Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Κουνουποτρομοκρατία

Κανένα κρούσμα από τον ιό του Δυτικού Νείλου δεν έχει καταγραφεί στην Ξάνθη μέχρι σήμερα, τη στιγμή, μάλιστα, που τα κρούσματα πληθαίνουν στην κεντρική Μακεδονία.

Κουνουποτρομοκρατία



Ανδρέας Νεάρχου, Προϊστάμενος Δημόσιας Υγείας της Νομαρχίας Ξάνθης:

«Δε θα υπάρξει πρόβλημα στην περιοχή μας. Έχουμε εντείνει τους ψεκασμούς από έδαφος και αέρα, με την χρήση ελικοπτέρου. Το έργο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη Σεπτεμβρίου»



  Και άλλα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου φοβούνται οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ μέχρι τον Σεπτέμβριο. Το θέμα έχει θορυβήσει όλη την Κεντρική Μακεδονία, όπου καταγράφηκαν οι περισσότερες περιπτώσεις με λοιμώξεις από τον συγκεκριμένο ιό, ο οποίος προκαλείται από τσίμπημα  μολυσμένων κουνουπιών.

  Πάντως και αυτό είναι το ευχάριστο, στην Ξάνθη, σύμφωνα πάντοτε με την επίσημη ενημέρωση που έχουμε από το αρμόδιο τμήμα Δημόσιας Υγείας του Νομαρχιακού καταστήματος, μέχρι στιγμής δεν υπήρξε κανένα σχετικό κρούσμα.

«Είχαμε τρεις εισαγωγές στο Γενικό Νοσοκομείο της Ξάνθης με συμπτώματα εγκεφαλίτιδας, οι δύο εκ των οποίων, όπως αποδείχτηκε, δεν οφείλονται στον ιό του Δυτικού Νείλου. Τα αποτελέσματα για την τρίτη περίπτωση δεν έχουν βγει ακόμα» αναφέρει επί του θέματος ο κύριος Ανδρέας Νεάρχου, Προϊστάμενος του τμήματος Δημόσιας Υγείας της Νομαρχίας Ξάνθης.

  Σύμφωνα με αυτά που επισημαίνει στην συνέχεια ο τελευταίος «Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής τέτοια κρούσματα». Σε διευκρινιστική ερώτηση της εφημερίδας μας που οφείλεται το γεγονός της έλλειψης κρουσμάτων στον Νομό Ξάνθης, τη στιγμή που σε άλλες περιοχές της χώρας αυτά πληθαίνουν μέρα με την μέρα, ο κύριος Α. Νεάρχου τονίζει με έμφαση πως «Στην περιοχή μας και ιδιαίτερα στον Νομό Ξάνθης υλοποιούνται έργα καταπολέμησης των κουνουπιών από το 2000 μέχρι σήμερα, συνεχώς. Οφείλουμε να τονίσουμε την ύπαρξη του Νομαρχιακού Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών, το οποίο αποτελεί Νομαρχιακή Επιχείρηση και πιστεύω, ότι έχει προσφέρει πάρα πολλά στο θέμα που λέγεται κουνούπια». Συμπληρώνει δε, πως «η Νομαρχία με πρωτοβουλία του Νομάρχη, ο οποίος είναι αρκετά ευαίσθητος σε αυτά τα θέματα, χρηματοδοτεί συνεχώς αυτά τα έργα».

  Αναφερόμενος από την άλλη, στην διάσταση που έχει πάρει το εν λόγω ζήτημα, καθώς οι επιστήμονες φοβούνται, ότι θα ενταθούν τα κρούσματα όσο πλησιάζει ο Σεπτέμβρης, ο κύριος Α. Νεάρχου εκτιμά ότι «Δε θα υπάρξει πρόβλημα στην περιοχή μας. Έχουμε εντείνει τους ψεκασμούς από έδαφος και από αέρα, με την χρήση ελικοπτέρου. Το έργο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα τέλη Σεπτεμβρίου».

  Σχετικά τώρα με τον ιό του Δυτικού Νείλου, αλλά και τα μέτρα προστασίας, ο κύριος Α. Νεάρχου επισημαίνει χαρακτηριστικά τα ακόλουθα:

  «Σε ότι αφορά τον ιό του Δυτικού Νείλου, η μόλυνση που προκαλεί είναι συνήθως ασυμπτωματική και εκδηλώνεται κλινικά δύο έως δεκατέσσερις μέρες μετά το τσίμπημα του μολυσμένου κουνουπιού, με συμπτώματα τα οποία ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία του ασθενή. Στα παιδιά εκδηλώνεται ο ιός με ήπιο πυρετό και κακουχία. Στους νεαρούς και τους ενήλικες με μέτριας σοβαρότητας ασθένεια, υψηλό πυρετό, επιπεφυκίτιδα, κεφαλαλγία-μυαλγία. Στους ηλικιωμένους άνω των εβδομήντα, μηνιγγίτιδα-εγκεφαλίτιδα με υψηλό πυρετό, σπασμούς, πολυοργανική ανεπάρκεια κ.τ.λ.. Το 80% των μολυνθέντων παραμένουν ασυμπτωματικοί και μόλις το 20% εμφανίζουν ήπια, συνήθως, νόσο. Το 1% των ασθενών μπορεί να εμφανίσουν σοβαρή νόσο, με επιπλοκές του νευρικού συστήματος.

  Οι εκδηλώσεις της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου ΔΕΝ ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΙΟΥΣ. Έτσι η διάγνωση είναι αποκλειστικά και μόνον εργαστηριακή.

  Η θεραπεία είναι υποστηρικτική και δεν υπάρχουν αντιιϊκά  φάρμακα, ούτε διαθέσιμα εμβόλια. Έτσι, λαμβάνονται προληπτικά μέτρα  που στοχεύουν κυρίως στην ενημέρωση του πληθυσμού για τον κίνδυνο. Για την λήψη προσωπικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια π.χ. εντομοαπωθητικά και στην μείωση των ατόμων στα κουνούπια».

  Στην ίδια συνέντευξη ο κύριος Α. Νεάρχου μιλάει για τους ελέγχους που πραγματοποιούνται από την υπηρεσία Δημόσιας Υγείας και το μεικτό κλιμάκιο ελέγχου της Νομαρχίας σε καταστήματα Υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Ξάνθη, αναφέροντας πως «οι έλεγχοι αυτοί γίνονται τακτικά και με βάση το πρόγραμμα που υπάρχει»

  Σε ερώτηση, αν γίνονται συστάσεις σε ιδιοκτήτες καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, όπου οι υπάλληλοι δουλεύουν χωρίς να τηρούν τους στοιχειώδεις κανόνες δημόσιας υγείας π.χ. εξυπηρετούν τον κόσμο χωρίς να φοράνε γάντια ως οφείλουν, ο κύριος Α. Νεάρχου τονίζει από την πλευρά του πως «Πάντοτε γίνονται συστάσεις σε αυτό το θέμα. Οι παραβάτες καταγράφονται στα βιβλία Υγειονομικού Ελέγχου και παραπέμπονται στον Εισαγγελέα, σε περίπτωση που διαπιστωθεί η επανάληψη της παράβασης σε επανέλεγχο».