Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Οι Ξανθιώτες προτιμούν τα Ελληνικά νησιά για τις διακοπές τους


Αυτό το καλοκαίρι μένουμε Ελλάδα


Αυξήθηκαν σε σχέση με πέρσι οι καλοκαιρινές αποδράσεις των Ξανθιωτών

Τα ελληνικά νησιά αποτελούν τον πιο δημοφιλή προορισμό για φέτος, ενώ δεν λείπουν και εκείνοι που προτιμάνε χώρες της Ευρώπης, αλλά και εξωτικά μέρη

Τι αναφέρουν τουριστικοί πράκτορες της πόλης μας, σχετικά με τις φετινές εξορμήσεις διακοπών

  Οι διακοπές, ως τρόπος ζωής για τους καλοκαιρινούς μήνες, αποτελούν μια παράδοση που κρατεί καλά και γερά, αφού οι περισσότεροι Έλληνες έχουν μάθει σε αυτόν και δεν έχουν σκοπό να τον αποβάλλουν, αυτό, τουλάχιστον, αποδεικνύουν μαρτυρίες Ιδιοκτητών Ταξιδιωτικών Πρακτορείων στην Ξάνθη, που γι’ αυτή την περίοδο τρίβουν τα χέρια τους.


  Μπορεί η δημοσιονομική κρίση και η οικονομική δυσπραγία να έχουν παραλύσει, κυριολεκτικά, πολλούς τομείς λειτουργίας του κράτους, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να βροντοφωνάζουν πως οδηγούμαστε σαν έθνος και σαν χώρα στην καταστροφή μας, οι περισσότεροι Ξανθιώτες έχουν αποφασίσει να πάνε διακοπές, ενάντια σε όλες αυτές τις αρνητικές και δυσοίωνες εξελίξεις.


  Τα ελληνικά νησιά παραμένουν ο νούμερο ένα προορισμός για νεαρές ηλικίες των είκοσι και είκοσι πέντε ετών, καθώς προσφέρουν όλα τα βασικά στοιχεία που κάνουν όμορφες και απολαυστικές τις διακοπές τους, θάλασσα, ήλιο και έντονη νυχτερινή ζωή. Οι λίγο μεγαλύτεροι σε ηλικία προτιμάνε χώρες του εξωτερικού, κυρίως της Ευρώπης, όπως η Ιταλία που είναι και ένας σχετικά κοντινός προορισμός.

  Σύμφωνα με αυτά που αναφέρει στην ΦτΞ η κυρία Νούλα Ταρπίδου, Ιδιοκτήτρια Ταξιδιωτικού Πρακτορείου στην Ξάνθη, εξωτικά μέρη όπως το Ντουμπάι και οι Μαλβίδες αποτελούν για φέτος, τουλάχιστον, δημοφιλείς προορισμούς για τους νεόνυμφους που θέλουν να κάνουν γαμήλιο ταξίδι.

  Όπως επισημαίνει στην ίδια συνέντευξη και ο κύριος Χρήστος Τάσιος, επίσης Ιδιοκτήτης Ταξιδιωτικού γραφείου στην Ξάνθη, έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον των Ξανθιωτών σε σχέση με άλλες χρονιές γύρω στο 10% για διακοπές και οργανωμένα ταξίδια, πάντοτε για την τρέχουσα περίοδο.

  Το γενικό συμπέρασμα, πάντως, που προκύπτει, είναι πως οι περισσότεροι προτιμάνε τα οικονομικότερα πακέτα. Οι προορισμοί που παρουσιάζουν σημαντικό ενδιαφέρον είναι τα ελληνικά νησιά, όχι μόνον επειδή αποτελούν μια πιο οικονομική λύση, αλλά γιατί προσφέρουν τις βασικές παραμέτρους για ξένοιαστες και χαλαρωτικές διακοπές.

  Παρακάτω, ακολουθούν οι δηλώσεις της κυρίας Νούλας Ταρπίδου και του κυρίου Χρήστου Τάσιου αναφορικά με το θέμα.



 Νούλα Ταρπίδου, Ιδιοκτήτρια Ταξιδιωτικού Πρακτορείου στην Ξάνθη:


  «Απώλειες και σημαντική πτώση είχαμε για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Από τα τέλη Μαΐου και μετά σημειώθηκε μια αύξηση γύρω στο 20%, την οποία δεν περιμέναμε λόγω της οικονομικής κατάστασης».


 Σημαντικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά νησιά από τους πιο νέους σε ηλικία


  «Οι Ξανθιώτες από είκοσι με είκοσι πέντε προτιμάνε οικονομικά πακέτα εντός της Ελλάδος. Τους δίνουμε την δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε δέκα-δώδεκα νησιά. Τους προσφέρουμε αεροπορικό, διανομή και ημιδιατροφή σε καταπληκτικές τιμές.


  Οι ηλικίες από είκοσι επτά μέχρι τριάντα οκτώ προτιμάνε Ευρώπη και εξωτικά μέρη. Υπάρχει πολύ μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με πέρσι όσον αφορά τα εξωτικά μέρη, κάτι που δεν το περιμέναμε. Βέβαια, αυτό οφείλεται και στα πολλά γαμήλια ταξίδια σε αυτά τα μέρη, κυρίως τις Μαλβίδες και το Ντουμπάι.


  Έχουμε αύξηση αυτή την χρονική περίοδο. Δεν ξέρουμε, βέβαια, τι θα γίνει από τον Σεπτέμβρη και μετά.


  Πολύς κόσμος ηλικίας είκοσι πέντε με τριάντα θέλει διακοπές και όχι οργανωμένο ταξίδι. Καινούργιος, επίσης, προορισμός είναι οι Δαλματικές Ακτές. Δουλεύονται αν και διστακτικά ακόμη. Πιστεύω, ότι του χρόνου θα συγκεντρώσουν περισσότερο ενδιαφέρον. Τα οδικά τα αποφεύγουνε, γιατί έχουν ακριβώς την ίδια τιμή με τα αεροπορικά. Η Κύπρος δεν δούλεψε πολύ φέτος.

  Οι προορισμοί που φέτος δουλέψαμε πάρα πολύ είναι τα ελληνικά νησιά, Ρόδος, Χανιά και Μήλος. Πάντα προωθώ τα ελληνικά νησιά. Θεωρώ, ότι δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από τον ήλιο και την θάλασσα. Ξεκινάω πάντα προτείνοντας εσωτερικό τουρισμό, με αρχή αυτά τα νησιά, εκτός, βέβαια, αν ο πελάτης θέλει κάτι πολύ εξειδικευμένο. Αν θέλει Ευρώπη, η Πράγα, το Παρίσι και η Ιταλία είναι πολύ δημοφιλείς προορισμοί.

  Υπάρχει πάντα επιλογή. Υπάρχουν οργανωμένες εκδρομές με τις αεροπορικές, οι οποίες έχουν αρχηγό και ξεναγό και είναι πιο ακριβές από ότι οι διακοπές. Στις διακοπές δίνουμε αεροπορικό εισιτήριο, ξενοδοχείο και πρωινό. Εκεί υπάρχει μια διαφορά γύρω στα εξήντα με εβδομήντα ευρώ λιγότερα από ότι στο οργανωμένο ταξίδι. Πάντα το οργανωμένο είναι πιο ακριβό από ότι οι διακοπές. Ακόμη και στο εξωτερικό έχουμε διακοπές».


 Διακοπές της τελευταίας στιγμής, οι φετινές


  «Φέτος είχαμε και το εξής τρομερό. Οι πελάτες δεν ερχόντουσαν όπως παλιά από τον Απρίλιο και Μάιο, ερχόντουσαν την τελευταία στιγμή και έλεγαν σε πέντε μέρες φεύγουμε. Πρώτη φορά είχαμε κάτι τέτοιο, γιατί η ψυχολογία του κόσμου, λόγω όλου του Χειμώνα με όλα αυτά που άκουγε, ήταν πολύ καταρρακωμένη. Δεν ήξεραν τι θα γίνει και όταν διαπίστωσαν, ότι δεν είναι τόσο τραγική η κατάσταση, αποφάσισαν να ξεκουραστούν και να πάνε διακοπές με τα λεφτά που είχαν ειδικά γι’ αυτό τον σκοπό.

  Παρατήρησα και το άλλο, ότι από την στιγμή που σταματήσανε οι πρωινές εκπομπές του Παπαδάκη, του Αυτιά κ.τ.λ. ξεκίνησε τρομερή κίνηση. Αυτό μου έκανε τρομερή εντύπωση. Τέλη Ιουλίου-αρχές Αυγούστου έχουν ολοκληρωθεί πάρα πολλά πακέτα, δεν ξέρουμε, βέβαια, πως θα πάει ο Αύγουστος. Προς το παρόν πάμε καλά».





Χρήστος Τάσιος, Ιδιοκτήτης Ταξιδιωτικού γραφείου στην Ξάνθη:


  «Σαν κίνηση σε σχέση με πέρσι υπάρχει μια μικρή αύξηση της τάξης περίπου 10%. Συνήθως οι πελάτες μας προτιμούν προορισμούς όπως είναι τα ελληνικά νησιά. Κάποιες κρατήσεις που δεν είχαμε πέρσι, τις έχουμε φέτος και οφείλονται σε συνεργασία με τα γραφεία της Θεσσαλονίκης, οδικές εκδρομές εξωτερικού, όπως Ιταλία και Ελβετία. Τα λεωφορεία ξεκινάνε από την Ξάνθη, δεν χρειάζεται, δηλαδή, ο πελάτης να πάει μόνος του στην Θεσσαλονίκη και να ταλαιπωρηθεί. Οι τιμές είναι πολύ καλές και κάποιοι το προτιμούν.


  Πρώτη επιλογή είναι το πιο οικονομικό πακέτο. Οι νεαρές ηλικίες προτιμούν ελεύθερες διακοπές σε ελληνικά νησιά που παρουσιάζουν κίνηση και νυχτερινή ζωή».