Περισσότερες οι διανυκτερεύσεις Βουλγάρων αυτόν το μήνα στον Νομό, σε σχέση με τον προηγούμενο, θα μπορούσαν, όμως, να ήταν πολύ περισσότερες
Απόστολος Αγκόρτσας, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης:
«Φταίμε όλοι εμείς οι αιρετοί, οι οποίοι δεν φροντίσαμε να μεθοδεύσουμε τις καταστάσεις, ώστε να είμαστε έτοιμοι για την τουριστική σεζόν»
Πάνω από τέσσερις χιλιάδες πολίτες Βουλγαρίας πέρασαν τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, προωθούμενοι στην χώρα μας, το περασμένο Παρασκευοσαββατοκύριακο, μέσω της τουριστικής διόδου Θέρμες-Ζλάτογκραντ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης.
Το θέμα από την μία είναι θετικό, γιατί, αν μη τι άλλο, ένα τόσο μεγάλο κύμα Βουλγάρων, θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά τον τοπικό τουρισμό του Νομού, κάτι, εξάλλου, που βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με το διάνοιγμα των συνόρων. Από την άλλη, όμως, σύμφωνα και με δηλώσεις των επαγγελματιών της τοπικής κοινωνίας, η τουριστική κίνηση στον Νομό από την γείτονα κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και επομένως δεν είναι ικανή να αναθερμάνει την εγχώρια οικονομία.
Έχει παρατηρηθεί και το εξής φαινόμενο, Βούλγαροι τουρίστες να προωθούνται μέσω της τουριστικής διόδου σε όμορους Νομούς, αποφεύγοντας τον δικό μας. Οι περισσότεροι, μάλιστα, επιλέγουν, ως προορισμούς τους τις παραλίες της Ροδόπης και της Καβάλας, καθώς επίσης και το νησί της Θάσου, παραγκωνίζοντας τις δικές μας.
Όλοι παραδέχονται πως η εξήγηση βρίσκεται στην έλλειψη υποδομών όσον αφορά την δικιά μας παραθαλάσσια ζώνη. Το γεγονός, εξάλλου, ότι για δεύτερη συνεχή χρονιά δεν έχουμε πάρει ούτε μια γαλάζια σημαία σαν Νομός, δεν βοηθάει καθόλου την κατάσταση.
Οι τουρίστες, ορμώμενοι εκ Βουλγαρίας, και δεν εννοώ φυσικά τα κακοποιά στοιχεία που έρχονται στον Νομό για να επωφεληθούν εις βάρος της κοινωνίας μας, προτιμάνε τις παραλίες όμορων Νομών και όχι τις δικές μας.
Αναφορικά με το θέμα μιλάει στην ΦτΞ ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης, κύριος Απόστολος Αγκόρτσας.
Απαντώντας σε ερώτηση, πόσοι από τους τέσσερις χιλιάδες τριακόσιους περίπου Βούλγαρους, που πέρασαν τα σύνορά μας για το προηγούμενο Παρασκευοσαββατοκύριακο, έμειναν στον Νομό Ξάνθης, ο κύριος Α. Αγκόρτσας επισημαίνει τα ακόλουθα:
«Επίσημα στοιχεία θα υπάρχουν, περίπου, σε δύο μήνες, από την ημέρα που τα ξενοδοχεία τα δίνουν στην αστυνομία. Δεν μπορούμε να τα γνωρίζουμε ακόμα, καθώς όλα τα ξενοδοχεία ενημερώνουν με σχετικό έγγραφο την αστυνομία, σχετικά με τις διανυκτερεύσεις του προηγούμενου μήνα, κάθε πέντε του μηνός. Επομένως, δεν μπορούμε να έχουμε στοιχεία για τον Ιούλιο, μέσα στον Ιούλιο. Θα έχουμε τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο, γιατί ο Αύγουστος είναι ένας νεκρός μήνας. Από κει και πέρα δεν υπάρχει κάποιο πιστοποιητικό, που να σου λέει, ότι περάσανε τα σύνορα τέσσερις χιλιάδες αυτοκίνητα και μείνανε τέσσερις χιλιάδες άτομα. Κάποιος μπορεί να το μάθει, παίρνοντας τηλέφωνο στα ξενοδοχεία, αναφορικά, δηλαδή, με το πόσοι από αυτούς που έμειναν ήταν βουλγαρικής υπηκοότητας, γιατί βλέπουμε τα διαβατήρια ή μέσω του Συνδέσμου Ξενοδόχων. Μπορώ να πω υπεύθυνα εκ μέρους του Συνδέσμου, ότι είναι ελάχιστες οι βουλγάρικες διανυκτερεύσεις. Σαφώς, όμως, είναι περισσότερες από ότι ήταν τον προηγούμενο μήνα. Αν τον προηγούμενο μήνα, δηλαδή, είχαμε δέκα διανυκτερεύσεις Βουλγάρων στα είκοσι ξενοδοχεία της Ξάνθης, αυτό το μήνα θα έχουμε εκατό, μπορεί και εκατόν πενήντα. Αυτή είναι η διαφορά. Το δεκαπλάσιο σε σύγκριση με το δέκα. Πάλι, όμως, είναι κάτι. Θα μπορούσαν, όμως, να είναι χίλιες την εβδομάδα».
Κληθείς να σχολιάσει, γιατί οι Βούλγαροι τουρίστες δεν προτιμάνε τις παραλίες του Νομού και στρέφονται αλλού, ο κύριος Α. Αγκόρτσας, επισημαίνει με έμφαση τα κάτωθι:
«Γιατί, όταν αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να πάνε σε κάποια παραλία, μπαίνουν στο διαδίκτυο, όπου μπορούν να δουν φωτογραφίες της παραλίας, αλλά και τις προδιαγραφές της. Το να πάρεις μια γαλάζια σημαία είναι κάτι πάρα πολύ εύκολο, που πιστοποιεί πόσο καλή είναι μια παραλία. Εμείς δεν έχουμε πάρει καμία γαλάζια σημαία. Είχαμε, μάλλον, και την χάσαμε. Αυτό δεν είναι γιατί οι παραλίες μας δεν είναι καλές, αλλά γιατί δεν οργανωθήκαμε, δεν κάναμε τα απαραίτητα έγγραφα, δεν δημιουργήσαμε τις κατάλληλες υποδομές από τουαλέτες, κάδους σκουπιδιών κ.ο.κ..
Αυτές οι ευθύνες βαραίνουν φυσικά τους αιρετούς, μεταξύ αυτών και μένα, γιατί όχι. Γιατί και εγώ δεν πίεσα σε ικανοποιητικό βαθμό, μέσω του συνδέσμου ξενοδόχων, τους Δημάρχους των παραθαλάσσιων περιοχών ή την Νομαρχία ή τους άλλους φορείς, όλους τους αιρετούς. Οι δημόσιοι λειτουργοί θα σου πουν απλούστατα, ότι, -εμείς δεν έχουμε πάρει εντολές ή δεν έχουμε τα απαραίτητα κονδύλια.
Φταίμε όλοι εμείς οι αιρετοί, οι οποίοι δεν φροντίσαμε να μεθοδεύσουμε τις καταστάσεις, ώστε να είμαστε έτοιμοι για την τουριστική σεζόν».