευταίες εξελίξεις με τις φονικές φωτιές στην Ρωσία, που είχαν σαν αποτέλεσμα να καταστραφούν πολλά στρέμματα σιτηρών και να μην γίνεται, τουλάχιστον, για φέτος η εξαγωγή τους, λόγω της ζημιάς που προκλήθηκε, έφερε ως άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση στην τιμή των σιτηρών και κατ’ επέκταση στην αύξηση της τιμής του αλευριού, δηλαδή στην τιμή όλων των ειδών που κατασκευάζονται από αυτό. Η αύξηση που θα γίνει, θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου της τάξης του 30%. Οι αρτοποιοί αγοράζουν, πλέον, πιο ακριβά το αλεύρι, γεγονός που τους αναγκάζει να αυξήσουν την τιμή στα είδη που παράγουν, ψωμί, κουλουράκια, τυρόπιτες, βουτήματα κ.τ.λ..

  Σχετικά με το θέμα τοποθετείται στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος Αρτοποιών Νομού Ξάνθης, κύριος Αμπεριάδης. Όπως δηλώνει ο τελευταίος «η τιμή του αλευριού έχει αυξηθεί, γεγονός που σημαίνει, ότι θα αυξηθεί και η τιμή του ψωμιού. Θεωρώ, ότι πρόκειται για την πρώτη αύξηση, γιατί θα γίνει και άλλη μέσα στον Σεπτέμβρη. Η αύξηση θα είναι περίπου της τάξης 30%. Η τιμή του ψωμιού θα ανέβει και άλλο. Η Ρωσία δεν κάνει εξαγωγές των σιτηρών της λόγω της καταστροφής που έχουν υποστεί αυτά από τις φωτιές. Όσο δεν γίνονται εξαγωγές και υπάρχει απαγόρευση, η τιμή του ψωμιού θα ανεβαίνεις συνεχώς, γιατί ούτε ο Καναδάς, ούτε η Ισπανία και η Γαλλία είχαν σιτηρά. Παράλληλα, θα αυξηθεί η τιμή σε όλα τα προϊόντα που παράγονται από αλεύρι. Θα αυξηθεί η τιμή σ τα ζυμαρικά, τις  ζωοτροφές κ.τ.λ.

Ο καταναλωτής πρέπει να καταλάβει, ότι δεν φταίει ο αρτοποιός, αλλά οι μεγάλοι Μύλοι που επιβάλλουν αυξήσεις. Πώς να μην κάνω αύξηση, όταν αγόρασα επτά ευρώ ακριβότερα το τσουβάλι με το αλεύρι(;). Αν είναι φθηνή η τιμή του αλευριού, τότε πουλάω φθηνά το ψωμί. Αν, όμως, είναι ακριβή αναγκάζομαι να πουλήσω ακριβά. Γενικά όμως θα υπάρξει αύξηση παντού».

  Ως γνωστόν, η Ελλάδα δεν παράγει σιτηρά, γεγονός που σημαίνει, ότι για την περίοδο που διανύουμε τα πλεονάσματά της διαρκώς λιγοστεύουν.

  «Μακάρι να έχουμε αλεύρι στο νέο έτος, για να μπορέσουμε να δουλέψουμε. Αν  συνεχιστούν οι φωτιές και η απαγόρευση των εξαγωγών στα σιτηρά στην Ρωσία, δε θα μπορούμε να δουλέψουμε» επισημαίνει ο κύριος Αμπεριάδης και συνεχίζει λέγοντας πως «Εκτιμάται, ότι για την φετινή χρονιά που διανύουμε, θα γίνεται κάθε μήνα 20% αύξηση στην τιμή του ψωμιού».

  Κλείνοντας, ο κύριος Αμπεριάδης σημειώνει με πικρία, πως ειδικά για το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα η κατανάλωση έχει περιοριστεί δραματικά, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο και τις πωλήσεις των αρτοποιών.

  «Το ψωμί δεν είναι πια είδος πρώτης ανάγκης, όπως ήταν στις δεκαετίες του πενήντα και του εξήντα. Η κατανάλωσή του, όπως και η κατανάλωση αρτοσκευασμάτων έχει πέσει πολύ. Οι πωλήσεις έχουν μειωθεί και αυτό είναι ένα γεγονός, που δεν χωράει καμία αμφιβολία» καταλήγει ο κύριος Αμπεριάδης.