Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν…

Όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν…
Γράφει η Ντιάνα Τσερβονίδου

Η πολυπόθητη άδεια για την θερινή περίοδο, ή αλλιώς οι διακοπές, όπως συνήθως αποκαλούμε την χρονική περίοδο που απέχουμε για λίγο από τα επαγγελματικά μας καθήκοντα για να πάρουμε δυνάμεις για τον χειμώνα που ακολουθεί, έχει τελειώσει, τουλάχιστον, για τους περισσότερους. Όλα τα ωραία σε αυτή την ζωή κάποτε τελειώνουν, όπως λέει θυμόσοφα η λαϊκή ρήση, που χρησιμοποιεί συχνά ο λαός μας.
Το θέμα, βέβαια, είναι να μπορέσουμε να ξαναμπούμε γρήγορα στον ρυθμό της καθημερινότητας, γεγονός διόλου εύκολο, όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος.
Η θάλασσα, ο ήλιος και οι μέρες ξενοιασιάς, που συνεπάγονται οι διακοπές, βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με την γενικότερη ψυχολογία που υπάρχει. Είναι πολύ βαρύ και ασήκωτο, θα πω (αν και πλεονασμός), εκεί που λιαζόσουν κάτω από τον ζεστό ήλιο όλη μέρα για δύο ή και τρις εβδομάδες με την φραπεδιά στο χέρι (γιατί κάποια πράγματα δεν αλλάζουν ποτέ), να βρίσκεσαι πίσω στην δουλειά σου και να πρέπει να φέρεις εις πέρας τα καθήκοντά σου. Να έχεις το μυαλό σου στην χαρτούρα που σε περικλείει. Να εξετάζεις προσεκτικά έγγραφα και αναφορές, τη στιγμή που το μόνον που σκέφτεσαι είναι οι διακοπές που πέρασαν. Εκεί είναι που σου έρχεται η απίστευτη σκέψη: Τι καλά που θα ήταν, αν είχαμε συνέχεια άδεια. Η Φαντασία σου οργιάζει, την αφήνεις, όμως, ελεύθερη, γιατί στην παρούσα φάση σε ευχαριστεί με την ασυδοσία της.
Διακοπούλες χωρίς ήλιο και θάλασσα είναι φαί χωρίς αλάτι, γι’ αυτό και οι περισσότεροι από εμάς προτίμησαν τον εσωτερικό τουρισμό, τα πάτρια εδάφη δηλαδή.
Με τόσα νησιά να σε περιτριγυρίζουν, η επιλογή για τον προορισμό που θα σε φιλοξενήσει για την περίοδο των διακοπών σου είναι δύσκολη. Ποικιλία για όλα τα γούστα και όλα τα βαλάντια. Δυστυχώς, όμως, η κίνηση για φέτος, ακόμα και στα πιο τουριστικά θέρετρα που άλλοτε γνώριζαν ευρεία αποδοχή ήταν ασφυκτικά περιορισμένη. Η κρίση, για την οποία ακούμε τόσο καιρό, έκανε την ζημιά της. Το πολύ λέγε – λέγε έφερε και τα ανάλογα αποτελέσματα. Ο ξένος τουρίστας, που ως επί τω πλείστων, έρχεται για να περάσει όχι απλά καλά, αλλά τέλεια, τρομοκρατημένος από τις τελευταίες εξελίξεις, προτίμησε άλλους προορισμούς.
Η αρνητική κριτική δημιούργησε την ανάλογη παραφιλολογία, με αποτέλεσμα ο τουρισμός της χώρας, το βαρύ πυροβολικό της, να μετρά ανεπανόρθωτες πληγές. Για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία της χώρας η τουριστική κίνηση παρουσίασε τόσο σημαντική κάθοδο. Θα λέγαμε, ότι έκανε βουτιά, φέρνοντας οικονομικές ζημίες σε επιχειρηματίες και την εθνική οικονομία κατ’ επέκταση.
Εμείς μπορεί, βέβαια, να κάναμε ξένοιαστες διακοπές, αδιαφορώντας για τις σχεδόν άδειες παραλίες που σε χρόνο παρελθόντα έσφυζαν από κίνηση και παλμό, το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, ωστόσο, είναι γενικότερο και θα έπρεπε να εξεταστεί στην πραγματική του διάσταση, προκειμένου να βρει και την ανάλογη εφικτή λύση.
Είναι λυπητερό και άδικο οι καθαρές αμμουδιές της χώρας με τα γαλαζοπράσινα νερά τους, να γίνονται βορά στα κακόβουλα σχόλια και τις αρνητικές κριτικές που φουντώνουν απειλητικά. Οι άνθρωποι της ενημέρωσης έβαλαν με το παραπάνω το χεράκι τους στην τουριστική καταστροφή που ζήσαμε το φετινό καλοκαίρι.
Και κάτι τελευταίο, η άδεια τελείωσε, η ζωή όμως συνεχίζεται. Θα πρέπει να βρεθούν δυνάμεις για να συνεχίσουμε. Δεν είναι τυχαία εξάλλου η έρπουσα φημολογία, ότι μας περιμένει ένας δύσκολος Χειμώνας. Υγεία και μόνον υγεία… Μέχρι τότε ίδωμεν!