Γιάννης Αλεξιάδης, Πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης:
«Θα έχουμε πολλά «λουκέτα» φέτος. Γύρω στις εξήντα χιλιάδες «λουκέτα» υπολογίζει μέσα στο έτος η ΕΣΕΕ. Ήδη τα πρώτα δείγματα φαίνονται και στην Ξάνθη, έξι με επτά μαγαζιά είναι κλειστά στην 28ης Οκτωβρίου. Αυτό σίγουρα δεν είναι καλός οιωνός»
Ούτε οι εκπτώσεις φαίνεται να είναι καταλυτικές για την αναθέρμανση της αγοράς
Από τις δεκαπέντε Ιουλίου ξεκίνησαν οι εκπτώσεις για την θερινή περίοδο. Βέβαια, προηγήθηκαν οι δεκάδες προσφορές των καταστηματαρχών, στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν πελάτες. Το θέμα είναι πως η αγοραστική κίνηση δεν αυξήθηκε, όπως ευελπιστούσαν οι επιχειρηματίες του εμπορικού ιστού της πόλης.
Η αλήθεια είναι, γεγονός που επιβεβαιώνει μέσα από σχετικές δηλώσεις του στην εφημερίδα μας και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης, κύριος Γιάννης Αλεξιάδης, ότι η κίνηση στην αγορά είναι σημαντική την περίοδο που διανύουμε, χωρίς αυτό, βέβαια, να σημαίνει, ότι όλος αυτός ο κόσμος που κάνει βόλτες στους εμπορικούς δρόμους της Ξάνθης ψωνίζει παράλληλα.
Σε πρώτη φάση οι καταναλωτές κάνουν έλεγχο αγοράς, εξετάζουν τις βιτρίνες και περιορίζονται σε προϊόντα που τους είναι εντελώς απαραίτητα. Η οικονομική δυσπραγία βλέπετε ως σημείο των καιρών δεν βοηθάει την κατάσταση.
Από την άλλη, η αγορά έχει στερέψει από ρευστό, γεγονός που έχει καταγγελθεί ουκ ολίγες φορές, αλλά ακόμα έχουμε μείνει στις υποσχέσεις της κυβέρνησης, που στην παρούσα φάση ασχολείται με άλλα θέματα.
Σε ένα μήνα, περίπου, θα είμαστε σε θέση να ξέρουμε, σχετικά με το πώς λειτούργησαν οι εκπτώσεις στην καταναλωτική συμπεριφορά των Ξανθιωτών, δηλώνουν οι αρμόδιοι για το θέμα παράγοντες.
«Όσον αφορά την κίνηση στον εμπορικό ιστό της πόλης, δηλαδή στο κέντρο της πόλης, αυτή έχει αυξηθεί. Ο κόσμος έχει βγει έξω, έχει γεμίσει τους εμπορικούς δρόμους για πάρα πολλές ώρες της ημέρας. Το μεσημέρι, βέβαια, ο ήλιος μας κάνει όλους να κρυβόμαστε σε δροσερές σκιές. Ωστόσο, δεν άρχισε, ακόμη, ο κόσμος να αγοράζει. Προς το παρόν έχει βγει στην αγορά για βόλτα και έρευνα αγοράς. Η αγοραστική κίνηση δεν έχει αυξηθεί ακόμη. Είναι πολύ νωρίς, για να έχουμε ασφαλή αποτελέσματα. Ελπίζω, ότι μέχρι τέλος του μηνός θα μπορέσουμε να βγάλουμε κάποια ουσιαστικά αποτελέσματα, που θα είναι ασφαλή, σχετικά με την εμπορική κίνηση στην αγορά της Ξάνθης.
Μόνον που βλέπεις τον κόσμο να περπατάει στην αγορά, αυτό σου δίνει μια αισιοδοξία. Φαντάζομαι, ότι ο κόσμος σε λίγο χρονικό διάστημα θα αρχίσει να αγοράζει. Εκτός και αν δεν έχει καθόλου χρήματα, αυτό είναι ένα ερωτηματικό που θα διαπιστώσουμε σε λίγο» σημειώνει χαρακτηριστικά επί του θέματος ο κύριος Γιάννης Αλεξιάδης και συνεχίζει λέγοντας πως «οι τιμές και η ποιότητα που προσφέρουμε είναι καταπληκτικές. Ο κόσμος θα πρέπει να εμπιστευτεί τους Ξανθιώτες ή τους Έλληνες επιχειρηματίες. Να κάνει, οπωσδήποτε, έρευνα αγοράς, πριν αγοράσει το προϊόν που θέλει. Ο στόχος του καταναλωτή θα πρέπει να συνδυάζει ποιότητα και καλή τιμή».
Ερωτηθείς για το τι λένε οι ντόπιοι επιχειρηματίες, ο κύριος Γιάννης Αλεξιάδης επισημαίνει πως «ακούω διάφορες, συγκρουόμενες, απόψεις από τους επιχειρηματίες, οπότε δεν μπορούμε να έχουμε μια ασφαλή εικόνα. Δεν νομίζω, ότι υπάρχει κατάστημα που να μην έχει πληγεί. Φαντάζομαι σε μεγαλύτερο βαθμό έχουν πληγεί τα καταστήματα που πουλάνε είδη όχι πρώτης ανάγκης. Ο κόσμος είναι πολύ μετρημένος και τρομαγμένος ακόμα. Καλά θα ήταν η κυβέρνηση να κοιτάξει λίγο και την ελληνική αγορά. Είναι πολύ σημαντικό να πέσουν χρήματα στην αγορά. Θα έχουμε πολλά «λουκέτα» φέτος. Γύρω στις εξήντα χιλιάδες» λουκέτα» υπολογίζει μέσα στο έτος η ΕΣΕΕ. Ήδη τα πρώτα δείγματα φαίνονται και στην Ξάνθη, έξι με επτά μαγαζιά είναι κλειστά στην 28ης Οκτωβρίου. Αυτό σίγουρα δεν είναι καλός οιωνός.
Δεν υπάρχει ρευστότητα, οπότε πέφτουν οι τζίροι. Αν πέσουν αρκετά οι τζίροι, η επιχείρηση γίνεται μη βιώσιμη».
Κληθείς να σχολιάσει τον ρόλο του ΤΕΜΠΕ στην διαδικασία αναθέρμανσης της ελληνικής αγοράς, ο κύριος Γιάννης Αλεξιάδης σχολιάζει χαρακτηριστικά «Η δική μου εκτίμηση είναι, ότι το ΤΕΜΠΕ δεν λειτουργεί καλά, δηλαδή χρηματοδοτούνται πάρα πολύ λίγοι».
Κλείνοντας, ο κύριος Γιάννης Αλεξιάδης επισημαίνει με έμφαση, ότι «δεν υπάρχει σιγουριά αυτό το διάστημα. Όπως είπε και ο πρωθυπουργός, κοιτάμε την κάθε μέρα και αντιμετωπίζουμε τα θέματα. Δεν υπάρχει σιγουριά, αλλά μια ρευστότητα και αυτή η ρευστότητα σκοτώνει το εμπόριο».